Dodaj do ulubionych

Ciąża na t4 i t3

10.02.18, 09:35
Jestem w 5 tygodniu ciąży.
Biorę rano 50 novo i 5 thybon
Południe 5 t3 i popołudniu 5t3
Takie dawkowanie sprawdzalo się przed ciąża ale teraz mam objawy niedoczynności. Senność ale problemy z zaśnięciem i walenie serca wieczorne.
Moje wyniki to
Ft3 67%
Ft4 13%

Wiem że t3 obniża t4 ale gdzie jest granica?
Co byście zrobiły na moim miejscu?
Edytor zaawansowany
  • novwka 11.02.18, 10:36
    Nikt nie prowadził ciąży na t3 i t4?
  • flanelka.5 23.02.18, 16:20
    Ja. Brałam świnkę i letrox. Dołóż tyroksyny, bo ona jest potrzebna dziecku. Pamiętaj że w ciąży są inne normy nie tylko ft4 ale i ft3.
  • flanelka.5 23.02.18, 16:21
    dl.cm-uj.krakow.pl:8080/Content/3468/Praca%20doktorska%20Justyna%20Gil.pdf tutaj znajdziesz te normy.
  • flanelka.5 23.02.18, 16:23
    dokładnie na stronie 31. mogę pomóc przeliczyć Ci jednostki, jeśli twoje lab ma ng/dl lub pg
  • novwka 14.03.18, 15:52
    Przeliczyłam, ale nie kumam.
    W ciąży (tej straconej) miałam
    ft3 4,17 Normy z książki (0,28-0,5) a normalne (2,3-4,2)
    ft4 0,99 n.z.k (0,9-1,62)
    Według tej książki Musiałabym w ogóle odstawić T3. Co oznacza, ze mogłabym się połozyc do łóżka i wstać po porodzie uncertain
    Nie czytałam książki, więc nie wiem czy ta pani ma pojęcie o t3 w ogóle?
  • novwka 14.03.18, 15:53
    chyba, że czegoś nie kumam z tych tabelek...
  • flanelka.5 10.04.18, 22:01
    coś źle przeliczyłaś. 4,17 miałaś a normy z książki masz 3,71-6,62 pmol/l.
    skoro normalna norme masz 2,3-4,2 to obstawiam że masz wynik w pg/ml.
    1 pg/ml = 1,536 pmol/l
    4,17 pg/ml=6,4pmol/l
    jesteś w górnej granicy normy ale nie kwalifikujesz sie na odstawienie. w II i III trymestrze ciąza by Ci i tak zbiła to t3.
  • mojatarczyca35 09.04.18, 17:27
    A T3 też jest potrzebne dziecku, czy tylko T4?
  • flanelka.5 10.04.18, 21:45
    t3 jest potrzebne ciąży więc pośrednio dziecku też. a pomijając logiczny wywód, że zdrowa ciąża potrzebna jest dziecku wink to fachowe piśmiennictwo stoi na stanowisko że dziecko sobie przekonwertuje t4 do t3 i dlatego ciężarnym nie dajemy t3.
    Osobiście uważam że słabe. Bo to same fachowe piśmiennictwo uważa że mi (nieważne czy jestem w ciązy czy nie) też nie jest potrzebne t3, bo sobie przekonweruje letrox wink.
  • djpa 11.02.18, 17:58
    Warto dołożyć Euthyrox. Brałaś kiedyś samą tyroksynę? W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na tyroksynę.
  • mojatarczyca35 27.02.18, 16:25
