Dodaj do ulubionych

FT3, FT4 na poziomie ok 20% prośba o poradę

24.01.18, 21:04
Leczę się na niedoczynność tarczycy, objawy chyba wszystkie z możliwych, spać mogłabym na stojąco sad
Moje wyniki:
TSH 1.684 mlU/l norma 0,38-5,33 mlU/l
FT3 4.10 pmol/l norma 3,5-6,5 pmol/l - 20,00%
FT4 13.44 pmol/l norma 11,5-22,7 pmol/l - 17,32%
Biorę Letrox 100
Z tego co czytam procenty powinny być na poziomie 50% a u mnie wypada to bardzo słabo? Czy powinnam je zwiększyć i jak mogę to zrobić?
z góry dziękuję za pomoc
Edytor zaawansowany
  • muktprega1 02.02.18, 00:16
    W jakiej gramaturze masz Letrox, tylko 100 w całości?
    Z taką gramaturą w całości trudno podnosić powoli dawkę, a trzeba. Euthyroks ma 25, 50, 75, 100, itd więc znacznie łatwiej manipulować, łamiąc tabletkę na 4 częsci.
    Letrox ma 50 najmniejszą łamiąc na pół i jeszcze raz na pół dostajemy najniższą 12,5 więc dobrze byłoby zdobyć tą 50 (np poprosić o rcpt ogólnego lekarza z zaznaczeniem gramatury albo aptekarza o wydanie 2x50 zmiast 1x100)
  • mjoy87 02.02.18, 09:49
    Tak zalatwilam Letrox 50 i dziele na 4 od tygodnia biore 112,5 gdzieś za miesiac zrobie wyniki. Zaczęłam brać też witaminy multivitamine Bella i molekin D3 2000 j. m. Polecasz cos jeszcze? Czy to wystarczy i powinny się już poprawić?
  • muktprega1 03.02.18, 21:45
    Jestem zdecydowanym przeciwnikiem brania czegokolwiek w ciemno smile
    Najpierw badamy (z pobrania krwi np za miesiąc jak będziesz sprawdzać poziom hormonów tarczycy)
    wit D3, B12, ferrytyna - to taki standard dla tarczycówek i wtedy dopasować dawki do ewentualnych niedoborów dobrych sprawdzonych supli.
    Ile ważysz?
    Masz bardzo niskie Ft4 jak na branie 100 tyroksyny, czy bierzesz jeszcze jakieś leki, które mogą wpływać na obniżenie przyswajania ht?
    Czy tyroksynę na czczo popijasz wodą i śniadanie co najmniej po 1/2H?
  • mjoy87 04.02.18, 12:04
    Waze 52kg żadnych innych leków nie biorę. Tylko woda popijam i czekam 1/2h. Jak mieszkalam nad morzem bralam Letrox 75 i bylo ok, od ponad roku mieszkam na mazurach i tak mi wyniki spadly. Zawsze mialam mala tarczyce objetosc 6 ml zadbych zmian nie ma.
  • muktprega1 05.02.18, 18:53
    >Tak zalatwilam Letrox 50 i dziele na 4 od tygodnia biore 112,5

    No to się na razie tego trzymaj, a dalej wiesz co robić

    > Zawsze mialam mala tarczyce objetosc 6 ml

    kiedy miałąś ostatni raz badanie USG?

    i.imgur.com/kNMtJY5.png
  • mjoy87 05.02.18, 22:10
    We wrześniu tak co dwa lata gdzieś robie
  • mjoy87 06.02.18, 09:43
    Teraz mam 30 lat a pierwsze USG robilam jak mialam 16 lat i zawsze była ok 6 uncertain

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.