Dodaj do ulubionych

Wytrzeszcz oka niejednoznaczne wyniki Pomóżcie

30.09.17, 16:06
Witam pod koniec lipca tego roku u męża wystąpił wytrzeszcz oka lewego. Wytrzeszcz jest dość spory w obrazie MR wysunięcie 26mm. Pierwsze badanie Tsh 0,005 norma 0,27-4,2 kolejne badanie tsh 0,23 przy tej samej normie. Okuliści wykonali tomograf głowy, usg oka , prześwietlenie oka i stwierdzili że z ich stronynczyli okulistycznej jest wszystko ok i że pinie ma się udać do endokrynologa. Pierwszy endo stwierdził że wszystko jest ok. Kolejny raz trafił mąż do okulisty bo w oko z wytrzeszczem wdało sie adenowirusowe zapalenie. Oluliści po raz kolejny wydali skierowanie do endo z dodatkową informacja o tym że ma być natychmiast leczony na nadczynność i diagnostyka w kierunku Gravesa bo grosi mu utrata wzroku. Poszliśmy do endo prywatnie i ta stwierdzila że już dawno powinien leżeć u niej na oddziale. Wydała skierowanie i sama załatwiła przyjęcie po tygodniu. Na oddziale mąż spędził 10 dni w tym czasie miał robione mnustwo badań:
Usg taczyczy: PP 16x14x46mm echogenność niejednorodna,obniżona. Liczne obszary hypoechogenne. PL 18x16x47 echogenność jw.
Tsh 0,2 norma 0,27-4,2
Ft3 5,35 norma 3,9-6,7
Ft4 14,77 norma 11,5-21
Anty tpo 11 norma -34
Anty tg < 10 norma 10-115
P/c przeciw receptorowi tyreotropiny TRAK 1,59 norma -2
Usg jamy brzusznej w zasadzie w normie prześwietlenie klatki piersiowej tez
Wykluczyli związek tarczycy z wytrzeszczem uznali że tarczyca jest ok. Na tyle ile czytam ostatnio to raczej nie jest ok. Aha dodam ze tydzien przed szpitalem brał mąż thyrozol. Póżniej już nic nie miał zapisane. Okuliści leczą lekami na obniżenie cisnienia w oku oraz sterydami ten wytrzeszcz ale nie wiele to daje. W szpitalu zlecono jeszcze dodatkowe wyniki. I tak przeciwciała przeciwjądrowe ANAdodatnie miano 1/320 typ świecenia ziarnisty. Pozostałe niby w normie. Szpital wydał skierowanie do reumatologa bo tarczyca jest ok. Czy ktoś z Was spotkał sie z czym ś podobnym ? Dodam że mąż ma wszystkie typowe objawy nadczynności. Ostatni wynik tsh z 26.09
Tsh 0,94 norma 0,25-5
Nikt nic nie wie nikt nie umie pomóc. Lekarka rodzinna twierdzi że to tarczyca i gravesa możliwe że po prostu seronegatywna. Może ktoś z Was sie wypowie każda rada cenna. Z góry dziekuje
Edytor zaawansowany
  • bugatti5 30.09.17, 18:56
    Hej moim zdaniem mąż ma nadczynnosc jak diabli i gravesa do kompletu musicie koniecznie jak najszybciej poszukać dobrego endokrynologa bo to może się źle skończyć. Bardzo niskie TSH samo na to wskazuje dodatkowo wynik usg też mówi o tym że tarczyca nie jest ok. Mąż musi jak najszybciej zacząć leczenie!
    Napisz jak się czuł po tym thyrozolu? I jak czuje się teraz.
    Ktoś napewno jeszcze się odezwie z radą.
    Przelicz dodatkowo wyniki na procenty i podaj objetosc tarczycy, wszystko to zrobisz na pierwszej stronie forum.
    Pozdrawiam Karola
  • neusia 30.09.17, 19:41
    Mąż był 10dni w szpitalu na Przyszewskiego w Poznaniu gdzie podobno są dobrzy endokrynolodzy i oni uparcie twierdzą że tarczyca jest ok. Może ktoś doradzi Endo w Poznaniu który ogarnie to ? Zaraz sprawdzę procenty i podam
  • neusia 30.09.17, 19:46
    FT4 34.42% [ wynik 14.77, norma (11.5 - 21)]

    FT3 51.79% [ wynik 5.35, norma (3.9 - 6.7)]
    wymiary i objętość prawego płata: 16 mm x 14 mm x 46 mm → 5.152 ml
    wymiary i objętość lewego płata: 18 mm x 16 mm x 47 mm → 6.768 ml

