Dodaj do ulubionych

Brak żelaza a bezsenność? Prawdopodobne?

28.12.17, 19:21
Witam otóż z dwa tygodnie temu w pracy nagle poczułam się słabo, szybko biło mi serce co mnie bardzo zaniepokoiło bo dotychczas nie miałam podobnych problemów. Zwolniłam się z pracy, a w domu poszłam się od razu położyć bo słabo się czułam. Od tamtej pory ciągle było mi zimno, nawet kiedy każdy się rozbierał ja chodziłam w dwóch bluzach. Chodzę tak do tej pory w sumie. Ciągle marzną mi ręce i stopy, nawet jak mam ubrane dwie pary skarpetek. Przechodząc dalej do sedna sprawy z dnia na dzień przestałam dobrze spać, otóż przed dwa dni w ogóle nie mogłam zmrużyć oka. Później dopomagałam sobie hydroxyzyną żeby chociaż przespać pare godzin. Trwa to już jakieś 10 dni. Mam słaby apetyt, ale staram się zawsze coś zjeść. Waga spada w dół, a ja wciąż czuję się słabo, brak mi energi do czegokolwiek, nic mi się nie chce co mnie bardzo dziwi bo zawsze byłam energiczna i wszędzie było mnie pełno. Moja cera poszarzała i zbladła. Często bardzo mocno boli mnie głowa, był taki czas że codziennie mnie bolała i musiałam iść się położyć. Potrafiłam wcześniej spać po 12 godzin a mimo to po 6 godzinach w pracy czułam się taka wyczerpana że musiałam isć się położyć po pracy. Co się ze mną dzieje? Proszę pomóżcie mi.
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 28.12.17, 19:43
    Podaj wyniki tsh ft3 i ft4, a jakiej dawce jesteś? Jakie masz poziomy ferrytyny, masz tezyczke, jesteś pod opieka lekarza?
  • malaczarna1998 28.12.17, 20:01
    Dziekuje za odpowiedz. Otoz jeszcze nie mam wynikow TSH I reszty. Robilam jak narazie badanie wit D, magnezu, wapnia, potasu I sodu. Wszystko wyszlo w normie, wit D na poziomie 34.40 a norma zaczyna sie od 30. W poniedzialek ide na reszte badan bo dostalam skierowanie na morfologie, zelazo, tsh, ft4. Dziwi mnie to ze lekarz nie zaznaczyl ft3 przeciez tez jest bardzo wazne. Rok temu mialam podobne doswiadczenie, robili mi morfologie to TSH mialam 1.43. Ale reszty nie zrobili, odeslali z kwitkiem ze mam isc do psychiatry. Nie chce mi sie wierzyc w to ze mam nerwice jak nie mialam zadnych stresow I z dnia na dZień takie samopoczucie. Masakra..
  • malaczarna1998 28.12.17, 21:07
    Czy ktos moze mi pomoc? Jakie badania zrobic? Czuje sie slabo, naprawde. Martwie sie o siebie co calkiem wyprowadza mnie z rownowagi 😢
  • laura.phys 28.12.17, 21:32
    Zrobiłabym tarczycowe ft3 ft4 tsh i ferrytyne a z wynikami udała się do endokrynologa który wykona usg tarczycy i postawi wstępna diagnozę. Przed wizyta zrób listę objawów które Tobie dokuczają.
  • malaczarna1998 28.12.17, 21:35
    Niestety w ostatnim czasie bralam zelazo I nie wiem kiedy moge pojsc zrobic badanie na ferrytyne.
  • malaczarna1998 28.12.17, 21:36
    Szczerze mowiac po tym zelazie naprawde czulam sie dobrze I nie wiem czy to placebo czy naprawde pomagalo. Najbardziej dokuczajaca jest ta bezsennosc, zimne stopy I te ciagle mrowienie w nich. Podczas spoczynku sad
  • malaczarna1998 28.12.17, 21:56
    Moge pojsc jutro? Czy wynik nie bedzie prawidlowy?
  • laura.phys 29.12.17, 10:34
    Jesli masz mrowienia to zrób badanie B12 oraz zgłoś się do neurologa na badanie w kierunku tezyczki.
  • malaczarna1998 29.12.17, 10:58
    Bylam juz u neurologa to powiedział ze nie widzi objawow tezyczki.
    Badalam magnez i wapn i mam w normie, wapn troche podrosl bo bralam witamine D.
  • malaczarna1998 29.12.17, 10:59
    Te mrowienie nie dokucza mi.tak bardzo. Wystepuje tylko jak leżę albo siedze. Bardziej doskwiera mi brak snu sad
    Matowe wlosy, przesuszone i wypadajace.
  • malaczarna1998 29.12.17, 11:03
    WBC [tys./ul] 6,9 ( 4.0 - 10.0 )
    RBC [mln/ul] 4,61 (3.50 - 5.00 )
    HGB [g/dl] 12,4 (11.0 - 15.0 )
    HCT [% ] 39.2 (35.0 -46.0 )
    MCV [fl] 85.0 (80 - 98 )
    MCH [pg] 26.9 (27.0 34.0)
    MCHC [g/dl] 31.6 (31.0 -37.0)
    PLT [tys./ul] 241 (140 - 440)
    MPV [fl] 7.9 (6,5-10,5)
    RDW [%] 14.3 ( 10.0-16.0)

