Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

12.11.17, 10:51
Witam, obecnie jestem w 35 tygodniu ciąży.
Oto moje wyniki i leki:
25.05.2017
TSH 0,122 (0,270-4,200)
FT4 17,91 (12,00-22,00)
Endokrynolog zapisał mi Jodid 100.

20.06. TSH 0,724, FT4 12,47
Endokrynolog zapisał Letrox 50.

19.07. FT4 12,19
11.10. FT4 14,29
Lekarz zamienił dawkę leku Letrox 50 na Letrox 75.

7.11. TSH 0,109 (0,270-4,200)
FT4 19,88 (12-22,00)

Niskie TSH świadczy o nadczynności tarczycy, a lek Letrox jest na niedoczynność. Myślicie, że powinnam zmienić lekarza, czy prawidłowo wszystko zostało mi przepisane. W ciąży może jest inaczej?
Dodatkowo wyszła mi teraz cholestaza ciążowa i sama nie wiem-brać dalej te leki? Nie szkodzą mi?
Edytor zaawansowany
  • 12.11.17, 17:46
    W ciąży są inne normy ft4 - powinnaś zmienić lekarza, bo nie potrzebnie ładuje Ci hormony. Jodu też za mało dał jak na ciążę.
  • 12.11.17, 18:17
    Jakieś 4 tygodnie do końca ciąży - nie wiem czy ma sens zmiana endo. Widział te wyniki? Moim zdaniem nie możesz od razu przestać brać hormonu tarczycy, ale warto pomyśleć o małym zmniejszeniu dawki. Tzn. endo niech pomyśli, ewentualnie gin prowadzący.
    Po ciąży koniecznie zbadaj dziecku tarczycę w około 3-4 tygodniu życia. To ważne!
    I jeszcze po ciąży koniecznie pilnuj siebie, zapewne będziesz musiała sporo zmniejszyć dawkę lub może nawet nie będziesz potrzebować hormonu - czego życzę.

    Endo pewnie dmuchał na zimne, ale rzeczywiście mógł zamiast hormonu spróbować dać więcej jodu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.