Dodaj do ulubionych

TWINS-y. Prośba o interpretację wyników.

31.10.17, 18:27
Witam,
Zrobiłam dziś badania pakietu tarczycowego u moich 11-letnich córek.

TWINS 1
Objawy najbardziej widoczne - ciągle jej ciepło, czasem jest "spowolniona", zapomina o pewnych rzeczach, rozkojarzona....ale to pewnie taki wiek wink
TSH 2,1800 µIU/ml 0,600 4,840
FT3 4,49 pg/ml 2,00 4,40 H
FT4 1,33 ng/dl 0,97 1,67 N
anty-TPO anty-TPO <9,00 IU/ml 0,00 34,00
anty-TG anty-TG 88,80 IU/ml 0,00 115,00
Z kalkulatora wyszło:
fT4 51,43%
fT3 103,75%

TWINS 2
Objawy najbardziej widoczne - jest jej ciągle zimo uncertain
TSH 2,0100 µIU/ml 0,600 4,840
FT3 4,68 pg/ml 2,00 4,40 H
FT4 1,27 ng/dl 0,97 1,67 N
anty-TPO anty-TPO 12,30 IU/ml 0,00 34,00
anty-TG anty-TG 10,60 IU/ml 0,00 115,00
Z kalkulatora wyszło:
fT4 42,86%
fT3 111,67%

Bardzo proszę o interpretację tych wyników. Czy powinnam się martwić?
Pozdrawiam,
Monika
Edytor zaawansowany
  • 02.11.17, 12:21
    Twins 1 ma więcej anty TG więc pewnie tarczyca jest mniejsza i stąd to ft3 ciut niższe. Proszę zbadać przeciwciała TRAB obydwu bliźniaczkom (wówczas zobaczymy czy to nie jest początek Gravesa Basedova). Jeśli jest zimno przy takich wysokich FT3 można jeszcze sprawdzić ferrytynę (gdy mamy anemię także jest zimno)
  • 02.11.17, 12:59
    Ach 11 lat, zerknęłam teraz do norm dla dzieci, wygląda na to, że jest ok.
  • 03.11.17, 15:28
    fT3 powyżej normy u dzieci jest OK, bo normy na fT3 są zazwyczaj podawane dla dorosłych.
    Wyniki tarczycowe wyglądają dość dobrze.
    Warto zbadać im ferrytynę i witaminę D3, z diety usunąć chemię, barwniki i cukier (tak, wiem, mega trudne, ale warto). Warto aby jadły ryby, ale nie z Bałtyku (bez metali ciężkich).
    Uczucie zimna może wynikać z niskiej ferrytyny.
  • 08.11.17, 22:53
    Bardzo dziękuję za powyższe odpowiedzi. Oczywiście z wynikami wybiorę się do pediatry i będę poszukiwała dobrego endokrynologa. USG pewnie też by się przydało.
    Cd. badań.
    TWINS 1
    - ferrytyna, wynik: 24,8 [13,00-150,00]
    - żelazo 85 [33,0-193,0]
    - wit. D3 29,00 [20-30 stężenie suboptymalne]

    TWINS 2
    ferrytyna, wynik: 16,4 [13,00-150,00]
    - żelazo 71 [33,0-193,0]
    - wit. D3 25,10 [20-30 stężenie suboptymalne]

    Na pewno mają za niski poziom żelaza i wit. D3 też nie jest na superowym poziomie.
    Wyczytałam, że podwyższony poziom fT3 może być spowodowany niedoborem jodu, ale też mogą być inne przyczyny....
  • 08.11.17, 22:58
    Jeszcze mnie zastanawia, bo......jak spojrzeć na te wyniki powyżej i te tarczycowe, to mają dość zbliżone, a jednak ich samopoczucia są inne.
    Jednej ciągle gorąco, drugiej ciągle zimno. Jedna ma ciągle jakieś bóle brzucha i głowy, problem z nadgarstkiem, druga takich boleści nie zgłasza. Jednak obie bywają zmęczone, rano nie mogą wstać, ale za to wieczorem zagonić je do łóżka to nie lada wyczyn.....I bądź tu mądrym, które objawy z powodu, ewentualnej, choroby czy z czynników środowiskowych...Oszaleć można! wink
  • 09.11.17, 06:43
    Czy zachorowuje autoimmunologiczne wtwojejrodzinie? Czy ktoś z najbliższej rodziny ma problemy z tarczyca?
  • 09.11.17, 10:49
    W sumie to nie wiem jak jest w rodzinie...Mój tata ma problemy z tarczycą, chyba nadczynność, ale nie jestem pewna...
    Ja mam niedoczynność tarczycy, zdiagnozowaną od. ok. ponad roku, po usg i biopsji, bo jakieś guzki są...i podobno od urodzenia mam jakąś taka mała tarczycę.
    Moje wyniki z 15.09.2017
    Tsh 0,98 [0,2700-4,2000]
    fT3 3,64 [2,00-4,40]
    fT41,39 [0,93-1,70]
    anty-TPO 31,20 [0,00-34,00]
    anty-TG 256,00 [0,00 - 115,00]
    Wyniki z 7.11.2017
    Tsh 0,6680 normy jak powyżej
    fT3 3,19
    fT4 1,28
    Przyjmuję 50 mg Euthyroxu.
    Rok temu robiłam p/ciała anty TG i anty TPO i wówczas były w normie. Te z września, jedno podwyższone.
    Nie wiem czy mam Hashimoto czy jakakolwiek inną chorobe autoimmunologiczną....kiedyś badałam się pod kierunkiem tocznia, bo myślałam, że może mam (nagativ)...mam zdiagnozowany trądzik różowaty.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.