Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację - niedoczynność?

28.11.17, 18:20
Cześć wszystkim,
Postanowiłam zrobić sobie prywatnie badania ths, ft3, ft4 i przeciwciał, ponieważ mam bardzo wiele objawów, które wskazują na niedoczynność tarczycy (o nich napiszę za chwilę)
Wyniki wyszły tak:
TSH 1,16 (norma 0,270 - 4,200)
FT4 15,04 (norma 12,00 - 22,00)
FT3 3,08 (norma 3,10 - 6,80) - to jako jedyne odbiega od norm
Przeciwciała p/peroksydazie 11,5 (norma mniej niż 34)
Przeciwciał p/tyreoglobulinie mniej niż 10 (norma mniej niż 115).
Wydawałoby się, że wyniki są ok (oprócz obniżonego ft3), ale mam sporo objawów niedoczynności:
Fizyczne:
- sucha skóra, a pięty i łokcie to już w ogóle,
- pod kolanami stwardnienia na naskórku, na które nie pomaga nawet maść na sterydach (dodatkowo skóra w tym miejscu jest ciemniejsza),
- ogólny problem z przebarwieniami na twarzy, pod pachami, miejscami, gdzie kończą się fiszbiny od stanika,
- od zawsze łamliwe i rozdwajające się paznokcie,
- często mi zimno, mam zimne dłonie i czasami stopy,
- mam wielki, odstający brzuch zaczynający się pod piersiami przy pozostałej budowie ciała szczupłej (w grafice google można znaleźć rysunek podobnego brzucha pod nazwą "brzuch tarczycowy").
Dodam, że jestem teraz 2 miesiące po drugiej ciąży, ale taki brzuch miałam od zawsze (nawet ważąc 55 kg przy wzroście 172 cm w wieku 18 lat; zawsze wyglądałam jak w 6 miesiącu ciąży). Teraz mam 31 lat, ważę 65 kg, wrociłam do wagi sprzed ciąży, ale brzuch oczywiście pozostał. Jak leżę, brzucha nie ma. Nie obżeram się, przy dwójce małych dzieci mam dużo ruchu. Od tygodnia jestem na diecie, waga spadła 2 kg ale brzuch ani drgnął (mam w biodrach 96 cm a w brzuchu 92).
Psychiczne:
- ciagłe złe samopoczucie, jestem przygnębiona, nie mam siły zwlec się rano z łóżka,
- słaba pamięć, nieraz nie potrafię sobie przypomnieć wydarzeń sprzed kilku tygodni/miesięcy,
- czasami wybucham z byle powodu, zmienność nastrojów,
- często mam uczucie "odrealnienia", tak jakbym postrzegała świat przez niewidzialną mgłę (nie wiem, czy jasno się wyraziłam),
- nie potrafię sensownie sklecić dłuższej wypowiedzi bez zapominania, plątania się - gdybym miała komuś opowiedzieć to, co teraz piszę, pewnie połowy bym zapomniała, a po kilku zdaniach mówiła bez sensu.
Proszę o porady - czy z takimi wynikami iść do endokrynologa, czy moja objawy to raczej depresja i otyłość brzuszna. Dodam, że nie mam problemów z opuchlizną ciała, nie mam problemów z miesiączkowaniem, nie wypadają mi włosy - wręcz mam ich nadmiar, a te objawy, które przytoczyłam występują praktycznie od zawsze.
Edytor zaawansowany
  • 28.11.17, 18:29
    Te wyniki wskazują na problem z tarczyca- niedoczynnosc ale objawy o których piszesz zwłaszcza skorne, otyłość brzuszna ALARMUJĄ problem z insulina. Powinnaś koniecznie wykonać test w koerunku insulinooporności cukrzycy typu 2. Z wynikami udaj się do endokrynologa. Badania w kierunku IO to Krzywe glukozowa i insulinowa. Miałaś może cukrzyce ciężarnych ? Jak wypadł test obciążenia glukoza w ciąży?
  • 28.11.17, 19:18
    NIie miałam cukrzycy ciężarnych. Dodam, że moja mama też ma taką "budowę", ale nie choruje na cukrzycę (albo jej nie zdiagnozowali)
    Test obciążenia glukozą w pierwszej ciąży:
    Glukoza na czczo: 91 (60-100)
    Po 1 h: 132 (60-180)
    Po 2 h: 60 (60-140)
    W drugiej:
    82
    113
    69

    Kiedyś chyba sobie badalam glukoze na czczo i wynik byl w normie, ale nisko.

