Dodaj do ulubionych

Proszę o rade

23.10.17, 13:07
Witam . Podczas usg węzłów chłonnych wyszła mi nieprawidłowość w tarczycy . Nigdy się nie leczyłam na tarczyce . Mam 28 lat 2dzieci i 72kg na 178cm .
Opis usg: W obrębie szyi i nadobojczy nie uwidoczniłam powiększonych czy też morfologicznie nieprawidłowych węzłów chłonnych- węzły w okolicach katów żuchwy do 15x7mm. Ponadto dość liczne węzły szyjne za prawym MOS wielkości do 10x3mm.
W prawym płacie tarczycy torbiel koloidowa z cienka zwapniała przegroda i pojedynczymi ziarnistościami całość o wym 6,9x8,8x6mm-wskazana kontrola hormonów tarczycy.
Lekarz ogólny dał mi skierowanie do endokrynologa oraz na badania krwi ;
Tsh 1,089 norma 0,350-4,940
FT4 35.90% [ wynik 0.98, norma (0.7 - 1.48)]
FT3 72% [ wynik 3.15, norma (1.71 - 3.71)]
Radiolog robiący usg powiedział ze mam zrobić kolejne za 9 mc .
Terminy w ramach NFZ są liczone w latach.
Muszę w takim razie iść prywatnie . Te wyniki są Ok tak ? Mogę iść do endokrynologa dopiero za 9 miesięcy wtedy gdy powinno być wykonane kolejne usg czy powinnam szybciej się wybrać .
Te usg ziarnistości zwapnienia i cała torbiel przy tych wynikach noc złego nie wskazuje ?
Nic z tego nie rozumiem
Edytor zaawansowany

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.