    objętość całej tarczycy: 11.92 ml
  • bugatti5 30.09.17, 19:50
    Ja jestem z Warszawy więc nie pomogę odnośnie endokrynologa ale na pierwszej stronie forum masz też polecanych lekarzy możesz tam poszukać. Już na to niskie poniżej normy tsh powinien dostać leczenie.
  • neusia 30.09.17, 19:55
    Tylko że tsh z początku było 0,005 a ostatnio bez leczenia jest 0,94 wiec twierdza ze jest ok no ft 3 i ft 4 w normie
  • bugatti5 30.09.17, 20:32
    Ja uważam że znikąd takie niskie tsh się nie wzięło ale to moja opinia... po za tym echogenicznosc tarczycy obnizona i jest niejednorodna co świadczy o tym że dobrze nie jest i że toczy się prawdopodobnie proces zapalny w tarczycy wejdź w mój wątek i sama zobacz jak mnie lekarze zalatwili że nic mi nie jest i że to napewno nie tarczyca.
  • neusia 30.09.17, 20:41
    Ja też tak uważam i lekarka rodzinna tez twierdzi ze to tarczyca nie jest ok. Dziwi mnie tylko że w szpitalu gdzie podobno są dobrzy specjaliści m.in dr. Ruchała nie widzą że coś jest nie tak. Możesz podać mi linka do twojego wątku chętnie poczytam
  • bugatti5 30.09.17, 20:54
    forum.gazeta.pl/forum/w,94641,163551608,163551608,Endokrynolog_ktory_patrzy_na_objawy_nie_tylko_wyni.html
  • neusia 30.09.17, 19:48
    FT4 34.42% [ wynik 14.77, norma (11.5 - 21)]

    FT3 51.79% [ wynik 5.35, norma (3.9 - 6.7)]
    wymiary i objętość prawego płata: 16 mm x 14 mm x 46 mm → 5.152 ml
    wymiary i objętość lewego płata: 18 mm x 16 mm x 47 mm → 6.768 ml

    objętość całej tarczycy: 11.92 ml
    Tyrozol brał tylko tydzień wiec ciężko stwierdzić czy jakaś poprawa była
  • laura.phys 30.09.17, 21:00
    w poznaniu jest dr m. owecki endokrynolog.
    a maz nie przedawkowal jodu przypadkowo, np w suplemencie?
  • neusia 30.09.17, 21:06
    Nie bo nie brał niczego co by zawierało jod. W poniedziałek wizyta u reumatologa. Rozważamy tez wizyte u dr. Derc podobno tez dobry specjalista w Poznaniu. Najgorzej że ciągke trzeba za wszystko płacić w nasxym kraju
  • laura.phys 01.10.17, 15:26
    Przeciwciała ana2 ana3 możecie zrobić przed wizyta u reumatologa, będzie jakiś wynik już na wizycie i zaoszczędzicie.
  • neusia 01.10.17, 18:26
    Z badan Ana miał zrobione 2 jedno podałam wyżej i brzmi dokładnie tak:
    Przeciwciała przeciwjądrowe ANA: dodatni miano 1/320 tryb świecenia : ziarnisty
    Przeciwciała przeciwcytoplazmatyczne : ujemny
    Poza tym ma zrobione badania ANA Profile3 plus DFS70 i tu takie wyniki:
    RNP/Sm intensywność 2 klasa 0
    Sm intensywność 0 klasa 0
    SS-A natywne intensywnosc 2 klasa 0
    Ro-52 rekombinat intensywność 2 klasa 0
    SS-B intensywnosc 2 klasa 0
    Scl-70 intensywnosc 1 klasa 0
    Pm-Scl 100 intensywnosc 0 klasa 0
    Jo-1 intensywnosc 1 klasa 0
    Centromer B intensywaność 1 klasa 0
    PCNA intenywnosc 0 klasa 0
    Ds DNA intensywnosc 4 klasa 0
    Nukleosomy intensywnosc 2 klasa 0
    Histony intensywnosc 1 klasa 0
    Rybosomalne białko P intensywnosc 1 klasa 0
    AMA-M2 intensywnosc 1 klasa 0
    DFS70 intensywnosc 1 klasa 0
    Pasmo kontrolne intenywnosc 86 klasa +++
    Objasnienia klasa 0 negatywny
    +++ silnie pozytywny
  • laura.phys 01.10.17, 19:11
    Wyniki ana są na pierwszy rzut dobre, ale musicie się skonsultować z reumatologiem.

