Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretacje wyników corki

23.11.17, 09:18
Dzien dobry. Corka po 6 miesiącach Euthyroxu - TSH 9.331 (norma 0.61 - 4.16) FT3 3.76 (norma 2.3-4.2) FT4 1.25 (norma 0.87 - 1.76) anty TG 1732.8 (norma 0-40) anty TPO 141.8 (norma 28-60). D3 34.57 (norma 30-100) B12 396 (norma 211-911) ferrytyna 39.4 (10-291). Co robic i jak ją dalej leczyć? Wyniki ma o wiele gorsze niz przed podaniem Euthyroxu. Prosze o pomoc.
Edytor zaawansowany
  • 23.11.17, 09:26
    Wg mnie wyniki są jakby sprzeczne... Wolne hormony wysoko (początek nadczynności?) TSH wskazuje na niedoczynność.
    Może powtórzyć badanie w innym laboratorium? Z wlasnego doświadczenia i opinii innych wiem, że np. LUXMED nie jest najlepszy, zdarzają się błędy... Ja z powodu takiej pomyłki miałam o kilka tygodni opóźnione odpowiednie leczenie....
  • 23.11.17, 09:31
    Kurcze, nie chciałabym powtarzać, corka panicznie boi sie badania krwi, wczoraj ledwo co dała sobie zrobic, płakała.... Wlasnie, czy taka nagła stresująca ja sytuacja (badanie krwi) mogła miec wpływ na te wyniki jakos?

    maria_17 napisała:

    > Wg mnie wyniki są jakby sprzeczne... Wolne hormony wysoko (początek nadczynnośc
    > i?) TSH wskazuje na niedoczynność.
    > Może powtórzyć badanie w innym laboratorium? Z wlasnego doświadczenia i opinii
    > innych wiem, że np. LUXMED nie jest najlepszy, zdarzają się błędy... Ja z powod
    > u takiej pomyłki miałam o kilka tygodni opóźnione odpowiednie leczenie....
  • 23.11.17, 19:01
    Nie wiem...
  • 23.11.17, 09:33
    Skorzystaj jeszcze z kalkulatora. Chyba przesadziłam z tym początkiem nadczynności. Spieszę się, dokonałam za szybkiej oceny tak " na oko". Jak córka się czuje? Wolne hormony wysoko, więc Euthyrox spełnił swoje zadanie.
  • 23.11.17, 09:39
    Skorzystałam z kalkulatora. Ft3 ma ponad 76, FT4 w normie. Euthyrox przepisano jej przy TSH 8.7. Wiec TSH na Euthyroxie jej wzrosło.
  • 23.11.17, 13:15
    Tu nie ma powodów do niepokoju, bo tarczyca bardzo ładnie zareagowała na Euthyrox. FT3 jest już chyba troszkę za wysoko. Czytałam, ze optymalny poziom to ok.60%. Prawdopodobnie trzeba będzie zmniejszyć dawkę. A odnośnie TSH to może błąd laboratoryjny? A może jakas inna, pozatarczycowa przyczyna? Ja np. mam nieadekwatnie niskie TSH...i traktuję to jako problem pozatarczycowy. Jest kilka publikacji w Internecie na ten temat (czytałam dużo, bo córka też ma problemy z tarczycą...)TSH produkuje przysadka mózgowa... Czasami jest tak, że hormony w normie, a TSH - nie. Pewnie endokrynolog dopowie więcej. Ja jestem z Lublina. Jest tam dobry endokrynolog dziecięcy. Pasjonat. Bardzo zaangażowany, dociekliwy, czytający najnowsze publikacje... On nigdy nie wystawia diagnozy na podstawie samego TSH.
  • 23.11.17, 09:40
    Czuje sie tak sobie - czesto jest zmęczona, ma problemy z koncentracja, czesto sie 'ciszy'...

    maria_17 napisała:

