Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc chodzi o Novothyral

10.12.17, 20:36
Witam. Od 3 lat przyjmowałam eutyroxu w dawkach 36,5 lub 25. Nigdy nie stwierdzono mi ani niedoczynności ani Hashimoto. Hormony dostalam na guzki, które miały mi się wchłonąć lub zmniejszyć. Moje USG 3 lata temu wyglądało tak:

Tarczycy położona typowo powiekszona echogenicznosc gruczołu niejednorodna

Wymiary
Prawy płat 21,1*18,6*54,9 mm v=13,7 ml.
Lewy płat 16,2*18,6*44,6 mm v=7,0ml.
Cieśń 3 mm v całk. 20,7

W płacić prawym w biegunie dolnym niejednorodna struktura owalna o wym. 6,5*3,9*4,9 mm poza tym echogenicznosc niejednorodna miejscami obniżona.
W płacie lewym w biegunie na granicy z cieśnią heterogenna owalna struktura o wym. 16,5*10,8*20,7 mm poza tym echogenicznosc niejednorodna miejscami obniżona najwyraźniej widoczne obszary hipoechogeniczne w pobliżu ściany tylnej do 8,5 mm
Eutyroza
Wyniki trojki tarczycowej wyglądały podobnie a mianowicie tsh w okolicach 1,5 a wolne hormony na poziomie 30% oba. Wówczas towarzyszyło mi mnóstwo objawów. Jednak endokrynolodzy nie wiązało tego z tarczycą więcej pod linkiem forum.gazeta.pl/forum/w,24776,155751941,155751941,Pomoc_w_interpretacji_wynikow_.html

2 lata temu dowiedziałam się, że mam boreliozę i koinfekcję i niedobory. Po rozpoczęciu antybiotykoterapii moje wyniki wolnych hormonów całkowicie się rozjechały i od kilku miesięcy ft3 jest albo poniżej normy albo na granicy. Oczywiście dostalam zastrzyki z b12 i wciąż suplementu je codziennie neurovit, d3 biorę codziennie od dwoch lat ostatnio wynik 40 norma do 100, zelazo I ferrytyna nisko ale dr of boreliozy zabrania mi suplementowac zelaxa abym nice karmila bakterii. Zdecydowałam się na Novothyral 75 i biorę ćwiartkę i do tego ćwiartkę eutyroxu 25 (wcześniej 25 eutyroxu ). Ponieważ ze względu na leczenie boreliozy wyniki robię co dwa miesiące wiec zrobilam trójkę również pomimo tego ze od brania novo minęło 2 tygodnie tylko. I nie wiem czy nie wpadam w nadczynność polekową. Oto wyniki na samym eutyroxie 25 :
15 września
FT4 -12.33% [ wynik 3.47, norma (4 - 8.3)]
FT3 33.45% [ wynik 12.68, norma (9 - 20)]
TSH 0,81 (0,25-5,0)

4 października
FT4 6.51% [ wynik 4.28, norma (4 - 8.3)]
FT3 64.91% [ wynik 16.14, norma (9 - 20)]
TSH 0,79 (0,25-5,0)
A to wyniki po braniu novo po 2 tyg od wprowadzenia

FT4 103.45% [ wynik 20.38, norma (9 - 20)]
FT3 -0.70% [ wynik 3.97, norma (4 - 8.3)]
TSH 1,04 (0,25-5,0)
I teraz pytanie czy ja nie wpadam w nadczynność polekową? Czy wytrwać 6 tyg na tym novo +eutyroxu? Czy przerwać? Jakie są wasze przemyślenia? Na pewno czuje ze wpadam w nadczynność bo łokcie zrobiły sie szorstkie i ciemne, do tego duze zmęczenie i wiele innych objawów które jednak ciężko mi odróżnić ze względu na boreliozę a z drugiej strony od momentu włączenia novo mam tachykardie i fale gorącą. Nie wiem co robić.
Edytor zaawansowany
  • muktprega1 12.12.17, 21:25
    Niektórzy uważają (różne teorie na temat Hashimoto) że u każdego chorego warunkiem zaistnienia Hashi jest kontakt z boreliozą (obniżenie odporności)....
    Musisz dokładnie przeliczać T4 (tyroksyna), więc brałaś 25 z eyturoxu

