Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

23.01.18, 17:37
Tsh 1,78 norma 0,27-4,2
Ft3 3,04 norma 2-4,4 43,33%
Ft4 1,2 norma 0,93-1,7 35,06%

Biorę euthyrox w dawce 37,5 juz prawie 2 lata na przestrzeni czasu moj wynik tsh wahał się między 1,13 a 1,33
A ostatnie procenty ft3 47,5 a ft4 31,17

Jaka powinna być prawidlowa wartość procentowa?
Czy warto coś suplementować?
I chyba czas zwiększyć dawkę leku? Czy tsh może być wyższe przez stres który mi ostatnio nie odpuszcza?
Edytor zaawansowany
  • muktprega1 02.02.18, 00:06
    Ft4 na poziomie 35% przy suplementacji tyroksyną to stanowczo za niska dawka.
    Na pierwszej stronie tego forum jest cała dostępna wiedza (na niebiesko) z którą dla swojego dobra należałoby przestudiować wink

    docs.google.com/document/d/1M5JHwTx4ugJgpMluKHmq-aMi2cJsY0H_NKQYX8QQXtc/pub

    Czy robiłaś badanie BEZ tyroksyny rano? A tę łyknęłaś po wyjściu z laboratorium?

    >Czy warto coś suplementować?

    tak, ale pod warunkiem znajomości poziomów niedoborów, nic w ciemno:

    B12, ferrytyna, D3
    i dopiero do wartości dostosowujemy dawki suplementów.
    Masz zapewne 75, czy tak?
    Dobrze byłoby gdybyś miała 25 do podwyższania dawki. Rodzinna, lekarz pierwszego kontaktu moze Ci taką receptę wypisać, pod warunkiem, że dostarczysz mu zaświadczenie od endo o chorobie przewlekłej.
  • jussstinka 17.02.18, 17:54
    Badania robiłam rano bez przyjęcia leku dopiero po pobraniu krwi wzięłam tabletkę.
    Tabletki mam w dawce 75 i biorę po pół
    W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak poszerzyć badania
    Zna ktoś może dobrego endokrynologa w Gdańsku lub okolicy?
    Byłam u kilku ale wszyscy porażka
  • jussstinka 06.03.18, 19:21
    Zrobiłam badanie b12 moj wynik to 268 przy normie 197-771
    Ferrytyna 73,7 przy normie13-150
    D3 nie robilam bo suplementuje ja zawsze w okresie zimowym
    Zrobilam też cynk ale na ren wynik trzeba poczekać
    Co o tym sądzisz?
  • marek.v 06.03.18, 19:30
    Pozwolę sobie na wtrącenie 3 groszy smile

    B12 do poprawy, zażywasz jakieś suple z witaminami B? Osobiście uważam, że każdy powinien łykać codziennie jakąś zwykłą B komplex. W Twoim przypadku być może trzeba położyć nacisk na samą B12, żeby była w większej dawce. Tutaj drobna, istotna uwaga, witaminy B należy przyjmować wszystkie, bo nadmiar jednej wypłukuje pozostałe.

    Badanie cynku nie będzie zbytnio wiarygodne tak samo jak badanie magnezu czy wapnia. Wykryje tylko poważne zachwianie, a nie da informacji o niedoborze. Żeby sprawdzić "realny" poziom trzeba by zrobić badanie wewnątrzkomórkowe, a takiego badania cynku w Polsce nie znajdziesz.
  • jussstinka 06.03.18, 19:45
    A widzisz to nie potrzebnie wydałam pieniądzesmile
    No ale nic.. właściwie to podejrzewam że wynik b12 może być lekko zafauszowany bo bezmyslnie wieczorem zjadłam żelki z dodatkiem witamin a tam w 100g dzienna dawka owej witaminy
    Wit. B nie suplementowalam nigdy
  • marek.v 06.03.18, 20:01
    Jeżeli ten wynik, który jest słaby jest zafałszowany to tym gorzej to świadczy smile
    Zachęcam do zakupu najzwyklejszej witaminy B komplex i do tego jakiejś B12, żeby ją pobrać w ilości 1000mg przez np. 2 miesiące i podbić ten wynik. Ja przy trochę niższym poziomie B12 miałem fatalne objawy ze strony układu nerwowego.
  • jussstinka 06.03.18, 20:15
    Przyznaję że ostatnio jestem dosyć nerwowa,szybko mnie wiele rzeczy irytuje jednak wiazałam to z ciągłym nie wyspaniem.
    Spadek koncentracji i ciągle zapominanie.
    Otworzyles mi oczy wink
    Od jutra zaczynam suplementacje
  • marek.v 06.03.18, 20:26
    Wyspanie również może wpływać na całokształt tego jak funkcjonuje organizm, ale jeżeli są jakieś punkty zaczepienia, które można poprawić, jak np. niski poziom B12, to warto się tego trzymać i spróbować, a nóż pomoże.

    Z suplementacją większości rzeczy jest generalnie tak, że po miesiącu - dwóch, jeżeli przyczyną był niedobór, powinna być poprawa.

    Trzymam kciuki, żeby się polepszyło smile
  • jussstinka 06.03.18, 20:40
    A może polecasz jakiegoś konkretnego producenta?
    Czy przy wit z grupy B nie ma znaczenia
  • marek.v 06.03.18, 22:28
    Myślę, że przy jakichkolwiek suplementach nie ma to większego znaczenia, aczkolwiek celowałbym w znane firmy smile Teoretycznie nie wiesz co jest w suplemencie, bo nie jest to w żaden sposób sprawdzane i firmy mogłyby nas oszukiwać. Jeżeli jest to duży podmiot to nie sądzę, żeby sobie na coś takiego pozwolił, bo zniszczyłoby to jego wizerunek.

    Jeżeli chodzi o B komplex to celowałbym w preparaty zawierające jak największą ilość witamin (8) i takie które mają 100% normy, wszystkiego po równo. Większość jednak okazuje się, że zawiera np. 5 witamin, które mają rozstrzelone ilości dziennego zapotrzebowania w jednej tabletce. Zwróć uwagę na to co jest podane w składzie na opakowaniu.

    Nie wiem czy mogę tu podać konkretnego producenta, nie chcę żeby to wyglądało na reklamę, ale ja kupuję produkt hecpharm, taki w biało-czerwonym opakowaniu, powinien być do dostania w sieciach ziko.

    Gorzej może być jeżeli będziesz chciała dodatkowo dokupić B12, bo to już raczej producenci typu swanson wchodzą tylko w grę i "parę" złotych może to kosztować. Celowałbym w preparaty zawierające 1000 mcg (w poprzednim poście pomyliłem jednostki smile ) w tabletce / kapsułce.
  • muktprega1 09.03.18, 11:52
    I od siebie dodam - co do B12 żeby była metylokobalamina a nie cyjanokobalamina.
  • jussstinka 17.03.18, 08:56
    Dzięki smile
    Co do b12 kupilam Metylo-b12 500 od naturell bo tylko taka byla w postaci metylokobalaminy
    Z racji tego że tabletka jest w dawce 500 brać 2 tabletki jednorazowo czy lepiej jedną rano a druga wieczorem?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.