12.11.17, 08:24
Witam,
jestem tu całkiem nowa i zielona w temacie chorób tarczycy. Bardzo proszę o podpowiedzi bo jestem skołowana całą sytuacją. Zacznę od tego że od kilku lat borykam się z bardzo obniżoną odpornością ( wiecznie przeziębiona a ostatnie dwa lata bez dwóch nawet trzech opakowań antybiotyku nie daję rady się wyleczyć) Do tego problemy trawienne, niestrawności to codzienność. Czuję się słaba, wymęczona, bezsilna , ciągle śpiąca . Napady nerwów i do tego stany niepokoju. Chodziłam do lekarza rodzinnego ale wiadomo. Nic nikt nie zrobił. Poszłam prywatnie do gastrologa. Pierwszy skupił się na skasowaniu 150pln i mnie olał. Poszłam do innego. Zlecił badania . I okazało się że:
TSH 2,34 ( norma 0,27-4,2)
FT4 18,66 ( norma 12-22) 66,6%
FT3 4,57 ( norma 3,10-6,80) 39,73%
anty TPO 139,6 ( norma poniżej 34)
anty TG 276,8 ( norma do 115)

witamina D 25-OH 25,6 ( niskie 20-30, optymalnie 50-60)
witamina B12 392 ( norma 197-771)

usg tarczycy wykazało :
wymiary 14x13x45 ( obj 4,1ml) oraz 15x13x47 ( obj 4,6l)
Dodatkowo 2 guzki 3mm hipoechogeniczne oraz podobny 5,5 mm. Dodatkowo jeden normoechogeniczny z halo 4mm. Opisane zmiany bez patologicznych przepływów w CD do okresowej kontroli. Poza tym tarczyca nieco niejednorodna, normoechogeniczna, bez cech wzmożonego przepływu CD.
Lekarz wykonujący usg powiedział mi że są konieczne badania bo nie może jednoznacznie wykluczyć ani potwierdzić zapalenia tarczycy.

Czekam obecnie na gastroskopię oraz wyniki badań na celiaklię.

Nie wiem co mam o tym sądzić. W przyszły czwartek mam wizytę .Nie chciałabym ,żeby znów ktoś coś pominął. Proszę o podpowiedzi. Co oznaczają takie wyniki.
Dziękuję za pomoc

Edytor zaawansowany
  • 12.11.17, 08:45
    znalazłam test - wynik 43
  • 12.11.17, 09:00
    Badania i usg przemawiają za zapaleniem autoimmunologicznym typu hashimoto. Możesz mieć przy tym nieceliacza nietolerancję glutenu. U mnie poprawa stanu przewodu pokarmowego i śluzówek nastąpiła właśnie po sykluczeniu glutenu, a właściwie zbóż ogólniej. Celiakie oczywiście sprawdź i potem szybko przejdź na dietę - odczujesz ulgę bo poprawi się wchłanianie składników..
    Zgłoś się do endokrynologa.

    Witaminy d ib12masz do uzupełnienia. Zbadaj jeszcze poziomferrytynybo naszym problemom towarzyszy anemia z niedoboru zelaza. Pozatym uczulam na niedobory magnezu i wapnia(tzw tezyczka).
  • 12.11.17, 09:05
    dziękuje bardzo za odpowiedź. Staram się już wykluczać. Do tego niedobrze mi po produktach z nabiału krowiego. Właściwie już od miesiąca wykluczyłam mleko krowie i jego przetwory. Teraz czas na gluten. Trudne to dla mnie .
    Dziękuję jeszcze raz.
  • 12.12.17, 22:00
    Potwierdzam to co pisze Laura, dla mnie to ewidentne Hashimoto (niekoniecznie tylko ten jeden problem), a przemawiają za tym:
    - obydwa w stanie aktywności przeciwciała - a-TPO 139,6 ( norma poniżej 34) oraz a-TG 276,8 ( norma do 115)
    - zbyt mała objętość tarczycy 8.6775 ml
    (tabela objętości tarczycyz „jak żyć z Hashimoto”:
    i.imgur.com/kNMtJY5.png)
    - opis - tarczyca nieco niejednorodna oraz obecność guzków
    - samopoczucie

    przy następnym wkłuciu warto jeszcze sprawdzić ferrytynę, kwas foliowy (dużo niższe Ft3 to często, ale niekoniecznie anemia)
    o D3 i jej wpływie na cały organizm jest dużo "wieści" smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.