    15 września
    FT4 -12.33% [ wynik 3.47, norma (4 - 8.3)] (całkowity brak Ft4!!!!)
    FT3 33.45% [ wynik 12.68, norma (9 - 20)]
    TSH 0,81 (0,25-5,0)

    a teraz :
    >Novothyral 75 i biorę ćwiartkę i do tego ćwiartkę eutyroxu 25 (wcześniej 25 eutyroxu )

    czyli z 1/4 Novo T4=18,75 (w przybliżeniu - 19)
    oraz z 1/4 euthyroxu 25 T4=6,25
    czyli w sumie T4=25 i tak naprawdę T4 (którego Ci dramatycznie brakuje) nie uległo zmianie ale za to wprowadziłaś dodatkowo T3 z Novo (T3=3,75) mając je już dość wysoko (64,91%) co mocno spowodowało całkowicie zablokowanie T3 obecnie.

    Wiele lat biorę dodatkowy hormon T3 w postaci Thybonu i radzę czym prędzej (dopóki nie zrobi większych spustoszeń) zejść całkowicie z Novo. i powrócić do 25 tyroksyny. Samo T3 jest potrzebne ludziom, u których wcale nie zachodzi przemiana z T4 na T3, a przecież u Ciebie w ogóle ten problem nie istnieje.
    Jeśli zejdziesz z Novo to będzie trochę czasu trwało wyrównanie tej zawieruchy hormonalnej, być może już spowodowało rzut choroby, który objawia się wyrzutem jednego, lub więcej hormonu.
    Proponuję sprawdzić za miesiąc trójkę tarczycową, jak wszystko się wyciszy i wtedy dopiero podjąć decyzję co dalej.

    Czy sama się zdecydowałaś na Novo czy po sugestii lekarza?
  • aniosa363 12.12.17, 23:10
    Niestety pokrecilam wpisując wyniki. Odwrotnie mam wolne hormony ft3 mam poniżej normy. Z gory przepraszam nie wiem jak ja to zrobilam.
    15 września
    FT3-12.33% [ wynik 3.47, norma (4 - 8.3)] (całkowity brak Ft4!!!!)
    FT4 33.45% [ wynik 12.68, norma (9 - 20)]
    TSH 0,81 (0,25-5,0)
    4 października
    FT3 6.51% [ wynik 4.28, norma (4 - 8.3)]
    FT4 64.91% [ wynik 16.14, norma (9 - 20)]
    TSH 0,79 (0,25-5,0)
    A to wyniki po braniu novo po 2 tyg od wprowadzenia

    FT4 103.45% [ wynik 20.38, norma (9 - 20)]
    FT3 -0.70% [ wynik 3.97, norma (4 - 8.3)]
    TSH 1,04 (0,25-5,0)
    Tak wyglądają wyniki prawidłowo.
  • aniosa363 12.12.17, 23:13
    Na novo Zdecydowałam się sama. Nie wiem co dalej.
  • muktprega1 13.12.17, 22:50
    O qrczę, czyli to co napisałam wyżej zupełnie nie ma zastosowania smile
    A teraz na pewno Ft4 jest ponad normę, tak?