    LYM % 36 (25-50)
    MON % 8 (2-10)
    NEU % 55
    BAS % 0
    EOS % 1
    LYM [tys./ul] 2,5 ( 1,0 - 3,5)
    MON [tys./ul] 0,6 (0,2-1.0)
    BAS [tys./ul] 0,0
    NEU [tys./ul] 3,8
    EOS [tys./ul] 0,1

    Moje wyniki krwi z końca pazdziernika. RDW wydaje mi sie za wysokie, mcv slabo. Mch obnizone, mchc tez niezbyt fajne.
  • agnieszka_ania1975 29.12.17, 18:23
    A robiłaś ponownie morfologię i te badania, o których dziewczyny pisały?
    Jeśli nie to warto dodać jeszcze OB i CRP. Czasem jakaś nietypowo przebiegająca infekcja też nieźle miesza.
    Samo TSH u mnie było jeszcze w normie (2), jak już się "dziwne rzeczy" działy + miałam też łagodną anemię. Wyrównanie jej pomogło trochę...
    A twoje wyniki z X wg opinii moich lekarzy nie powinny dawać takich objawów - ale nie zawsze się z nimi zgadzam (z lekarzami) - bo parametry wyników nie zawsze dobrze pokazują co się dzieje w organiźmie i jego braki, najlepiej gdybyś podała aktualną morfologię.
    I nie umiem się doszukać - p/a już robiłaś?
  • malaczarna1998 29.12.17, 18:39
    Witam. Dziekuje za odpowiedz. Otóż na ponowna morfologie ide we wtorek. Dostalam skierowanie na kreatynine, glukoze, bilirubine, alt, żelazo, morfologia, mocz bad. Ogólne, ft4 i tsh. Chce jeszcze zrobić ferrytyne ale suplementowalam żelazo i nie wiem czy przerwa do wtorku starczy i czy wynik nie bedzie zawyzony czasem. Witamina D na.poziomie.34. Suplementowac dalej?
  • malaczarna1998 29.12.17, 18:42
    Co dołożyć jeszcze do tych badań ktore bede miała we wtorek? Proszę napisac, zrobie wszystkie.
  • malaczarna1998 29.12.17, 18:48
    Dziwne jest to wszystko moim zdaniem. Zawsze czułam się bardzo dobrze i nie narzekalam na zadne dolegliwości. A moze po prostu nie zwracałam uwagi? No najbardziej moją uwage przykuł brak snu. Moge byc zmeczona jak nie wiem co a zasypiam dopiero nad ranem na godzine lub dwie. A zawsze spalam bardzo dobrze.
  • agnieszka_ania1975 29.12.17, 19:00
    Ja tak mam, ale przy nagłych wyrzutach hormonów z uszkadzanej tarczycy - teoria młodego doktora z SOR. Czasem trwa to kilka dni, czasem ze 2 tyg.
    Ale co u ciebie bez dokładnych badań i usg od endo - to tak naprawdę może być mnóstwo rzeczy.
    Nawet ostatnie 2 tyg. świrujące ciśnienie i wiatry/zmiany mogą mieć wpływ na osłabiony czy wrażliwy organizm.
    A w nerwicę to raczej nie wierzę ;P
  • malaczarna1998 29.12.17, 19:05
    Też nie chce mi się wierzyć w nerwicę, nie chce dac sobie jej wmowic. Chce najpierw postarac sie dojsc do przyczyny mojego samopoczucia badajac somatyczne objawy. W zeszlym roku mialam podobnie. Trochę to trwalo i zaczelo sie tak samo. Z dnia na dzien zle samopoczucie i tak przez dwa tygodnie. Po dwoch tygodniach zaczelam brac complex b, witamine d i zelazo przez jakiś czas. I moje samopoczucie sie zmienilo, sen z dnia na dzien był coraz.lepszy az wreszcie wszystko wrocilo do normy.
  • malaczarna1998 29.12.17, 19:06
    Mialam nadzieje ze to wiecej nie wroci a jednak 😢 Meczy mnie to psychicznie, bo gdybym chociaz znala przyczyne to odetchnelabym z ulga ale najgorsza jest ta niewiadoma 😢
  • blackandwhite1989 29.12.17, 23:29
    zrob badania tsh, ft3,ft4 oraz anty-tpo i anty-tg, usg rowniez by sie przydalo. mam podobne doleglisowsci, na dodatek mam kolatanie serca, bezsennosc, dusznosci,drzenie rak, mam podwyzoszone ft3 oraz anty-tpo i anty-tg ale moj lekarz uwaza ze jest wszystko w porzadku (mieszkam za granica) mam bardzo obnizony nastroj i lekarz uwaza ze to depresja.....
  • malaczarna1998 30.12.17, 10:38
    Nie rozumiem podejścia lekarzy do czlowieka. Skoro ewidentnie widac, ze jest cos na rzeczy to trzeba pomoc bo od tego oni tutaj sa przecież. Twoj endokrynolog mowi ze jest w porzadku? Czy rodzinny?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.