    > Skorzystaj jeszcze z kalkulatora. Chyba przesadziłam z tym początkiem nadczynn
    > ości. Spieszę się, dokonałam za szybkiej oceny tak " na oko". Jak córka się czu
    > je? Wolne hormony wysoko, więc Euthyrox spełnił swoje zadanie.
  • 23.11.17, 09:45
    Ja tez miałam wczoraj robione badania pod kątem tarczycy i moje są chyba ok, jak Pani myśli? TSH 2.33 (norma 0.55-5.5), FT3 3.35 (norma 2.3-4.2) i FT4 1.25 (norma 0.89- 1.76) - wiec corki Hashimoto nie jest genetycznie uwarunkowane chyba, musiało cos to spowodować....
  • 23.11.17, 12:55
    Wg mnie Pani wyniki są dobre. A Hashimoto nie jest chorobą genetyczną.smile
  • 23.11.17, 23:14
    hashi w pelnym natarciu -sadzac z poziomu anty tg, w tym okresie bardzo niszczona jest tkanka tarczycy ze spontanicznym uwolnieniem hormonow, stad taki dziwny wynik trojki. jesli tak to wytrwac na dawce i sprawdzilabym za 4-6, takie poziomy powinniscie skonsultowac z lekarzem.
  • 24.11.17, 14:48
    Ile lat ma córka?
    Musisz robić jej badania częściej niż co pół roku, niestety... Moja też nie lubi pobrań krwi...

    fT4 ma poniżej połowy normy, a TSH bardzo wysokie powinna koniecznie mieć zwiększoną dawkę.
    Wynik fT3 jest podany w normach dla dorosłych - Twój jest ma taką samą normę, więc nie ma się co przejmować, że fT3 jest wysoko - normy dla dzieci na fT3 są inne, wyższe.

    Wyniki, jeśli gorsze, to dlatego, że przeciwciała wręcz szaleją... U mnie i u mojego syna Hashimoto pojawiło się w ciągu miesiąca po szczepieniu.

    Przy tak wysokich przeciwciałach wyniki będą się szybko zmieniać, dlatego nie możesz czekać pół roku na badania. Złe wyniki to nie tylko liczby na papierku, ale np. gorsze samopoczucie córki, gorsza pamięć, gorszy rozwój, podatność na infekcje, obniżenie nastroju, wrażliwość na zimno, kłopoty z koncentracją uwagi, apetytem.

    Jeśli na forum jest wcześniejszy wątek córki, to kolejnym razem nie zakładaj nowego wątku, ale trzymaj się starego, OK?
  • 25.11.17, 08:01
    Córeczka ma 9 lat. Tez zastanawiam sie, od kiedy tak naprawde mała choruje (szczepilam ja tylko raz, pierwsza dawka DTP - miała NOP i przestałam - poza ta tarczyca corka jest zdrowa jak ryba, antybiotyk dwa razy w zyciu, zero chorób zakaźnych, przeziębień nie łapie) - czy to szczepienie nie było początkiem powstania tej choroby.

    Czy ktoras z Pan leczy Hashimoto jodem - sa sprzeczne opinie na ten temat.

    djpa napisała:

    > Ile lat ma córka?
    > Musisz robić jej badania częściej niż co pół roku, niestety... Moja też nie lub
    > i pobrań krwi...
    >
    > fT4 ma poniżej połowy normy, a TSH bardzo wysokie powinna koniecznie mieć zwię
    > kszoną dawkę.
    > Wynik fT3 jest podany w normach dla dorosłych
    >
    > Przy tak wysokich przeciwciałach wyniki będą się szybko zmieniać, dlatego nie m
    > ożesz czekać pół roku na badania. Złe wyniki to nie tylko liczby na papierku, a
    > le np. gorsze samopoczucie córki, gorsza pamięć, gorszy rozwój, podatność na in
    > fekcje, obniżenie nastroju, wrażliwość na zimno, kłopoty z koncentracją uwagi,
    > apetytem.
    >
    > Jeśli na forum jest wcześniejszy wątek córki, to kolejnym razem nie zakładaj no
    > wego wątku, ale trzymaj się starego, OK?
  • 25.11.17, 16:20
    Przy takich wysokich przeciwciałach uważaj na jod, myślę.

    Mojej córce daję trochę jodu, bo spadało jej fT4. U jej starszych kuzynek było podobnie, od 3. klasy coraz niższe fT4, w końcu sam dół normy i Euthyrox. Stwierdziłam, że nie mam nic do stracenia tym bardziej, że gdy była w przedszkolu dostawała witaminy dla dzieci z jodem i miała bardzo dobre wyniki i samopoczucie. Niestety, już nie można kupić tych witamin, a miały też sporo witaminy D3, żelaza, przystępną cenę, dobry smak i nie miały w składzie cukru ani aspartamu. Odkąd córka dostaje jod ma lepszą pamięć, nie marznie i fT4 poszło do góry. Z tym, że nie ma przeciwciał i nigdy ich nie miała.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.