    Jak się zapatrujecie na odstawienie Novothyralu w ciąży i przejście na sam Eutyrox, tak zaleca endo. Staram się o dziecko, teraz biorę Novo, a na samym eutyroxie miałam FT3 poniżej normy. Novo biorę od paru dni.
  • djpa 27.02.18, 19:03
    Z tego co wiem, w ciąży nie robi się takich rzeczy tym bardziej, jeśli przed ciążą bez Novo fT3 było poniżej normy.
  • flanelka.5 28.02.18, 10:55
    ja odstawialam na tydzien ndt (dalam sie namówić endokrynologowi) i przestalam czuc ruchy dziecka - gin kazała mi wrócić na świnkę - wszystko na szczęście wróciło do normy.
  • mojatarczyca35 28.02.18, 11:28
    Na jaką świnkę? To literówka....? Bo już drugi raz się spotykam ba forum że świnką.... smile
  • mojatarczyca35 28.02.18, 11:29
    I ndt co to znaczy? Wybaczcie ale nie bardzo się znam.
  • djpa 28.02.18, 12:15
    Naturalny hormon tarczycy, wyciąg z tarczycy świnek = NDT. Zawiera T4, T3 i T2, T1. Proszę o poprawę jeśli coś namieszałam.
  • mojatarczyca35 28.02.18, 18:02
    Dzięki smile
  • mojatarczyca35 02.03.18, 19:25
    Jakie dawki brałaś ndt w ciąży? Brałaś jedną dawkę ndt w ciągu dnia czy rozbitą dawkę na kilka w ciągu dnia?
  • mojatarczyca35 01.03.18, 18:30
    W przypadku ciąży będzie ok taka dawka jaką biorę obecnie? 100 novo plus 25 eutyroxu czyli wychodzi 125 T4 i 20 T3 wszystko rano, oczywiście dołożę około 50 mg T4, tyle miałam dołożyć w przypadku ciąży. Zastanawia mnie, czy 20 mg T3 nie będzie za dużo na raz rano? Lekarz kazał mi odstawić całkiem T3 ale ja się boję odstawić całkiem T3 w ciąży i wziąć sam eutyrox 175 mg.
  • djpa 02.03.18, 11:27
    Ojej, tak nie można, dawkę zawsze koryguje się według wyników badań i samopoczucia, nie można z okazji ciąży z góry dodawać tyle hormonów. W ciąży robi się badania nawet co miesiąc.
  • mojatarczyca35 02.03.18, 12:36
    Ja wiem, będę stopniowo T4 dodawać, bardziej mi chodzi o to T3 czy zostawić 20 mg rano czy zejść z dawki T3 lub jakoś podzielić w ciągu dnia.
  • mojatarczyca35 02.03.18, 12:37
    W przypadku ciąży.
  • mojatarczyca35 02.03.18, 12:49
    Bo nie wiem czy w ew. ciąży będzie ok na raz 20 mg T3 rano, tak jak obecnie biorę nie będąc w ciąży i dobrze się czuję.
  • flanelka.5 06.03.18, 10:21
    t3 bralam podzielone (rano i ok. poludnia), a t4 bralam na noc. Dawkę zawsze ustalalam na podstawie wyników badań - a te robilam często - co miesiąc minimum. Co najważniejsze - największe zmiany w tych wynikach pojawiają się na granicach trymestrów - wówczas zdażało mi się zrobić badania nawet i po 2 tygodniach i rzeczywiście okazywało się że trzeba dołożyć hormonów.

