Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

30.12.17, 08:56
Witajcie,
Proszę o interpretację wyników. Mam 39 lat. Urodzilam 2 corki. Ostatni porod 5 lat temu. Po porodzie z kazdym rokiem przybieralam na wadze. Moje proby zrzucenia wagi dietą konczyly sie wraz z powrotem do normalnego odżywiania. Przez ostatnie 2 lata moje samopoczucie stałe się pogarszało. Obniżony nastrój, jakieś niepokoje, nerwowość i krzyki na otoczenie. Pogorszyla mi sie koncentracja i pamięć. Ponadto zaczely mi puchnac kostki i pojawila sie chrypka szczegolnie w stanach zdenerwowania. Jest mi zimno szczególnie wieczorami, jestem zmęczona i ospała. Skórę mam ciagle przesuszoną. Stopy wiecznie spocone i te prawie nieorastające brwi....Temperatura ciala przewaznie 36.4. Podejrzewam niedoczynność ale lekarze twierdzą że wyniki w normach to nic mi nie jest. Podaję moje wyniki:
Tsh 2,070 norma 0,55-4,78 tj.ponad 31%
Ft4 1,02 norma 0,89-1,79 tj. 14,94%
Ft3 3,3 norma 2,3-4,78 tj.52%
Proszę o wskazówki czy wyniki mogą oznaczać niedoczynność.Najbardziej doskwiera mi to uczucie zimna, problem z wagą i to ciągle zmęczenie sugerujace na zewnatrz ze nic mi się nie chce robić a to na prawde nie tak....
Edytor zaawansowany
  • katy222 02.01.18, 16:18
    02.01.18, 16:09
    Byłam dziś u endokrynologa. Pokazałam wszystkie wyniki badań hormonów tarczycy i przeciwcial przekrój od roku 2006 do 2017 usg wg którego mam pojemność tarczycy bez zmian ogniskowych ok 6 ml. Powiedziałam o objawach poronieniach. Dostałam skierowanie na ponowne adania hormonów Tsh ft4 ft3 krzywa cukrzyca morfologia z rozmazem i kwas moczowy ponieważ ostatnio w badaniach dwukrotnie był podwyzszony. Pani doktor juz po usg stwierdziła że mam hypoplastyczna tarczycę i niedoczynność jest na pewno i suplementacja będzie konieczna. Nie zleciła przeciwcial bo pokazałam jej wyniki z 2011 gdzie wyniki były ok i nie zleciła usg twierdząc że na pewno tarczyca nie urosła od ostatniego badania czyli także 2011. Jak myślicie czy te brakujące badania tzn przeciwciała i usg zrobić na własną rękę dodatkowo? Czy jednak zaufać ze Pani doktor wie co robi....?
  • flanelka.5 04.01.18, 15:46
    przeciwciała nie. Wiadomo już że są/były (mechanizm wystrzelił wink Moja ulubiona dieta na podkręcenie tarczycy to przyspieszająca metabolizm H. Pomroy. Jednak z 6 ml nie poszalejesz zbyt długo bez dostawy hormonów z zewnątrz.
  • katy222 10.01.18, 19:40
    Byłam na badaniach i u kolejnego endokrynologa aby przepisał mi pozostałe badania i ten z kolei twierdzi ze to nie problem tarczycy bo pomimo małej pojemności tarczycy to ona sobie świetnie radzi. Pani oktorej podejrzewa insulinoopornosc i zleciła badania insuliny glukozy na czczo. Nie wiem co myśleć bo tym razem Tsh wyszło najwyżej jak do tej pory miałam 3.83 ale Pani oktorej tych wyników jeszcze nie widziala. Potem siądę do wyników i podam dokładnie co mi wyszło.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.