Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników dziecka

20.12.17, 23:47
Syn lat 11.5
przybieranie na wadze, popękane łokcie, problemy z koncentracją

wyniki:
Tsh 2.21 ( 0.67-4.16)
ft3 8.4 (5.1-7.4)
ft4 16.1 (11.1-18.1)
ATPO 43 (0-60)
ATG <15 (<60)

miesiąc temu w szpitalu miał
tsh 4.260 (0.600-4.840)

Czy te wyniki świadczą o niedoczynności?
Pozdrawiam

Edytor zaawansowany
  • djpa 23.12.17, 16:01
    Czy te drugie wyniki były robione wcześnie rano? Tsh powinno być robione rano, wcześnie. Około południa to za późno.

    Wyniki, te drugie, wyglądają OK. Tsh owszem, nie jest fantastyczne, ale jest jeszcze dobre, za to fT4 jest bardzo ładne. fT3 zapewne dostałaś normy dla dorosłych, dlatego jest powyżej normy, więc fT3 też jest OK.

    Powodem wyższego tsh w szpitalu mógł być stres związany z pobytem w szpitalu lub przyczyna dla której był w szpitalu. Tak czy siak pilnuj tarczycy, gdyby coś się pogorszyło w samopoczuciu, zrób znów badania.

    Co do przybierania na wadze i koncentracji uwagi, to:
    - odstaw wszelkie słodycze i cukier, i śmieciowe jedzenie (drożdżówki, słodzone jogurty, białe bułeczki),
    - w zamian zdrowe rzeczy: warzywa, marchewki do chrupania, pieczywo brązowe, ryby morskie (ale absolutnie nie z Bałtyku), groch, fasola, twaróg, koniecznie niech je masło i orzechy,
    - warto dawać tran, lecytynę, olej lniany,
    - z apteki: magnez (mleczan, cytrynian lub jabłczan),
    - zbadać witaminę D3, jeśli będzie za mało, to uzupełnić,
    - zbadać ferrytynę, jeśli będzie niska, to uzupełnić,
    - dbać o codzienną aktywność na świeżym powietrzu,
    - unikać świecących ekranów po 19:00 (telefon, tablet, tv, komputer, smartfon) - pomoże lepiej spać,
    - smartfony itd. bardzo źle działają na koncentrację uwagi, najlepiej też odstawić.

    W Niemczech jedna z siódmych klas (u nas to byłaby szósta) dobrowolnie zrezygnowała na miesiąc z korzystania ze wszelkich urządzeń elektronicznych. Akurat pod koniec tego miesiąca pisali przekrojowy test z matmy. Napisali go rewelacyjnie, o niemal dwie oceny lepiej niż poprzedni test, który pisali parę miesięcy wcześniej. Klasy równoległe w tej szkole, które normalnie korzystały z elektroniki, napisały test podobnie źle jak za pierwszym razem. Opis tej sytuacji, jak i inne ciekawe rzeczy, znajdziesz w książce "Cyfrowa demencja" Manfreda Spitzera. Co do cukru, polecam książkę "Słodka pułapka".
  • katijas 23.12.17, 17:26
    Pobranie krwi było między 9 a 10 rano.
    A popękane łokcie o czym mogą jeszcze świadczyć?
    Ma jeszcze pogrubioną szyję. Neurolog w sumie się już wcześniej pytała czy nie ma nic z tarczycą. Endo dopiero w lutym.
  • laura.phys 23.12.17, 18:29
    Powinniście wykonać usg tarczycy, same poziomy hormonów to za mało a przeciwciała pojawiają się okresowo. Co do przybierania na wadze to zgadzam się z djpa- najważniejsze to odstawienie cukru i nie generowanie u dziecka huśtawki poziomu glukoza/insulina.
  • djpa 24.12.17, 09:20
    Powinniście więc zrobić usg tarczycy, jak Laura pisze.
    Lepiej wcześniej robić tsh, jeśli można.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.