Dodaj do ulubionych

interpretacja wynikow usg i krwi

17.11.17, 17:30
Mala prosba z mojej strony do doswidczonych w temacie forumowiczów smile
Otoz jakis czas temu, glownie przyrost wagi sklonil mnie do zbadania hormonow tarczycy. Wyniki kształtuja sie następujaco:
TSH 5,28 (0,27-4,2)
fT3 7,0 (4-8,3), wg kalkulatora to 69,77%
fT4 1,35 (0,93-1,7), wg kalkulatora to 54,55%

Endokrynolog widzac wyniki zaproponowal rozpoznanie w postaci niedoczynnosci na nieznanym jeszcze tle i zalecil wykonanie tych samych badan i usg i przepisal Euthyrox w dawce 25ug na poczatek na 2 miesiace.

W miedzyczasie wykonalem USG, ktore wyglada nastepujaco:
Tarczyca o wymiarach: plat prawy (22x18x46mm) tj. 9ml; płat lewy (18x15x48mm) tj, 6,7ml. szerokośc ciesni: 3mm. Echogenicznosc tarczycy niejednorodna, bez mierzalnych guzkow. Unaczynienie tarczycy skape. Bez zmian wezlowych przy naczyniach szyjnych.

Czy obraz w jakikolwiek posob kolreluje z ynikami laboratoryjnymi i moze wskazywac na niedoczynnosc? Czy w usg tego nie widac? Co oznacza ze echogenicznosc jest niejednorodna i uanczynienie jest skape? Czy objetosc tarczycy jest prawidlowa? Lekarz wykonujacy badanie nic mi nie wyjasnil.

Bede wdzieczny za odpowiedz smile
Edytor zaawansowany
  • 19.11.17, 16:52
    a jak się czujesz? masz jakieś inne objawy niedoczynności? Bo może to problem przysadki bardziej niż tarczycy?
  • 19.11.17, 20:19
    poza przyrostem wagi, bylme jeszcze czesto dosc senny, wstawalem o 8 a okolo 11 bez problemu moglem zasnac sobie dalej na 2 godziny i to samo po poludniu. Odkad biore te 25ug Euthyroxu sennosc praktycznie przeszla.
  • 19.11.17, 18:38
    Sugeruje to problem z tarczyca, niedoczynnosc ponieważ tsh jest wysokie, musi być wysokie aby popędzić zniszczona tarczyce/ w usg obraz o niejednorodnej echogenicznosci- znaczy to ze tkanka tarczycy jest uszkodzona np poprzez proces zapalny. Jobiles badania przeciwciał w kierunku hashimoto?. Z przysadka daj sobie spokój. Zbadaj raczej czy nie masz insulinooporności - wzrost wagi. Wykonuje się krzywa insulinowa i glukozowa min 3 punktowa.
  • 19.11.17, 20:18
    bardzo dziekuje za informacje. Badanie przeciwcial mam zrobic przed kolejna wizyta - na poczatku stycznie. Chyba ze leczenie nie Euthyroxem nie wplywa na wynik i moge wykonac te badania juz teraz? Polecono mi wykonac anty-TPO i anty-TG.
    Te krzywe o ktorych piszesz - to sa nazwy konkretnych badan do wykonania? Mozna je zrobic w kazdym laboratorium?
    Czy ta insulonoopornosc to ma bezposrednie powiazanie z tarczyca, czy jest to juz zupelnie cos innego?
  • 23.11.17, 09:11
    Jeżeli chodzi o przeciwciała, to zażywanie Euthyroxu nie wpłynie na wynik. Możesz wykonać teraz. Reszty badań nie robiłam, więc się nie wypowiadam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.