14.11.17, 10:38
Witajcie mam prośbę w interpretacji wyników
FT4 ng/dl 1.18 0.80 - 1.50
FT3 pg/ml 3.27 2.60 - 5.40
TSH 3 gen uIU/ml 1.272 0.270 - 4.000
Dodatkowo czekam jeszcze na wyniki anty tpo i anty tg , planuję również zrobić usg tarczycy .
Moje samopoczucie jest coraz gorsze paznokcie rozwarstwiają się , nie mogę spać lub śpię po 14 godzin a nadal nie mam energii, po pracy wracam do domu i nie mam sił na nic .
Patrząc na moje wyniki to są w normie ale może wypowie się ktoś bardziej znający temat zanim doczekam się na wizytę u endokrynologa .
Edytor zaawansowany
  • 19.11.17, 16:58
    Szukałabym gdzie indziej przyczyny - uzupełniłabym niedobory, czyli dieta i styl życia przede wszystkim. Daj znać jak zrobisz przeciwciała. Spróbuj pojeść coś na kształt paleo czy samuraja, przestrzegaj higieny snu (od 22 do 6 lub 7), poruszaj się na świeżym powietrzu.
  • 19.11.17, 21:54
    Sadzac po objawach jest coś na rzeczy. Koniecznie , koniecznie wykonałabym usg i zrobiła badania przeciwciał a za 5 tygodni powtórzyła badania tsh i ft3i4, bo jesli to hashimoto to pojedyncze badanie może nie pokazać problemu, ale usg coś wniesie. Dodatkowo warto oznaczyć poziom ferrytyny witaminy b12 i d25oh, bo te niedobory często towarzysza problemom z tarczyca. Poza tym ft3 masz stosunkowo niskie i na oko duży rozstrzał między poziomami hormonów - użyj kalkulatora forumowego i sama przelicz poziomy na % ft4 ~55%, ft3~23%, mogą to być niedobory np zelaza, które jest potrzebne do wytworzenia ft3, to pokaże ferytyna, ale może tez np insulina blokować przemianę ft4do ft3. Zrób usg tarczycy.
  • 07.12.17, 23:58
    Objawy masz nieciekawe, chociaz wyniki na pierwszy rzut oka mieszczą się w normie. Skonsultuj je może z endokrynologiem, np. przez internet na edoktor24. Najwidoczniej coś jest nie tak z twoim organizmem, skoro masz takie dolegliwości. Z kolei kolejki na fundusz do endokrynologa sa dosc dlugie, szybciej będzie porozmawiac ze specjalista online.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.