Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretacje wyników... głupieje już

29.01.18, 19:00
Witam, zacznę od tego, że bardzo wypadają mi włosy. Nic mi nie pomogło. Wybrałam się w końcu do trychologa, dostałam skierowanie na badania. Jestem już umówiona do endokrynologa, niestety jestem osobą przeczuloną na punkcie zdrowia. Bardzo bym prosiła o jakieś słowo odnośnie wyników.

OB - 37 [0-15]

W morfologi wszystko w normie prócz:

EO 0.09 - [0.1-0.5]
MONO - 9.8 [2-8]

TSH 3 - 1,96 [0.27-4.20]
WOLNY TESTOSTERON - 1.06 [<2.85]
DHEA-SO4 - 210.0 [98.8-340.0]
ANDROSTENDION - 2.24 [0.30 - 3.70]

ANTY-TPO - <5.00 [0-34]
P-CIAŁA P/TYREOGLOBULINIE - 818.2 [<115] - bardzo podwyższone.

Mógłby mi ktoś to rozjaśnić? Mam się czego obawiać?
Edytor zaawansowany
  • muktprega1 02.02.18, 00:22
    Te wyniki poniżej MOGĄ świadczyć o stanie zapalnym tarczycy:

    OB - 37 [0-15]
    TSH 3 - 1,96 [0.27-4.20] (od 2 w górę polecana jest dalsza diagnostyka)
    P-CIAŁA P/TYREOGLOBULINIE - 818.2 [<115] - bardzo podwyższone.

    Niczego się nie masz obawiać smile natomiast trzeba pogłębić diagnostykę tarczycy o:
    - hormony samej tarczycy obydwa - Ft4 i Ft3 (wtedy wraz z nimi powtórzyć TSH)
    - USG tarczycy z opisem i obj obu płatów - ono dużo wniesie

    ZAWSZE dobrz jest sprawdzić przy pobraniu krwi:
    - B12
    - D3
    - ferrytynę
    taki standard
  • anty_lena 02.02.18, 15:10
    Dziękuję 😊

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.