    W takim razie może to być rzut.
    Biorąc pod uwagę systematyczną zwyżkę wolnych hormonów na stałej dawce 25, coś może być na rzeczy.
    Sprawdź jeszcze raz to dawkowanie, czy dobrze zapisałaś dawki, a ja je obliczyłam prawidłowo na podstawie Twoich danych?
    nadal 25 tyroksyny oraz T3 - 3,75?
  • aniosa363 14.12.17, 12:13
    Dawki tak jak wyliczylas. Zgadza się. Ft4 ponad normę. Od dwoch dni jestem na samym eutyroxie 25 i jest ciut lepiej. Jak bralam t3 to tachykardia okrutna, bole szyi, tkliwosc węzłów chłonnych, bole głowy. Zastanawiam się nad thybonem bo 29 jade do dr i mam możliwość zeby mi przepisał.
  • muktprega1 14.12.17, 15:49
    Mam mieszane uczucia co do suplementacji T3 u Ciebie, bo jeśli masz anemię z braku żelaza, a go nie uzupełnisz, to przemiana kiepska będzie i wprowadzanie T3 może nasilać kiepskie samopoczucie.
    >zelazo I ferrytyna nisko ale dr of boreliozy zabrania mi suplementowac

    Ulubiony cytat który wielokrotnie przytaczałam:

    "Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy [Źródło: Paoletti]."
    T3 jest dla ludzi, którzy wyczerpali wszelkie sposoby na podniesienie przemiany, czyli stosowali w odpowiednio długim czasie selen, suplementują niedobory, podnieśli poziom brakującego żelaza, tak przecież koniecznego dla przemiany hormonów.
    Jeśli jest anemia i brak Fe to po wprowadzaniu T3 możesz się tak właśnie czuć.
    Ja myślę, że dobrze byłoby teraz uspokoić organizm, niech się wyrówna i spróbować jeszcze raz, jeśli znowu nastąpi taka sama reakcja, to będziesz miała pewność, że na dzień dzisiejszy T3 nie jest dla Ciebie.
    A żelazo w diecie możesz? Zakaz Fe dotyczy tylko syntetycznego?
    Sytuacja trochę patowa z tym żelazem, a sprawdzałaś poziom kwasu foliowego?
    Jego niedobór powoduje m.in. nieprzyswajanie żelaza, więc może warto sprawdzić? Czasami wystarcza go uzupełnić i żelazo się podnosi.
    Jeszcze jest jedna możliwość, to co przechodzisz obecnie to rzut a z przypadku nastąpił w czasie brania T3, wszystko okaże się za jakiś czas. Zbadaj proponuję hormony z tym kwasem f. za jakiś miesiąc c.d. w zależności od....
    Dobrze że przynajmniej odczuwasz jakąś ulgę i tego się trzymaj smile
    A receptę na Thybon weź zawsze może się przydać. Moje ostatnie opakowanie do września 2019.
  • aniosa363 15.12.17, 17:10
    Z żelazem to jest tak, ze z pokarmu moge jak najbardziej tylko mnie wyszła koinfekcję babesia, która wg mojego dr zjada mi to żelazo. To pierwotniak i ile bym go nie suplementów ala to będę sobie go dokarmiac. Nie pozostaje nic tylko to wytluc. Ale póki co jest lepiej na samym eutyroxie. Byc moze zrobię jeszcze raz próbę z t3 ale juz wiem ze to on spowodował ze zaczęła mnie bolec szyja i węzły chłonne. Dusznosci tez sie wyciszyly. Jednak to silny hormon.
  • tymszka850 20.12.17, 21:45
    Witaj o jakich spusyoszeniach piszesz dotyczących t3? Bo ja właśnie biorę novo i nie wiem czy slusznie. Moja Endo się upiera że powinnam a inni pytają dlaczego to biore. Mam całkowicie usunięta tarczyca. Dziękuję za odpowiedz.
  • tymszka850 20.12.17, 21:46
    Witaj o jakich spusyoszeniach piszesz dotyczących t3? Bo ja właśnie biorę novo i nie wiem czy slusznie. Moja Endo się upiera że powinnam a inni pytają dlaczego to biore. Mam całkowicie usunięta tarczyca. Dziękuję za odpowiedz.mk
  • muktprega1 30.12.17, 01:23
    Tu nie padło slowo "spustoszenia" smile
    Jak napisałam wyżej - T3 to sprawa bardzo indywidualna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.