19.01.18, 19:33
Chciałabym Was prosić o poradę.
Jestem po całkowitym usunięciu tarczycy (sierpień 2016).
Na dzień dzisiejszy biorę:
letrox 100,calperos 1000 (4 tabletki)alfadiol 1uq (2 tabletki) vit D 5 tyś,vit K,selen.Na ostatniej wizycie lekarz zmienił mi letrox 100 na Novothyral 75 z uwagi na niskie ft3.
Ft4 91%
Ft3 5%
Na poprzednich wizytach ft3 albo poniżej normy,albo ledwo w normie.Operacja z powodu wola i bardzo duzej ilości guzków.
Przed operacją nie brałam żadnych tabletek, wtedy ft3 było w górnej granicy normy.No i teraz nie wiem co z tym novothyralem,czy brać tak jak lekarz kazał? Czytałam na forum ,że powinno się go wprowadzać powoli małymi dawkami.Myślałam żeby wziąć 75 letroxu i 1/4 tabletki novothyralu.Co o tym sądzicie?
Edytor zaawansowany
  • muktprega1 20.01.18, 20:37
    Sama jestem sporo lat na dodatkowym T3 - Thybonie i mogę podzielić się tym co wiem z praktyki:

    1 - poziom ferrytyny, B12, kwas foliowy - często niskie Ft3 to problem z brakiem żelaza właśnie - ulubiony cytat:
    "Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy [Źródło: Paoletti]."

    Gdybym była na Twoim miejscu sprawdziłąbym najpierw te parametry, bo wprowadzając T3 przy braku Fe moze być nieciekawie.

    2 - Novothyral 75 zawiera w sobie syntetyczny hormon Ft4 = 75 oraz Ft3 = 15
    Ft3 jest hormonem szybko działajacym, ja do 15 Ft3 dochodziłam jakiś czas, a te proporcje zawarte w Novo nie są dobre. Po prostu to jest zbyt duża dawka na raz więc:

    3 - Twój pomysł:
    >Czytałam na forum ,że powinno się go wprowadzać powoli małymi dawkami.Myślałam żeby wziąć 75 letroxu i 1/4 tabletki >novothyralu.

    jest dobry, musisz dodać wszystkie T4 z letroxu (75) i z 1/4 Novo (18,7 ) to wychodzi T4=94 w zaokrągleniu czyli o 6 oczek mniej oraz T3=3,75, no prawie 4.
    Zasadą jest żeby wprowadzać jedną zmianę wtedy łatwiej jest lawirować pomiędzy. W jakiej gramaturze masz Letrox? Tylko 75? A możesz rodzinną poprosić o 50 i 25? Łatwiej Ci będzie dzielić tabletki.

    4 - osobiście zanim wprowadziłabym T3, zbadałabym jeszcze raz poziom hormonów za jakiś miesiąc, dwa i przeciwciał, a to ze względu na zbyt wysokie Ft4, które moze sugerować (lecz nie musi) wzrost przeciwciał a-Tpo albo a-Tp. Czy masz jakieś badania przeciwciał?
    Czy masz dla porównania jakieś inne wyniki na letrox 100?
    Czy zawsze Ft4 było tak wysokie?
    Jak się w ogóle czujesz?
  • muktprega1 20.01.18, 20:38
    >wzrost przeciwciał a-Tpo albo a-Tp.

    miało być a-TG
  • nowiba 21.01.18, 10:59
    Dziękuję że napisałaś.
    Jeśli chodzi o żelazo to ferrytyne mam w miarę ok 80,10 norma 30-400.
    B12 291 norma 191-663
    Magnez 0,7 norma 0,65-1,05
    Letrox mam 75 i 100 ale rodzinny zapisze mi takie jakie będę potrzebować.
    A-Tpo miałam robione kilka lat temu.
    Teraz lekarz mi nie kaze robić.Na ostatniej wizycie mialam robione usg,po tarczycy zostal jeden malutki kikut,narazie nie odrasra.Endo liczy na regenerację przytarczyc,parathormon poniżej normy,wapn zjonizowany też...niby zeby pobudzić przytarczyce do pracy,ale czy to dobra metoda...nie wiem.
    Na tej dawce letroxu jestem od roku.
    Ft4:
    Czerwiec 66%
    Sierpień 73%
    Pazdziernik 73%
    Styczen 91%
    Ft3
    Czerwiec -12 %
    Sierpień 2%
    Październik 13%
    Styczeń 5%
    Czuję się....w sumie nieźle ,po za kolataniem serca i nieciekawym nastrojem.

  • nowiba 21.01.18, 11:08
    Aha,przed operacją ft3 miałam na poziomie 50% i wiecej,po operacji 40% potem 30% itd tendencja spadkowa.Endo twierdzi,ze nieraz tak jest po usunięciu tarczycy.
  • djpa 22.01.18, 15:06
    Jeśli masz kołatanie serca (ja też miałam przy podobnych wynikach) i rozrzut między hormonami jest duży już od wielu miesięcy, to nie ma się co zastanawiać, tylko zrobić jak Muktprega radzi, czyli 75 Letroxu i ćwierć Novo na początek, potem badania.
    Załóż zeszyt do zapisywania sobie wyników badań, dawki, samopoczucia. Tarczycy nie będziesz miała zapewne do końca życia, więc warto się nauczyć jak najwięcej. Takie zapiski wiele Cię nauczą. smile