    U mnie wyglądało to tak, że w I trymestrze zapotrzebowanie na t4 wzrastało stopniowo.
    Od II trymestru gwałtowny spadek if t4 i ft3 - więc wówczas stopniowo doszłam prawie do 180 lub 190 mcg t4 (nie pamietam już ile było t3)
    Od początku III trymestru zapotrzebowanie na hormony powoli spadało i ja obniżałam dawkę leków. W ostatnim miesiącu doszłam do 125 mcg t4 i odstawilam już całkowicie t3 gdyż konwersja hormonów poprawiła się na tyle, że t3 nie było mi już potrzebne.
  • mojatarczyca35 06.03.18, 22:39
    Czy T3 też powinno się brać na czczo, zachowując conajmniej 1 godzinę przed i po posiłku?
  • flanelka.5 08.03.18, 15:48
    nigdy sie w to nie zagłebiałam bo zawsze miałam t3 razem z t4 (bo brałam NDT) więc musiałam zachować odstęp z jedzeniem - ale czytałam na forum zdrowietarczycy.pl ze samo t3 się ponoć dobrze wchłania niezależnie od pustego czy pełnego żołądka.
  • mojatarczyca35 08.03.18, 23:51
    Biorę Novothyral. Wystarczy wziąć tabletkę godzinę po jedzeniu w ciągu dnia, czy trzeba zachować większy odstęp czasowy?
  • djpa 10.03.18, 19:09
    T3 wchłania się tak samo dobrze, wszystko jedno czy z jedzeniem czy bez. T4 natomiast nie - zależy co jesz, ile jesz, kiedy jesz. Zmiana diety może wywołać dużą zmianę wchłaniania T4. Najwięcej T4 wchłania się, gdy nic nie jesz wink
  • mojatarczyca35 07.07.18, 16:41
    Lekarz zalecił mi witaminy dla ciężarnych, prawie wszystkich jest jod, brałaś też witaminy dla ciężarnych z jodem?
  • flanelka.5 15.07.18, 12:27
    brałam ale jodek potasu ok 100-150-200 dziennie. Jak tylko brałam kelp od razu miałam jakieś dziwne objawy (bezsenność, a teraz po ciązy zauważyłam że po kelpie drastycznie spada mi ferrytyna). nigdy też nie bawiłam się w wysokie dawki jodu.
  • mojatarczyca35 11.04.18, 13:00
    Flanelka.5 Staram się o dziecko od kilku lat i w przyszłym miesiącu podchodzę do in vitro. Obecnie biorę Novothyral 100 czyli 100 T4 i 20 T3, czy dla wczesnej ciąży będzie ok taka dawka na raz rano 20 T3? Po 1 miesiącu ciąży oczywiście zrobię badania Ft3 i Ft4, ale nie wiem co postanowić w dawkowaniu jak zobaczę na teście ciążowym 2 kreski. Lekarz kazał mi w razie ciąży przejść na sam Eutyrox 175. Na samym Eutyroxie bez ciąży miałam Ft3 poniżej normy, dlatego Endo przepisał mi novo 100 i mam obecnie ft3 na poziomie 33 % a ft4 na poziomie 44 %. Jak myślisz, zostawić w jednej dawce te 20 T3 rano w ewentualnej ciąży?
  • mojatarczyca35 11.04.18, 13:04
    Chodzi mi o to, czy te 20 T3 w jednej dawce rano,nie będzie za dużą dawką na raz, i nie zaszkodzi ciąży, bo ja dobrze się czuję z takim dawkowaniem.
  • djpa 12.04.18, 09:09
    Musisz znaleźć lekarza, który zna się na ciąży na Novo. Poczytaj poniżej posty flanelki5. Poszukaj takiego lekarza. Jeśli Twój się nie zna, może poda Ci namiary na takiego, co zna. Nie prowadź ciąży na forum, poza tym my tu niewiele wiemy. Niemniej moim zdaniem, jeśli biorąc fT3 o wiele lepiej się czujesz, to nie odstawiaj fT3 na czas ciąży. Dlatego szukaj endo, który się zna i się podejmie.
  • flanelka.5 12.04.18, 12:43
    nigdy nie bralam tak dużo na raz w ciąży, ale biorąc mniejsze ilości miałam po przyjęciu t3 kopniaki od dziecka, było żywsze - wiec ono na pewno czuje. Czemu nie mozesz zrobić odstępów w dawkowaniu? Wystarczy wytrzymać ok 3 godz. po ostatnim posiłku i można już łykać.

