Dodaj do ulubionych

Hashimoto i niskie tsh. Prośba o interpr. wyników.

22.11.17, 07:00
Od 5 lat mam zdiagnozowane Hashimoto. Przez ostatnie trzy lata brałam Euthyrox 75. Wyniki mieściły się w normie. Pół roku temu Tsh było w dolnej granicy normy. Teraz wyniki wyglądają następująco:
FT4: 1,3 norma (0,89 - 1,76) tj. 47, 13 %
FT3 : 3,12 norma (2,3 - 4,2) tj.: 43,16 %
TSH: 0,145 norma (0,55 - 4,78) tj.: - 9,57 %

Wyniki są były robione dwukrotnie w różnych laboratoriach i nie są obarczone błędem.
Czuję się źle: jestem senna, brakuje mi powietrza, cały czas, od momentu zdiagnozowania choroby wypadają mi włosy - teraz z mniejszym nasileniem... Mam mało energii. Po porodzie miałam krótką nadczynność i wtedy jadłam o 24 lub 2 w nocy, w momentach karmienia dziecka, bo byłam ciągle głodna. Teraz raczej brakuje mi apetytu.
Edytor zaawansowany
  • 23.11.17, 09:18
    maria_17 napisała:

    > Od 5 lat mam zdiagnozowane Hashimoto. Przez ostatnie trzy lata brałam Euthyrox
    > 75. Wyniki mieściły się w normie. Pół roku temu Tsh było w dolnej granicy norm
    > y. Teraz wyniki wyglądają następująco:
    > FT4: 1,3 norma (0,89 - 1,76) tj. 47, 13 %
    > FT3 : 3,12 norma (2,3 - 4,2) tj.: 43,16 %
    > TSH: 0,145 norma (0,55 - 4,78) tj.: - 9,57 %
    >
    > Wyniki są były robione dwukrotnie w różnych laboratoriach i nie są obarczone bł
    > ędem.
    > Czuję się źle: jestem senna, brakuje mi powietrza, cały czas, od momentu zdiagn
    > ozowania choroby wypadają mi włosy - teraz z mniejszym nasileniem... Mam mało e
    > nergii. Po porodzie miałam krótką nadczynność i wtedy jadłam o 24 lub 2 w nocy,
    > w momentach karmienia dziecka, bo byłam ciągle głodna. Teraz raczej brakuje mi
    > apetytu.

    DODAM JESZCZE, ŻE:
    Byłam już u dwóch lekarzy (rodzinny i przypadkowy endokrynolog). Wg nich powinnam obniżyć dawkę Euthyroxu, aby podnieść TSH. Przyznam, że boję się, bo wolne hormony są nisko i czułabym się jeszcze gorzej. Celem leczenia jest przecież zoptymalizowanie FT3 i FT4. Nurtuje mnie, dlaczego TSH jest tak nisko... Jest to jakby nielogiczne... Nie wiem, czy szukać przyczyny w funkcjonowaniu przysadki (nie mam objawów neurologicznych guza), czy może wynikać to z faktu, że przy leczeniu Euthyroxem przysadka może się "rozleniwić"?
  • 24.11.17, 15:02
    Jeśli chcesz aby tsh wyszło w badaniu jak najwyższe, dzień przed nie bierz leków typu ibuprom, apap - przeciwzapalnych. Na badania udaj się jak najwcześniej rano. W dniu badania tabletkę weź dopiero po pobraniu krwi.

    Tak, obniżając dawkę poczujesz się gorzej... Przysadka z biegiem lat się rozleniwia, np. badanie tsh u osób na emeryturze bardzo często jest niemiarodajne. Podobno przysadka inaczej reaguje na hormon wydzielany systematycznie przez cały dzień przez tarczycę, a inaczej na hormon z tabletki podany raz na dobę. Z tego co wiem, nie ma badań naukowych nad tym, czy zachowanie tsh jest miarodajne przy podawaniu hormonu w tabletce raz na dobę.

    Co jeszcze możesz zrobić: nie badać tsh, tylko fT3 i fT4. Zapisywać swoje objawy i poszukać lekarza, który zwraca uwagę na objawy. Kiedyś byłam u endo, która nie chciała nawet patrzeć na wyniki, kazała je schować. Najpierw przeprowadziła bardzo dokładny wywiad, zbadała pacjenta, a dopiero potem poprosiła o wyniki badań. Bardzo mi się to spodobało, bo leczy się człowieka, pacjenta, a nie wynik.

    Jeśli możesz, najlepiej poszukać innego lekarza, możesz też "wziąć odpowiedzialność" na siebie i nie obniżać dawki, a nawet ją zwiększyć i sprawdzić, czy będzie lepiej. Masz dla kogo żyć, życie jest krótkie, nie wiem czy warto czuć się źle dla papierka jeśli można czuć się lepiej?

    I koniecznie! Twoje objawy sugerują anemię. Koniecznie szybko zbadaj ferrytynę. Powinna być wyższa niż sam dół normy, najlepiej by była w okolicach połowy normy.
  • 25.11.17, 15:35
    Dziękuję za sugestie. Anemia tez przyszła mi na myśl. Trudno o endokrynologa ustalającego diagnozę na podst. wywiadu... Ja już chętnie podniosłabym sobie na 100, ale kto mi wypisze receptę? Endokrynolodzy dziecięcy - dwaj na trzech u których byłam z dzieckiem wystawiają diagnozę na podstawie objawów i nie sugerują się w pierwszej kolejności TSH... Ci dla dorosłych działają raczej schematycznie tak, jakby wszystko można było podciągnąć do jakiegoś wzoru.sad
  • 25.11.17, 16:20
    Poszukaj endo dla dorosłych. Endo dziecięcy u których byłam, też bardzo patrzą na tsh. Ale u dzieci nie ma takiego problemu wydaje mi się. U nich tsh o wiele lepiej niż u dorosłych pokazuje, czy dawka jest dobra. Tak jak pisałam, z wiekiem tsh może coraz bardziej "kłamać", a nawet może być w normie przy wolnych hormonach poniżej normy.

    Receptę rodzinny może wypisać. Mówisz jak się czujesz, pokazujesz wyniki fT3 i fT4, mówisz, że chcesz dawkę 88 czy 100 i wychodzisz z receptą. U mnie tak działa smile
  • 28.11.17, 18:05
    Ostatecznie pójdę do endo dziecięcego, on ma inne spojrzenie na niedomagania tarczycy i właśnie nie patrzy na TSH. smile A rodzinnych mam kilku, w tym tacy, którzy są skłonni przystać na sugestie pacjenta. Dziękuję. Jestem trochę spokojniejsza z tym TSH.
  • 29.11.17, 09:20
    Moje doświadczenia są dokładnie odwrotne, to endo dziecięcy patrzą na tsh, a ci dla dorosłych wiedzą, że lepiej jest patrzeć na fT3, fT4 i objawy pacjenta niż tylko i wyłącznie na tsh.
  • 29.11.17, 19:21
    U nas jest inaczej. Czasami aż mnie trzęsie z nerwów z powodu takiej niewiedzy... Wystarczy przeczytać kilka artykułów ogólnodostępnych w sieci. Czasami mam ochotę zostawić lekarzowi coś na ten temat do poczytania.wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.