Dodaj do ulubionych

wyniki tarczycy

01.02.18, 12:25
Moje wyniki tarczycy to
TSH 1,650 (norma 0,3 - 3,600
ft3 3,53 (NORMA 2,20- 4,20)
ft 4 0,87 ( norma 0,80 - 1,70)
czy te wyniki powinny mnie niepokoić?? do tego mam kilka niepokojących objawów np. ciągłe i duże zmęczenie , senność, wypadanie włosów.
dodam ze wpisując wyniki w kalkulator tarczycy procentowo wyszło następująco FT4 66,50% a FT3 7,78%
czy FT3 nie powinno być wyższe???
Edytor zaawansowany
  • muktprega1 02.02.18, 00:27
    Mnie wyszło odwrotnie:
    FT4 7.78% [ wynik 0.87, norma (0.8 - 1.7)]

    FT3 66.50% [ wynik 3.53, norma (2.2 - 4.2)]

    sprwdź proszę co pomyliłaś.
  • katarzyna0503 02.02.18, 07:06
    Tak faktycznie przez pomyłkę odwrotnie wpisalam.
  • muktprega1 02.02.18, 08:22
    Taki wynik Ft4 świadczy o głębokiej niedoczynności, pomimo sztandarowego TSH, stąd Twoje objawy tak typowe.
    Koniecznie trezba pogłębić diagnostykę tarczycy o:
    - USG tarczycy (dokładny opis, trzy wymiary obu płatów)
    - przeciwciała oba --TPO oraz a-TG
    - zawsze warto przy jednym wkłuciu - ferrytynę, B12, D3
  • muktprega1 02.02.18, 08:23
    Zrób test na niedoczynność z pierwszej stronki forum

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.