Dodaj do ulubionych

Bezsenność, jaka przyczyna?

07.01.18, 17:19
Czy to jest normalne, że z dnia na dzień zaczęłam cierpieć na BEZSENNOŚĆ? Zawsze spałam bardzo dobrze, nigdy nie miałam z tym problemów. Zero stresów, czegokolwiek. Przyszła tak nagle i już prawie miesiąc się z nią męczę. Ratuję się hydroxyzyną i Pramolanem ale nie chcę łykać tabletek po to aby spać. Wolałabym spać naturalnie. Biorę zazwyczaj tabletkę Pramolanu i 50 mg Hydroxyzyny. Od niedawna biorę też Centrum Ona. Macie jakieś pomysły co mogłoby być przyczyną mojej bezsenności? Dodam, że tak jak zaczęła się bezsenność doszły mi mrowienia stóp. Ale tylko podczas siedzenia bądź leżenia. Czasami czuję pieczenie tych stóp, zazwyczaj w nocy kiedy próbuję zasnąć. Jestem osłabiona, dosłownie nic mi się nie chce. Problemów z apetytem nie mam, ale przez dwa miesiące przytyłam 6 kg co mnie bardzo dziwi bo nie zmieniłam swojej diety specjalnie. Zatrzymuję dużo wody w organiźmie, przez co wyszedł mi cellulit wszędzie. Nawet na rękach, brzuchu. Dodam też, bo może to was naprowadzi na jakiś trop że tydzień przed tym incydentem z bezsennością poczułam się bardzo słabo w pracy, momentalnie serce zaczęło mi mocniej bić i czułam się tak jakbym miała zemdleć. Zwolniłam się tego dnia z pracy, i byłam na tygodniowym zwolnieniu ale później doszła ta bezsenność sad
Czy to może mieć jakiś związek z tarczycą? Rok temu również wpadłam w bezsenność, zaczęło się również od omdleń w pracy. Po jakimś czasie wpadłam w bezsenność. 4 miesiące to trwało, ale wreszcie przeszło. Brałam w tamtym czasie Witaminę D w dużych dawkach, magnez wapń, żelazo i complex wit B.
Nie dam wmówić sobie że mam nerwicę, albo depresję. Bo nie czuję się źle psychicznie, gdyby tylko udało mi się spać normalnie to jestem pewna że humor miałabym o wiele lepszy, a teraz męczy mnie ten brak snu i nie chcę brać tabletek.
Edytor zaawansowany
  • lelhin 08.01.18, 14:21
    Zbadałabym się w kierunku tężyczki, ona lubi w towarzystwie tarczycy chodzić.
    Poczytaj o objawach, wg mnie pasuje. Tym bardziej jak już tak miałaś i witamina D, magnez itd. pomogły.
    siostratezyczka.blogspot.com/
  • malaczarna1998 08.01.18, 21:09
    Miałam badany magnez, wapn i witamine D we krwi. Witamina D na poziomie 34 ale tez na pewno zawyzona bo nie przerwalam suplementacji przed badaniem. Magnez 0,80 poziom od 0,70 do 0,91
    Potas 4.67 poziom od 3.50 - 5.10
    Wapn 2.62 poziom od 2.15 - 2.57

    Wapn pewnie podwyzszony od brania wit D.
    Bylam u neurologa i powiedziała ze moje objawy nie wskazuja na tezyczke. sad
    Nie wiem juz co mam robić
  • flanelka.5 10.01.18, 11:38
    piszesz na forum tarczycowym, ale nie wyłapałam związku z tarczycą? robiłaś badania hormonów? myślisz że to nadczynność ? tycie sugeruje raczej niedoczynność..

    a może się czymś zatrułaś?
  • sw.stefan 18.01.18, 17:14
    Zbada sobie jeszcze b12 na wszelki wypadek,
    mrowienia, bezsenność (jak i nadmierna senność- ja spałem jak trup), zmęczenie to jedne z licznych objawów braku tej witaminy.
  • malaczarna1998 20.01.18, 02:10
    Podejrzewam anemię. Mam bardzo obfite i bolesne miesiączki, nawet po 8 godzinach snu jestem zmeczona i mam problem z wstaniem, trudności w zasypianiu. Zasypiam np. O 4-5 ale spie np. Do 14 😊 Mimo licznych przebudzen. Pogorszyla sie cera, pelno zaskornikow, tradzik i przesuszona skora. Blade dolne powieki. Albo lekko zaróżowione. Sianowate wlosy z rozdwojonymi koncowkami. Okropnie sie pusza. Przesuszenie skóry glowy. Mimo snu zasinienie pod oczami. Wieczorem i w nocy okropne mrowienie stóp, pogarsza mi bezsennosc. Czesto pieczenie w nogach. A pozniej okres oziębienia. Blada skóra pod paznokciem i na niektorych małe białe kropki a paznokcie maja rowki. Psychicznie naprawdę czuje sie bardzo dobrze, nie jestem nerwowa, nie mam zadnych lekow. Przejmuje sie tylko swoim stanem zdrowia. Aha, dodam jeszcze ze nadmiernie wypadaja mi rzesy i brwi a wczensiej tego nie mialam.
  • madami 20.01.18, 19:59
    No to są tarczycowe objawy, zbadaj sobie trójkę
  • malaczarna1998 20.01.18, 20:49
    Dostalam skierowanie na TSH I FT4 tylko. Do tego morfologie, zelazo, badanie moczu. Nie mam narazie gotowki zeby dorobic sobie inne badania I zastanawiam sie czy czekac az bede miala kase I isc zrobic wszystko czy na sam poczatek starczy tsh I ft4.
  • madami 20.01.18, 20:58
    aby się porządnie zdiagnozować trzeba zrobić komplet badań, może dokup chociaż ft3 i ferrytynę?
  • malaczarna1998 20.01.18, 21:03
    Okej. To chyba bedzie najlepsze wyjscie. 4 miesiace temu mialam hemoglobine na poziomie 12,4. To nie oznacza anemi nie?
  • madami 20.01.18, 22:44
    Sama hemoglobina to za mało by wyrokowac o anemii, zbadaj żelazo, ferrytynę i B12
  • malaczarna1998 20.01.18, 23:16
    Robilam tez witamine D I jest na poziomie 34 ale nie przerwalam suplementacji przed badaniem. Wiec pewnie badanie zafałszowane. Delikatnie podniesiony wapn pewnie od brania wit D. Magnez w normie ale na dolnej granicy.
  • malaczarna1998 20.01.18, 23:24
    WBC [tys./ul] 6,9 ( 4.0 - 10.0 )
    RBC [mln/ul] 4,61 (3.50 - 5.00 )
    HGB [g/dl] 12,4 (11.0 - 15.0 )
    HCT [% ] 39.2 (35.0 -46.0 )
    MCV [fl] 85.0 (80 - 98 )
    MCH [pg] 26.9 (27.0 34.0)
    MCHC [g/dl] 31.6 (31.0 -37.0)
    PLT [tys./ul] 241 (140 - 440)
    MPV [fl] 7.9 (6,5-10,5)
    RDW [%] 14.3 ( 10.0-16.0)

    LYM % 36 (25-50)
    MON % 8 (2-10)
    NEU % 55
    BAS % 0
    EOS % 1
    LYM [tys./ul] 2,5 ( 1,0 - 3,5)
    MON [tys./ul] 0,6 (0,2-1.0)
    BAS [tys./ul] 0,0
    NEU [tys./ul] 3,8
    EOS [tys./ul] 0,1

    Moja ostatnia morfologia robiona do pracy pod koniec pazdziernika.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.