Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w interpretacji wyników

11.12.17, 22:15
Wyniki hormonów tarczycowych:
TSH - 3,060 mikrolU/ml norma (0,270-4,200)
FT3 - 2,99 pg/ml (2,00-4,40) 41,25%
FT4 - 0,98 ng/dl (0,93-1,70) 6,49%
Przeciwciała przeciw peroksydazie tarczycowej - 10,0 lU/ml (0,0-3O,0)
Od zawsze miałam TSH na poziomie oscylującym wokół 1, teraz znacznie wartość podskoczyła. FT4 i FT3 spadło, procentowo kiedyś kolejno były na poziomie: FT4 (13,48%), FT3 (43,2%).
Źle się czuję, jestem zmęczona, najchętniej cały czas bym spała.
Poszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • 11.12.17, 22:28
    Nie wiem czy to też jest ważne, ale:
    LH wyszło 1,22 mlU/ml norma (0,2-6,5 mlU/ml)
    FSH 3,88 mlU/ml (1,5-7,0 mlU/ml), stosunek LH do FSH wynosi około 0,30,a czytałam że powinien być ok. 1.
  • 12.12.17, 17:40
    Masz niedoczynnosc tarczycy. Idź do endokrynologa zrób usg tarczycy.
  • 12.12.17, 17:59
    Byłam u endokrynologa, tylko stwierdziła, że wszystko na razie jest w normie więc nie będzie mi przepisywać leków. Dała tylko skierowanie na badanie hormonów tarczycy na za 3-4 miesiące.
  • 12.12.17, 20:49
    Polecam jednak za swoje pieniądze dokończyć diagnostykę tarczycy;
    - USG z opisem i trzema wymiarami obu płatów
    - przeciwciała a-TPO oraz a-TG

    i z całością wyników poszukiwać normalnego endokrynologa który się nad Tobą pochyli, szukać aż do skutku.

  • 12.12.17, 20:55
    A czy problemy z tarczycą mogą wynikać z niewydolności przysadki? Czy te wyniki są złe, czy nie jest aż tak źle? Dodam, że mam 20 lat i mimo, że TSH jest w normie, wyczytałam, że w moim wieku nie powinno przekraczać 1,5, czy to prawda?
  • 12.12.17, 21:32
    >A czy problemy z tarczycą mogą wynikać z niewydolności przysadki?

    tak
    >Czy te wyniki są złe, czy nie jest aż tak źle?

    są bardzo niskie, szczególnie T4, brak tego hormonu w organizmie to szereg problemów, ponieważ ht jest w każdym narządzie, układzie, itp. Długotrwała niedoczynnośc to spustoszenie w organizmie.

    >w moim wieku nie powinno przekraczać 1,5, czy to prawda?

    prawda, u mnie już w laboratorium panie są świadome i mówią, że powyżej 2 trzeba diagnozować tarczycę.
  • 12.12.17, 21:46
    Dziękuję za odpowiedź smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.