    Przejście z tylko Letroxu na tylko Novo prawie zawsze jest złym pomysłem...
  • nowiba 22.01.18, 20:31
    Dziękuję,tak zrobięsmile
  • laura.phys 23.01.18, 07:51
    A ja myśle ze masz nieuregulowana tezyczke i niedobór b12 i od tego bym zaczęła.
  • djpa 23.01.18, 11:25
    Tak, tężyczkę pewnie ma nieuregulowaną.
    Nowiba, a czy przyjmujesz jakieś leki na kołatanie serca lub psychotropy? Niektóre z tych leków mogą obniżać fT3 i u Ciebie pogłębiać problem.
  • nowiba 24.01.18, 16:48
    Nie,nie biorę ani psychotropow,ani nic na serce.
    Mam brać wiecej wapna?Ze szpitala po operacji nie chcieli mnie wypisac az wapn zjonizowany bedzie w normie,a teraz endo trzyma mnie poniżej normy zeby przytarczyce ruszyly.Wit b12 niby w normie...suplementowac?
  • muktprega1 25.01.18, 11:48
    >Jeśli chodzi o żelazo to ferrytyne mam w miarę ok 80,10 norma 30-400.
    >B12 291 norma 191-663
    >Magnez 0,7 norma 0,65-1,05

    ferrytyna - 13.54% [ wynik 80.1, norma (30 - 400)]
    B12 - 21.19% [ wynik 291, norma (191 – 663)]

    to stanowczo za mało! Dlaczego – napisałam w poście z 20.01.18
    Mg również stanowczo za mało, jego wartość w badaniach krwi jest zawsze zawyżona.
    niskia ferrytyna może tłumaczyć kiepską przemianę.

    >Endo liczy na regenerację przytarczyc,parathormon poniżej normy,wapn zjonizowany też...niby zeby pobudzić przytarczyce do >pracy,ale czy to dobra metoda...nie wiem.

    Co to znaczy – regeneracja przytarczyc? Czy to oznacza, że uszkodzono CI przytarczyce??? Widać na USG? Skonsultuj z innym endokrynologiem, ale DOBRYM, a poszukiwania takiego trwają.
    Zrobiłabym to czym prędzej, bo jeśli lekarz trzyma Cię na niskim PTH i wapniu, to coś tu mi nie gra.

    Dobrze byłoby żebyś miała próbę tężyczkową zrobioną przez neurologa i wtedy porządnie ustawiona suplementacja przez neurologa właśnie. Z własnego doświadczenia wiem, ze trudno o takiego... . Przytarczyce to cała zaburzona gospodarka wapniowa, fosforowa, a co za tym idzie problemy kostne, stawowe, krążeniowe itp...

    Zapoznaj się z suplementacją Natder, odległościami pomiędzy suplami (ważne!):

    forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,144724172,Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html
    Natder założyła również swoje forum.


  • nowiba 25.01.18, 13:59
    Tak,w czasie operacji uszkodzono mi przytarczyce,juz w szpitalu mi o tym mówiono,jedna struna glosowa tez nie "dziala".
    W takim przypadku razie wstrzymam się z novothyralem,podniosę poziom ferrytyny,b12 magnezu (wlasnie zamowilam siarczan magnezu) wezmę wiecej wapna i zrobie badania za jakiś czas.Dziękuję!
  • nowiba 25.01.18, 14:53
    Aaaa z wapnem dobrze myślę,żeby brać więcej aby mieć poziom w normie?
    Oczywiście poczytam forum Natder!
  • muktprega1 27.01.18, 09:55
    Ważna rzecz - czy badanie hormonów w laboratorium robisz BEZ tyroksyny rano? a tę łykasz po wyjściu z laboratorium?
  • muktprega1 27.01.18, 09:57
    Czy zachowujesz czas od tyroksyny co najmniej 4h do jakiejkolwiek suplementacji? To również ważne bo może wpływać na zaburzenia w przyswajaniu i przemianie T4 w T3.
  • nowiba 27.01.18, 12:06
    Też odpowiedź twierdzaca,mam stale godziny przyjmowania leków.Letrox 7 rano,wapn i reszta 11.
  • nowiba 27.01.18, 12:03
    Tak,zawsze robię badanie bez tyroksyny.Biorę tabletkę po oddaniu krwi.
  • natder 09.02.18, 10:48
    Ja bym jednak już włączała Novothyral. Wydaje mi się, że nawet jak uzupełnisz niedobory jego poziom nie będzie na tyle wysoki, by poziomy obu hormonów były wyrównane.
    Przy tak niskim FT3, jaki masz teraz walka z niedoborami to walka z wiatrakami bo niewiele wchłaniasz.
    Poziom FT3 Ci spada bo organizm już zużywa to, co miałaś w zapasie.
    Pamiętaj, że tarczyca, której nie masz także produkuje FT3 - to dlatego u osoby po chirurgicznym usunięciu gruczołu raczej bez T3 się nie obejdzie...
    Obstawiam, że przy wyższym FT3 wchłanianie będzie lepsze i szybciej uzupełnisz niedobory. Oczywiście i tak sobie zarezerwuj rok albo półtora na comiesięczne badania.
    Jeśli organizm szybko zareaguje na suple i będziesz mieć dobrą konwersję, zawsze można zrezygnować ze sztucznego T3.
    Osobiście uważam, że taka droga będzie krótsza i mniej bolesna.


    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • djpa 09.02.18, 13:09
    Hej Nadter,
    Zgadzam się z Tobą w każdym zdaniu smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.