Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

30.12.17, 19:41
Witam.
Mam 26 lat. Jestem po dwóch poronieniach sad
Od marca wiem, że mam podwyższoną prolaktyne tzn ok.30-33 ng/ml. Przyjmuję Bromergon 1 tabl.na noc.
Wczoraj zrobiłam badania pod kontem chorób tarczycy ponieważ moja prolaktyna jest cały czas za wysoko.

TSH: 1.51 (0,27-4,2)
FT3: 3,72 (2-4,4)
FT4: 0,95 (0,93-1,71)
Anty-TPO: 18.21 (0-35)
Anty-TG: 11,07 (0-115)

Stosuenk FT3 do FT4 to
FT3 71,67%
FT4 2,56%

Dodam, że moja mama choruje na nadczynność tarczycy oraz ma Gravesa-Basedowa.
Proszę o interpretację wyników.
Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • djpa 02.01.18, 15:42
    Masz bardzo, bardzo niskie fT4.
    Poczytaj ulotkę Bromergonu, on działa na przysadkę mózgową. Obniża prolaktynę, ale przy okazji może obniżyć TSH, które z kolei "obniży" fT4 i samopoczucie.

    Moja historia jest taka, że miałam za wysoką prolaktynę i bardzo długie cykle, po 100 dni i więcej. Miałam też nieleczoną niedoczynność tarczycy, ale niezdiagnozowaną. Dostałam Bromergon, po którym czułam się fatalnie, czułam jak mój organizm przestaje po tym świństwie pracować (układ pokarmowy nie trawił, było mi ciągle zimno, byłam wiecznie zmęczona). Odstawiłam czując, że muszę znaleźć przyczynę za wysokiej prolaktyny. Doszłam do wniosku, że wysoka prolaktyna to objaw innej choroby, którą trzeba leczyć.
    I tak po paru latach, ciągle z wysoką prolaktyną i bez Bromergonu, przeczytałam w internecie, że powinnam zbadać tarczycę. Tsh wyszło wysokie, dostałam hormon tarczycy, niemal od razu zaszłam w ciążę jedną, potem drugą, teraz dzieci są już duże. Prolaktynę cały czas mam trochę za wysoką, mimo leczenia tarczycy, ale cykle mam przyzwoitej długości, owu niemal zawsze jest, więc nie leczę prolaktyny chemicznie, tylko ziółkami - niepokalanek.

    Zanim lekarz przepisał Ci Bromergon powinnaś była mieć zbadaną tarczycę wzdłuż i wszerz. Lekarz powinien wysłać Cię na badanie przysadki pod kątem mikrogruczolaka.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.