Dodaj do ulubionych

7 lat po operacji. Interpetacja badania.

20.10.17, 13:08
Witam

Moja historia z chorą tarczycą przebiega mniej więcej tak:

Zaczęło się w 2009 roku, w wieku 22 lat, stany depresyjne, nieregularne bicie serca, zawroty głowy, ogólne osłabienie, ospałość, nadmierna nerwowość itp. Okazało się, że moja tarczyca ma objętość 11,56ml, czyli mniej niż minimum dla wynoszącej normy dla kobiet. Dodatkowo wykryto u mnie wole guzkowe przemieszczające się, z guzkami toksycznymi co było przyczyną fatalnych wyników, m.in. przy normie TSH do 6,200 pIU/ml TSH zawędrowało w okolice 36. Po biopsji i konsultacji z wieloma lekarzami podjęto ostateczną decyzję o wycięciu wola. Po operacji otrzymałem Letrox 100. Byłem pod kontrolą lekarza. Przez siedem lat było ok, raz lepiej, raz troszkę gorzej, ale ogólnie wyniki były w normie. TSH zazwyczaj utrzymywało się w okolicach 1,500 pIU/ml. Nie dawno poszedłem na kontrolę hormonów z racji braku energii i generalnie psychicznego rozbicia. Od razu podejrzewałem moją chorą tarczycę. Obecnie jest ona bardzo mała, jej objętość nie przekracza 3,56ml. Wyniki wyglądają następująco:

TSH - 3,000 pIU/ml* (0,270 - 4,200)
FT3 - 3,19 pg/ml* (2,00 - 4,40)
FT4 - 1,35 ng/dl* (0,93 - 1,71)

anty-TPO - 12,65 IU/ml (0,00 - 35,00)
anty-TG - <10 IU/ml (0,00 - 115,00)

Dodatkowo na USG okazało się, że widać zmianę guzkową na lewym kikucie płata, zmiana ta w dodatku zajmuje praktycznie całą jego powierzchnię.

Opis:

Kikut prawego płata - 8x9x22 mm niejednorodna struktura

Kikut lewego płata - 15x14x27 mm, większa część kikuta zajęta przez torbielowato-litą zmianę ogniskową o wym. 14x14x16 mm.

Patologicznych węzłów chłonnych nie uwidoczniono. Rozpoznanie: E04.1 - guzek tarczycy pojedynczy, nietoksyczny. Zalecenia: Letrox 125 ug rano na czczo, za 2-ce kontrola TSH + biopsja zmiany w KLP.

Guzek ten został już wykryty kilka lat wcześniej: 2,2mmx2,6mmx3,7mm bez widocznego wzmocnienia w Power doppler. Stan po operacji: zmiana hypoechogeniczna w lewym płacie o wielkości w.w. bez wzmocnienia w power doppler.

Czyli wychodzi na to, że guzek sobie po prostu przez te 7 lat rośnie i urósł do rozmiaru 14x14x16 mm.

Czy możecie pomóc w interpretacji tych wyników? Nie wiem również co oznacza w opisie za 2 -ce biopsja zmiany w KLP? Czego dotyczy skrót KLP? I dlaczego "zmiany"?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pani doktor twierdzi, że moje wyniki są dobre, chociaż powinniśmy zejść z TSH w okolicę 1,5, stąd też moje obecne złe samopoczucie. Ja natomiast zastanawiam się dlaczego biopsja nie została wykonana już na tym spotkaniu, tylko dopiero na kontrolnym badaniu za 2 miesiące? Przez 7 lat brałem dawkę 100, obecnie mam brać 125. Czyżby pani doktor chciała sprawdzić, czy guzek się pomniejszy przy zwiększonej dawce? Czy mam się już zacząć czegoś obawiać?
Edytor zaawansowany

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.