Dodaj do ulubionych

Potrzebuje pomocy wyniki TSH, FT3, FT4

06.02.18, 23:22
Witam, serdecznie. Potrzebuje pomocy w interpretacji wynikow. Mam 25lat, jestem kobieta.
TSH wynik 1,76 norma 0,25-4,0 - 40,27%
FT4 wynik 0,97 norma 0,82-1,51 - 21,74%
FT3 wynik 3,07 norma 2,59-5,37 - 17,27 %
Serdecznie dziękuję za jakąkolwiek pomoc !!!
Edytor zaawansowany
  • djpa 07.02.18, 13:32
    Eweeelajnaaa,
    zgodnie z regulaminem forum masz prawo do jednego wątku osobistego. Drugi skasowałam.
    Musisz napisać więcej o sobie. Dlaczego zrobiłaś badania? Jakie masz objawy? Jaki styl życia prowadzisz? Czy bierzesz leki, jak się odżywiasz? Kiedy robiłaś badania - godzina. Wszystko, co istotne. Nigdy nie interpretuje się wyników oderwanych od osoby.
  • eweeelajnaaa 07.02.18, 15:06
    Wynik testu na Niedoczynność - 29.
    1. Objawy, które odczuwasz
    duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
    zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
    łamliwe paznokcie
    częste bóle głowy (w szczególności migreny)
    nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
    przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
    trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
    wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
    problemy z dziąsłami
    duże przybranie na wadze
    wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
    trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
    2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
    brak
    3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
    niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
    4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
    osłabienie mięśni
    spuchnięte stopy
    spuchnięte powieki lub worki pod oczami
    spuchnięta twarz
    nadmiar woskowiny w uszach
    suche usta i/lub suche oczy
    zauważalnie chłodniejsza skóra
    nadmiernie sucha lub szorstka skóra
  • eweeelajnaaa 07.02.18, 15:11
    Rozmawiałam z osobą która ma problemy z tarczycą, powiedziała żebym zrobiła badania, niestety wizyte u endo mam dopiero na kwiecien, wiem ze bede musiala powtórzyc badania, przed wizyta. prowadze dosc aktywny tryb zycia, praca, silownia. glownym problemem jest gwaltowny przyrost wagi, dosc sucha skora szczegolnie na rekach i nogach, twarz i nogi mam obrzmiale. nie biore zadnych lekow. badania byly robione o 9 rano, 1 lutego. przez ostatni czas miewam rowniez bardzo silne migreny, nawet po 2dni. dodatkowo mam problemy z zasypianiem pomimo zmęczenia.
  • laura.phys 08.02.18, 14:22
    Zrobiłabym dodatkowo krzywa insulinowa i glukozowa, bo możesz mieć IO, do tego standardowo badanie ferrytyny, b12 , d25oh. Można się tez wybrać do neurologa na badanie w kierunku tezyczki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.