Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników - POMOCY!!! :(

05.02.18, 19:57
Witajcie,

Jestem kobietą, mam 26 lat. Zrobiłam badania tarczycy bo moje samopoczucie jest do d. - zaspana, nie mogę rano wstać, ciągłe infekcje, smutek, uczucie zimna itd. Zrobione przed kilkoma laty usg wskazało objętość 7,7 ml bez stanu zapalnego(powtórzę w najbliższym czasie). Aktualne wyniki z dzisiaj (poza pzreciwciałami, czekamn na wyniki):

FT4 20.18% [ wynik 13.76, norma (11.5 - 22.7)]

FT3 42.67% [ wynik 4.78, norma (3.5 - 6.5)]
TSH 2,683 przy normie 0,55 - 4

Czy jest sens w ogóle iść do endokrynologa??? Proszę podpowiedzcie...
Edytor zaawansowany
  • agusiatka21 05.02.18, 20:25
    przeciwciała w normie, wyniki:
    anty-TG 1,46 IU/ml 0 - 4.11 ~

    anty-TPO 0,20 IU/ml 0 - 5.61 ~
  • agusiatka21 11.02.18, 00:12
    tak więc, byłam u endo - nie dał mi żadnych leków, kazał konktrolować. Usg wykazało że tarczyca ma jednak ok. 9 ml (lekarz twierdzi, że któś musiał nie zmierzyć końcówki tarczycy, która jest za tętnicą) + w obrazie wyszły jakieś zwłóknienia, poza tym w porządku, dlatego brak podstaw do leczenia.
  • muktprega1 06.02.18, 13:46
    Miałaś kilka lat temu niziutką obj tarczycy, a w/g ksi,ążki "Jak żyć z Hashimoto" niemieckich endokrynologów odpowiada objętości ok 12-letniego dziecka:

    i.imgur.com/kNMtJY5.png

    Zdecydowanie coś jest na rzeczy z tarczycą, a przemawiają za tym:
    - zbyt mała obj
    - zbyt niski poziom Ft4 (pomimo, że w tzw "normie" u zdrowych ok 50-60%)
    - TSH powyżej 2 już kwalifikuje do poszerzenia diagnostyki
    - typowe objawy przemawiające za niedoczynnością

    Koniecznie proponuję powtórz USG z dokąłdnym opisem i wymiarami obu płatów.
    Możesz zrobić test z 1 str tego forum i napisz w tym swoim wątku wynik:

    www.chorobytarczycy.eu/test#0

    Przy jakimkolwiek następnym wkłuciu dobrze byłoby znać poziom D3, ferrytynę, B12 - standard niedoczynności
  • agusiatka21 06.02.18, 14:33
    Dziękuję za odpowiedź smile jutro mam wizyte u endokrynologa a termin usg możliwy na 14ego, iść do endokrynologa i zrobić później czy czekać? Test na 25 pkt.
  • agusiatka21 06.02.18, 18:20
    Doradzi ktoś??
  • bugatti5 07.02.18, 15:08
    Hej ja bym najpierw zrobiła usg i z wynikami wszystkimi do Endo bo i tak pewnie potem by Cię wysłał na usg.
  • agusiatka21 11.02.18, 00:11
    tak więc, byłam u endo - nie dał mi żadnych leków, kazał konktrolować. Usg wykazało że tarczyca ma jednak ok. 9 ml (lekarz twierdzi, że któś musiał nie zmierzyć końcówki tarczycy, która jest za tętnicą) + w obrazie wyszły jakieś zwłóknienia, poza tym w porządku, dlatego brak podstaw do leczenia.

    Co myślicie???
  • djpa 11.02.18, 18:11
    Zwłóknienia to blizny po przebytym zapaleniu tarczycy. Teraz przeciwciała masz w normie, ale możliwe, że kiedyś nie były w normie. Obszary zwłókniałe nie produkują hormonów jak należy.

    Tsh jest za wysokie jak na planowanie ciąży, a samopoczucie potwierdza, że coś jest nie tak i szkoda młodości na takie samopoczucie. Cierpisz Ty, cierpi rodzina (mąż, dzieci), znajomi. Przez nieleczoną niedoczynność tarczycy straciłam bliską, wieloletnią koleżankę sad

    Moja rada: u endo mów, że planujesz ciążę. Po drugie przyjrzyj się diecie, jedz tylko to, co zdrowe, zwróć uwagę na olej lniany, ryby oceaniczne, zbadaj poziom witaminy D3, ferrytyny (ważne do planowania ciąży).

    Wszystko jedno czy planujesz ciążę, czy nie, bo moim zdaniem rozsądna kobieta powinna być zawsze na ciążę przygotowana pod kątem tarczycy i całej reszty. W Polsce rodzi się mnóstwo nieplanowanych w danym momencie, ale kochanych dzieci, to raz. A dwa, to nie jest tak, że endo przepisze hormon tarczycy i od razu wszystko będzie OK. Dojście do dobrych wyników, dobrego samopoczucia i uzupełnienie niedoborów trwa kilka miesięcy.
  • agusiatka21 11.02.18, 22:37
    no tak, aleczy endo nie wyczuje, że ściemniam? planuje ciąże ale tak za 2 lata chociaż wiadomo jak bywa... na usg jakieś małe zwłóknienia i zwapnienia, jakas taka niejednorodna, ale czekam na list z opisem usg...
  • djpa 13.02.18, 16:20
    Jeśli planujesz ciążę za dwa lata, to czas najwyższy zająć się tarczycą. smile Przy niedoczynności, nie wchłania się żelazo, także witaminy jak należy. Uzupełnienie tychże też trwa.
    Dwa lata to tak akurat czasu, moim zdaniem.
    Do endo możesz pójść z kimś bliskim, będzie Ci łatwiej.
    Poza tym jakie ściemnianie? Zawsze możesz zmienić zdanie co do ciąży, tylko krowa zdania nie zmienia - podobno wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.