Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

16.11.17, 23:23
Dzień dobry,
przeciwciała powyżej normy
hormony niby w normie... jak interpretować FT3 i FT4 w procentach?

Badanie Parametr Wynik Jednostka L H
Ferrytyna Ferrytyna 61,36 ng/ml 13,00 150,00
TSH TSH 3,650 µIU/ml 0,270 4,200
FT3 FT3 2,76 pg/ml 2,00 4,40
FT4 FT4 1,40 ng/dl 0,93 1,70
anty-TG anty-TG 177,00 IU/ml 0,00 115,00
Testosteron Testosteron 47,40 ng/dl 8,40 48,10
anty-TPO anty-TPO 181,00 IU/ml 0,00 34,00

FT4 61.04% [ wynik 1.4, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 31.67% [ wynik 2.76, norma (2 - 4.4)]

USG:
PP 19*18*47 MM
LP 20*17*47MM
echogam miąższu nieco niejednorodny
w PP obwodowo obszar izoecho o wym.7*7*12 mm niejednorodny miąższ
Edytor zaawansowany
  • 17.11.17, 16:58
    Hej,
    Wyniki bardzo złe nie są, ale pewnie źle się czujesz? Wyniki pokazują Hashimoto (niejednorodny obraz tarczycy w usg i wysokie przeciwciała), które zapewne trochę już trwa (tsh podwyższone - osoby w wieku rozrodczym powinny mieć max 2.5). fT3 w dolnej połowie normy przy fT4 powyżej połowy normy może wskazywać na niską ferrytynę. Warto zbadać ferrytynę, do tego witaminę B12 i witaminę D3.
  • 17.11.17, 18:39
    Hej,
    Dzięki za info.
    Hashimoto??? Wg jednego lekarza to jest niedoczynność tarczycy, a poziomem antyTPO nie należy przejmować się, bo przy chorej tarczycy tak jest.
    Tak samopoczucie kiepskie. Do tego osłabione paznokcie, brwi,włosy, przybieranie na wadze, sucha skóra, szumy w uszach...
    Ferrytynę robiłam 61,36 ng/ml norma 13,00 150,00. Z nią też nie najlepiej sad

  • 19.11.17, 15:48
    AntyTPO masz sporo podwyższone,, plus zmiany w usg. Wh mnie Hashimoto.
    Co lekarz poradził? Nie musisz się tak czuć, wiesz?
  • 19.11.17, 15:49
    Ferrytyna nie jest zła smile
    Sprawdź, jeśli możesz, te witaminy.
  • 20.11.17, 18:14
    Lekarz jak to lekarz... wink obejrzał wyniki, stwierdził że nie jest źle, a za pół roku okaze się ja będzie dawka leku. Potwierdził, że to Hashimoto. W USG guzek i dalsza obserwacja i pewnie biopsja za pół roku. Mimo, że mam podwyższone przeciwciała to stwierdził, że nie znacznie i nie ma co się nimi przejmować ... Ponoć dieta niewiele tu zdziała...
    Przepisał Letrox 50 i dodatkowo biotebal, bo strasznie poleciały mi włosy i paznokcie
    poprosiłam o skierowania na badania

  • 20.11.17, 18:16
    Ferrytyna ponoć powinna być na poziomie 80-90% górnej normy przy osłabionych paznokciach włosach.

  • 22.11.17, 05:11
    Jest problem z konwersją. Poczytaj o tym. Do kompletu warto zrobić RT3.
  • 22.11.17, 12:28
    Bo ja wiem czy aż tyle żelaza potrzeba dla włosów?
    Włosy potrzebują też np. biotyny. To witamina z grupy B zawierająca siarkę (składnik Biotebalu). Brałam biotynę (około 7,5 mg dziennie), jednocześnie pilnowałam fT3 (musiałam włączyć ćwierć Novothyralu, bo miałam słabą konwersję), zdrowa dieta (bez cukru, sporadycznie białe pieczywo, omega 3, jajka, warzywa) i po ponad pół roku efekt był bardzo dobry.
    Biotebal wydaje mi się dość drogi, poszukaj czegoś tańszego. To poniżej to tylko przykłady, co właśnie wyklikałam:
    Tu jest biotyna z cynkiem i selenem - cynk i selen pomagają na konwersję:
    www.aptekagemini.pl/biotyna-max-5mg-x-30-tabl.html

    Tu masz 120 tabletek biotyny 5mg:
    www.aptekaolmed.pl/product-pol-55116-Medverita-Biotyna-5000mcg-120-kaps.html?utm_medium=referral&utm_source=ceneo

    A tu kilogram tabletek za 23zł, kompleks witamin B i minerałów ale... dla psów:
    www.abckarma.pl/o/5075/dolvit-(dolfos)-biotyna-1kg.html#tabDesc
    Tego nie bierz, tylko zobacz, że witaminy mogą być tanie, a biotyna pomaga nawet psom smile

