Dodaj do ulubionych

Kołatanie przy wcale nie niskim tsh

20.10.17, 20:55
Drodzy,
co sądzicie o takich wynikach
TSH - 2.490 uIU/mL,
ft3 3.89 pmol/L,
ft4 - 1.38 ng/dL.
Biorę Letrox 93,75. Dziwią mnie palpitacje przy takim TSH, i jednoczesne zmęczenie i wypadanie włosów (ferrytynę mam 90).
Palpitacje pojawiły się mniej więcej wtedy, gdy podniosłam ferrytynę. Na tym wyniku czuje się na granicy niedoczynności. Palpitacje znikają jak tylko zejdę o 6,25 mcg t4 w dół ale wówczas pełnoobjawowa niedoczynność.
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 21.10.17, 09:24
    Trudno coś wywnioskować z wyników bez podanych norm.
  • mama_dorota 24.10.17, 12:48
    A hipoglikemia nie wchodzi w grę? Palpitacje masz bez przerwy, czy w jakichś określonych momentach np. 2 lub 3 godziny po posiłku. Towarzyszy im głód?
    dietcare.pl/poradniki/hipoglikemia-reaktywna-dieta/

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • djpa 24.10.17, 15:17
    Napisz normy.

    Kiedyś waliło mi serce gdy leżałam na prawym boku przez dłuższy czas. Gdy zmniejszałam o 6.25 T4, serce było OK, ale czułam się źle: przede wszystkim zimno, zmęczenie. Wyniki pokazały, że fT3 mam w dolnej połowie normy, a fT4 w górnej. Zwiększenie odrobinę fT3 pomogło na serce i nie powodowało zmęczenia i zimna.
  • flanelka.5 24.10.17, 17:11
    ft3 - 3,13-6,76
    ft4 1-1,7

    mam IO, ale nie widzę korelacji między jedzeniem a palpitacjmai - mam je gdy jem, gdy nie jem, gdy jem źle jak i gdy mam wzorową dietę. Na ogół mam je między 11-13 (słabsze, kilka momentów) albo wieczorem od ok 19 (mocniejsze, szczególnie gdy się dodatkowo denerwuję), czasami w srodku nocy.
    Rozstrzał hormonów u mnie jest na pewno, słaba konwersja - to może być od tego ?
  • flanelka.5 24.10.17, 17:14
    Ach jeszcze jedno - jestem ok pół roku po porodzie, karmię nadal.
  • laura.phys 24.10.17, 20:54
    Możesz mieć tez tezyczke, niedobór wapnia magnezu , tym bardziej ze karmisz.
  • djpa 25.10.17, 17:57
    Czy kołatania mają jakiś związek czasowy z karmieniem?
    Nie chcesz zwiększyć dawki? Oba hormony masz poniżej normy, a tsh też jest dość wysokie.
    Byłaś u lekarza?
    Serce nie lubi ani za niskich hormonów, ani za wysokich, ani rozjechanych.
  • flanelka.5 26.10.17, 12:21
    Zaczęlam teraz zwiększać, ale powraca wówczas bezsenność i za to chwilowo nie czuję palpitacji. Pamiętam djpa że zaglądałaś do mojego wątku ciążowego więc pewnie pamiętasz, że byłam wówczas na śwince i bezsenność mi towarzyszyła prawie całą ciążę. Jak nie urok to ...
  • djpa 27.10.17, 14:51
    A jak ferrytyna, żelazo? Bezsenność po ciąży to zwykle skutek anemii, niskiej ferrytyny. Weź żelazo choć 3 dni, powinna być różnica jeśli to jest przyczyną.
    Niskie żelazo, anemia, utrudniają zwiększenie dawki.
    Nie chcesz, nie możesz brać świnki?
  • flanelka.5 30.10.17, 13:20
    ferrytyna badana w wakacje była 90, raczej nie spadła, bo nie miesiączkuje jeszcze. Poza tym popijam pokrzywę. Po śwince bezsenność, i to nawet gdy hormony były równo po 50%.
  • flanelka.5 26.10.17, 12:23
    Miałam te palpitacje już w 3 trymestrze ciąży, więc to chyba nie od karmienia.
  • aska_80 30.10.17, 13:25
    z tego co wiem przy zwiększaniu dawki leku może tez się tak dziać.
  • flanelka.5 12.04.18, 17:58
    Nie chcę już zakładać nowego wątku.

    Mam takie wyniki:
    TSH: 0.883 uIL/ml (0.27-4.20)
    ft3: 4.75 pmol/L (3.13-6.76) ok 45%
    ft4: 1.59 ng/dL (1-1.6) ok 98%

    te wynika na 112,5 mcg letroxu (część biorę na noc, część rano)
    czuje się na tym dobrze, mam mnóstwo energii, nie cierpie juz na bezsenność - choć gdy wstaje w nocy do dziecka to jestem bardzo rześka, może aż za bardzo.
    Biorę dodatkowo naltrexon (po 4mg/doba) - zmniejszyła mi po nim IO, i nieco poprawiła się konwersja - ale to dopiero 2 miesiąc LDN.
    I teraz zastanawiam się, czy to tsh nie za niskie, czy może nie dać by szansy tarczycy na tym LDN żeby popracowała. Czytam, że specjaliści od medycyny funkcjonalnej zalecają wyższe tsh żeby nie rozleniwiać tarczycy. Co o tym myślicie?
    Czy jest tu ktoś na LDN, kto obniżał dawkę leku a tarczyca odzyskała trochę mocy?
    Lekarz powiedział mi że na pewno zejde z tej dawki letroxu po ldn.. bo na jego 600 pacjentów na ldn tylko 2 nie miało poprawy... (!)
  • flanelka.5 12.04.18, 18:03
    a i jeszcze uściślając to zalecane tsh wg normy funkcjonalnej to ma być ponoć 1.8-3. trochę sobie nie wyobrażam czuć się na dobrze na 3, ale może to 1.8 miałoby sens.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.