    Może to być gwałtowny początek hashimoto, sama byłam posiadaczka jednostronnego wytrzeszczu przez kilka lat przed leczeniem.
  • neusia 01.10.17, 21:18
    Hej dzięki za odpowiedź mąż jutro idzie do reumatologa zobaczymy co powie. Możesz opowiedzieć swoją historię albo może masz ja gdzieś opisana? U męża wytrzeszcz jest dość spory z zaburzeniami ruchomości gałki ocznej. Póki co okulisci leczą to lekami na jaskre Diuramid i Nodom krople oraz kroplami ze sterydem Flucon poprawa delikatna jest ale bez szału więc trochę się i to oko boimy. Zobaczymy co reumatolog jutro powie i może spróbujemy jeszcze u innego endokrynologa
  • neusia 02.10.17, 15:39
    No i reumatolog stwierdził że to nic reumatologicznego. I co teraz wszyscy twierdza ze nie wiadomo co mężowi jest. Do kogo zgłosić się po pomoc? Do innego endokrynologa ?
  • bugatti5 02.10.17, 15:49
    Ja bym ruszyła do endokrynologa
  • neusia 02.10.17, 16:44
    Zapisałam go właśnje na 24 października do dr.Derc. Słyszałam dużo dobrego o niej , moja mama ostatnio do niej trafiła i już zanim spojrzała w jej wyniki stwierdziła że ma insulinoodporność podobno to widać po człowieku, oczywiście potwierdziło się to w wynikach. Dostała mam leki i poprawa była szybka. Mam nadziejej że ona nam pomoże bo to jakaś masakra
  • bugatti5 02.10.17, 16:59
    Napewno pomoże trzymam kciuki. Pozdrawiam Karola
  • neusia 04.10.17, 11:29
    mąż rozmawiał dzisiaj z lekarzami na Przybyszewskiego ( swoja droga wiem że czytają to forum - ciekawe czy sie tu jakoś wypowiadają ) i oni uparcie twierdzą że te wyniki sa ok a że tarczyca mniejsza....co cóż widocznie mąż tak ma i już i to wcale nie świadczy o tym że tarczyca źle działa. No ludzie na jakim my świecie żyjemy?? Podobno Pani doktor też taka ma i jest zdrowa więc mój maż tez jest zdrowy a oko pewnie sam sobie wyciągnął.....serio ręce opadają. Jedyna nadzieja w PRYWATNEJ wizycie u dr. Derc.
  • bugatti5 04.10.17, 15:26
    Ręce opadają, jakbym czytała o sobie☺ ja nie rozumiem na co oni czekają przecież wyniki też już miał poniżej normy między innymi tsh! Świadczące o nadczynnosci. Ale tak funkcjonuje nasza służba zdrowia czekają aż człowiek się posypie do końca a wtedy rusza z drogim i długim leczeniem...
  • neusia 04.10.17, 16:52
    No ale twierdza że tsh sie unormowało to tarczyca działa ok i dyskutuj z nimi masakra po prostu.
  • bugatti5 05.10.17, 12:42
    Ja też mam tsh w normie ale spadajace co mogłoby świadczyć o tym że wchodzę po malu w nadczynnosc a usg i scyntygrafia wskazują na niedoczynnosc hashimoto która u mnie zaczyna się od wyrzutu hormonów i stąd ta nadczynnosc i jej objawy. A przez półtora roku próbowano mi wmówić że hormony w normie więc wszystko ok i do psychiatry mnie wysylali idioci...
  • neusia 05.10.17, 13:08
    rozumiem co musiałaś cały czas czuć. Ja tez mam wrażenie że lekarze sobie myślą że mąż to oko sam sobie <<wyciągnął" a wierz mi że ten wytrzeszcz jednego oka jest znaczny w obrazie rezonansu wysunięcie 25mm do przodu no i ma zanik ruchomości gałki. każdy lekarz twierdzi że w jego dziedzinie jest wszystko ok ale żaden nie chce dac pisemnej zgody na powrót do pracy. Licze jeszcze że wizyta u p. Derc bedzie owocna bo jak tak czytam to tez mi sie wydaje że to wyjdzie hashimoto. przed wizyta zrobimy znowu tsh i ft3 i ft4 i zobaczymy jak sie zmieni
  • neusia 17.10.17, 12:40
    Dzisiaj mąż był u neurologa....dostał skierowanie na rezonans głowy ale neurolog również obstawia że to problemy endokrynologiczne, bo raczej nie neurologiczne. W piatek ma rezonas a we wtorek prywatnie endokrynologa. przed wizyta jeszcze TSH ft3 i ft4 zrobi. mam nadzieję że już coś sie wyklaruje
  • neusia 20.10.17, 10:45
    mamy świeże wyniki tarczycowe
    TSH 0,19 norma 0,25-5,0
    Ft3 4,44 norma 4,0-8,3 10,23%
    FT4 11,82 norma 9-20 25,64%
    dzisiaj rezonas głowy a we wtorek prywatna wizyta u endo mam nadzieje że podejmie leczenie
  • neusia 12.09.18, 12:12
    prawie rok po pierwszy objawach napisze co u męża....
    w końcu trafiliśmy prywatnie do dr. Derc która podjeła sie leczenia zapisując tyrozol i podała namiary na dwóch okulistów specjalizujących sie w chorobacz oczu w przebiegu gravesa- bassedowa. Wybralismy pania dr. Kłysik z Łodzi i od kilku miesięcy maż jeździ z Poznania do niej. Na początku powiedziała że to na 100% od tarczycy bo żadna inna choroba nie daje takich skutków w oczach. Na początek wprowadzial leczenie sterydami. wytrzeszcz minimalnie sie zmniejszył. uspokoił si etez stan zapalny tarczycy na tyle że odstawiono tyrozol. w tej chwili mamy skierowanie do szpitala na operacje odbarczenia oka bo nadal nie jest dobrze. także jak widac nie można sie poddawac i szukac pomocy , u nas niestety tylko prywatnie lekarze uznali że jednak mąż jest chory.
    Pozdrawiam i w razie pytań piszcie bo o tarczycy przez ten cały czas sporo się nauczyłam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.