  • 22.11.17, 13:15
    Dzięki za info. Każda przyda sie. Mam wrażenie że tu, w necie znajdę więcej info niż dowiem się od lekarza. On nie wspomniał nic o konwersji.
    Początek choroby dużo czytania i szukania info przede mną
  • 22.11.17, 13:21
    Lekarz przepisał letrox 50 i kontrola za pół roku. Polecał biotebal.
  • 22.11.17, 21:22
    kontrola powinna być za 6 tyg. Wykończysz się przez 6 miesięcy. 50 to dawka bardzo mała.
    Potrzebujesz też T3.
  • 22.11.17, 21:43
    FT3 niskie, to włosy wypadają.
    Biotyna jest dobra, ale nie pomoże Ci dopóki nie zwiększysz FT3. Poczytaj też o cynku.
  • 23.11.17, 09:54
    Autorka wątku nie ma teraz możliwości brania T3 - jeśli zacznie brać Letrox, cynk, selen to są szanse, że konwersja się polepszy.
  • 23.11.17, 20:08
    nie polepszy się. Od samego T4 będzie ciagle tzw pooling i będzie tworzyć się RT3. Same T4 niestety nie jest nigdy skuteczne. Poza tym, ma wiele skutków ubocznych włacznie z chorą wątrobą i chorobami serca. Skoro autorka wątku chce się podszkolić, to niech się szkoli dobrze.
  • 23.11.17, 20:09
    I dawka 50 byłaby dobra dla osoby ważącej 29kg. Wątpię, że autorka wątku tyle waży.
  • 23.11.17, 23:04
    babybump1 odlecialas, wroc na ziemie
  • 26.11.17, 07:27
    laura.phys napisał(a):

    > babybump1 odlecialas, wroc na ziemie

    O co Ci chodzi? Ty się doucz. Już Ci to pisałam w innym poście.
  • 24.11.17, 14:21
    Baby,
    50 to dawka dobra na początek. Były na forum osoby, które dostawały więcej od razu, ale zawsze okazywało się za dużo.

    Dawkować Euthyrox czy Letrox potrafią rodzinni. Jeśli autorka wątku źle się nadal będzie czuła, zrobi badania, pójdzie do rodzinnego i już.
    Ale są szanse, że przy nie tak dużej niedoczynności dawka 50 będzie OK dłuższy czas.

    Nie ma co tworzyć problemów, których nie ma. Rozwiązujemy problemy dzisiejsze, te na teraz.

    Jestem zwolennikiem zmiany dawki jednego hormonu na raz. Szczególnie na początku choroby. Był na forum przypadek gdzie na "dzień dobry" dano komuś Novothyral, były z tego same kłopoty i skończyło się na przejściu na T4.

    Mój syn przez 12 lat niemal bierze tylko T4. Nie ma ani chorób wątroby, ani serca. fT3 ma powyżej normy dla dorosłych lub u góry tej normy - ale lab nie ma norm dla dzieci. U niego same T4 jest skuteczne i nie powoduje skutków ubocznych.

    Skoro wspominasz o o skutkach ubocznych monoterapii T4, podaj proszę źródła tych informacji, jakieś artykuły naukowe. Znam angielski, chętnie poczytam.
  • 26.11.17, 07:26
    T4 i rak płuc:
    rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/1477-7827-11-75
  • 26.11.17, 18:40
    Czytałaś artykuł czy tylko tylko, bo chyba tylko tytuł, przeczytaj chociaż abstrakt, zauważ ze artykuł jest w open access, sprawdź co to oznacza wyciągnij wnioski i uporem mów ludzia o tym aby się oduczyli ignorantko.
  • 26.11.17, 07:26
    Autorka za 6 miesięcy ma wrócić do lekarza! To trochę za długo, aby być na dawce 50.
  • 26.11.17, 07:39
    T4 i choroby wątroby:
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10580751
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17634708
  • 26.11.17, 14:44
    Dzięki Babybump, warto o tym wiedzieć.

    Artykuły z PubMedu mówią o pojedynczych osobach, czyli jeden artykuł o jednej osobie. Są to więc pojedyncze przypadki na świecie osób, u których podawanie T4 powoduje bądź powstanie autoprzeciwciał w stosunku do T4, bądź powoduje szybkie niszczenie wątroby, w ciągu dwóch miesięcy. Osobom tym pomogła monoterapia T3. Żadnego T4 brać nie mogli.

    Artykuł Biomedcentral badał zależność zażywania T4 z częstością występowania raka różnego typu. Analizowano 18 regionów we Włoszech pod kątem występowania raka i ilością wykupywania recept T4. Okazało się, że takiego związku nie ma. Wykazano za to duży związek palenia papierosów i wieku z występowaniem raka płuc.

    Autorzy zrobili to badanie, bo w teorii przedawkowanie T4 powoduje jatrogenną nadczynność tarczycy i stres oksydacyjny, który sprzyja występowaniu raka, ale w praktyce wyszło, że nie widać związku.

    Podsumowując: Są rzadkie, pojedyncze przypadki ludzi na świecie, którzy nie mogą przyjmować T4, bo mają przeciwciała na T4 i niszczeje im wątroba. Teoretycznie nadczynność tarczycy może zwiększać ryzyko raka, ale przyjmowanie T4 nie zwiększa tego ryzyka.
  • 26.11.17, 19:08
    To są case studies.
  • 26.11.17, 18:35
    To ty jesteś osoba które odpisywałem na forum i pomagałam a teraz cis takiego, brzydko.
  • 26.11.17, 19:05
    A ta twoja wypowiedz powinno się zawiesić na gorze wątku ku przestrodze wszystkich którzy zmagają się z niedoczynnością i hashimoto.
  • 01.12.17, 01:11
    Przez pół roku mam taką brać a potem jak powiedział lekarz może zwiększymy do 75. Mam wrażenie że samopoczucie jakby lepsze jest choć może to chwilowe
  • 22.11.17, 17:42
    Im więcej się dowiesz, nauczysz, tym więcej będziesz wiedziała i lepiej się będziesz czuła. Lepiej się uczyć na czyichś błędach smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.