    Czy jeśli wyniki w ciąży miałam w normie, to nic nie znaczy?
  • 28.11.17, 19:46
    Pytanie jakie poziomy insuliny masz przy tych poziomach glukozy. Poziomy hormonów tarczycy mas niskie ale jesteś 2 miesiące po ciąży, tsh tez masz niskie przy tych poziomach hormonów. Napewno zrobiłabym jeszcze raz ft3 i ft4 oraz tsh za ok 4 tygodnie i umówiła się już do endokrynologa bo kilka tygodni trzeba zazwyczaj czekać na wizyte.
  • 28.11.17, 19:53
    Tak zrobię. Czy powinnam teraz zrobić samą krzywą insulinową, czy glukozową również?
  • 28.11.17, 20:06
    Jesli siezdecydujesx to trzeba obie naraz w tymi samym badaniu.
  • 28.11.17, 20:33
    Ale czy jest możliwość, żebym chorowała na insulinooporność praktycznie od dziecka? Bo ten brzuch mam odkąd pamiętam.
  • 28.11.17, 20:37
    Nie wiem. Może twoje objawy to tylko skutek tarczycy. Zobaczysz, Co lekarz powie.
  • 30.11.17, 12:56
    Witam serdecznie. Wybaczcie, ze szukam porady na forum, ale poki co nie mam jak sie udac do lekarza, gdyz wrocilam na jakis czAS ZA GRANICE.
    Przed wylotem zrobilam sobie badania najpierw hormonalne, gdzie TSH wyszlo mi 4.017 przy normlach 0.2-4.2.
    Zaniepokoily mnie te wyniki, wiec udalam sie za tydzien na rozszerzone badania tarczycowe. Moje wyniki to:
    Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji 2,870 mlU/L 0,270 — 4,200
    Wolna trijodotyronina (FT3) 4,49 pmol/L 3,10 — 6,80
    tyroksyna (FT4) 16,24 pmol/L 12,00 — 22,00
    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) 16,8 lU/ml < 115,0
    (ATPO) ↑ 183,9 lU/ml < 34,0

    I wlasnie ten ostatani wynik mnie martwi, gdyz jest znacznie zawyzony ;/ nie wiem teraz co robic, czy odpuscic i poczekac na wizyte jak bede w Polsce czy dzialac juz teraz.Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam
  • 08.12.17, 13:48
    Nie chcę zakładać nowego wątku, więc piszę tutaj - czy ktoś może mi polecić dobrego endokrynologa z Wielkopolski? Albo podrzucić mi wątek z bazą dobrych endokrynologów? Z góry dzięki.
  • 09.12.17, 12:29
    Ankazwiochy, rozgość się, proszę na forum i załóż swój wątek smile

    Duży brzuch od dzieciństwa kojarzy mi się z celiakią lub nadwrażliwością na gluten. Sprawdzałaś? Tarczyca zapewne niedomaga od niedawna, inaczej miałabyś problemy z ciążami, a brzuch, jak piszesz, masz od dawna.
    Ewentualnie przyczyną mogą być słabe mięśnie brzucha, skoro gdy leżysz, to brzucha nie ma.

    Moim zdaniem powinnaś jeszcze sprawdzić nadnercza (w kierunku niedoczynności, z powodu przebarwień i innych). Szukaj dobrego lekarza endo.

    Badania tarczycy (krew) powinno się robić zawsze jak najwcześniej rano. Czy wszystkie badania tak robiłaś?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.