    Nie chcę już komentować in vitro bo to nie mój interes, ale czy słyszałaś o LND (naltrexon)? d
    ziewczynom poprawia się po tym i konwersja i zachodzą w ciąże a potem podtrzymują (jest bezpieczny w ciąży i pdczas karmienia) - w Warszawie ginekolog-endokrynolog z instytutu rodziny Marek Ślusarski tym leczy. Jak przewertujesz googla zobaczysz ze ma dobre wyniki u swoich pacjentek jeśli chodzi o prokreacje. Ja biorę LDN teraz już po ciązy i mogę się pochwalić że mogę sobie pozwolić na komfort nie brania żadnego t3 bo konwersja poprawia się z miesiąca na miesiąc.
  • mojatarczyca35 12.04.18, 22:24
    Dzięki dziewczyny, będę działać. W razie ciąży będę brać 5mg T3 z Novo rano, plus brakujący T4, potem przed obiadem pół godziny i po 3 godzinach na czczo wezmę kolejne 5 mg T3 z Novothyralu. Po 4 tygodniach badanie i zobaczę co dalej, pójdę z wynikami do mojego Endo.

  • mojatarczyca35 12.04.18, 23:02
    Flanelka pisalaś, że brałaś T3 rano i koło południa na początku ciąży, pamiętasz jakie to były dawki? (
  • flanelka.5 13.04.18, 11:06
    no ba - mam nawet tabelkę w excelu z wynikami badań, procentami, dawkami które brałam i opisem jak sie czulam wink
    brałam 9 mcg rano i 4,5 kolo południa (łącznie 13,5 mcg t3). potem zwiękształam i brałam rano 9mcg i 6,75 w południe. najwięcej brałam w II trymestrze dwa razy po 9 mcg. w III trymestrze schodziłam z t3.
    brałam NDT (wp thyroid) - tam jest 9 mcg t3 w jednym ziarnie.
  • mojatarczyca35 13.04.18, 15:20
    Dziękuję Ci bardzo za te informację smile
  • mojatarczyca35 04.07.18, 12:31
    Kiedy zrobić pierwsze FT3 FT4 w ciąży na Novothyralu? 2 tygodnie po teście ciążowym?
  • djpa 05.07.18, 15:43
    Jeśli nie wcześniej, czyli od razu po teście ciążowym.
  • novwka 14.03.18, 15:42
    Niestety ciąży już nie ma. Pozamaciczna.
    Będę się starała znowu, ale mam problem z lekarzami. Ktoś mi musi te recepty wypisywac, a nowa pani doktor oznajmiła mi, że nie wolno brać Novothralu w ciąży, bo powoduje nadmiar t3 którego nie da się kontrolować (?) i dziecku za szybko zarasta głowa i jest małogłowie i nierozwinięty mózg.
    Ręce opadają.
    Nie ma mowy, żebym odstawiła T3. Umarłabym.
    Oczywiście moje tsh 0,01 bardzo jej się nie spodobało, ale uznała, że to wina operacji.
    Nie mówiłam, że tsh mi skoczyło, bo zwykle jest 0,005 wink

    czy ktoś z Was zna w Warszawie lekarza, który prowadzi ciąże na novo/t3/ndt?
  • flanelka.5 15.03.18, 10:43
    ja nawet jezdzialam do Gdańska (jestem z okolic Warszawy) do lekarza który prowadzi nie ciążowe pacjentki na NDT i w ciąży też mi nie chciał dać NDT ale za to dał się namówić na novothyral - prof. D. Rachoń - ma gabinet niedaleko PKP (wrzeszcz) więc to tylko kwestia kupna biletu na pendolino. Kolejne wyniki kazał przesyłać mailem wiec być moze nie będzie trzeba jeździć tak często.

    Współczuje straty ;-( Chyba nie ma nic gorszego od straty dziecka.
  • flanelka.5 15.03.18, 10:46
    pS: moje dziecko po ciąży na ndt nie ma małogłowia i rozwija się książkowo a niektórzy pytali mnie jak się robi takie grzeczne dzieci. Pierwsze dziecko po ciąży na letroxie - Asperger i problemy z jelitami.
  • novwka 17.03.18, 12:38
    Znalazłam dr. Derkacza w Lublinie. Bliżej niż Gdańsk 😉
    Zadzwonię i upewnie się.
    Dzięki. To już druga pozamaciczna. Do 3 razy sztuka...
  • momb 04.08.18, 22:46
    Cala ciaze bylam na novo mimo propozycji kilku lekarzy ze powinnam odstawic. Dawka wysoka bo 200 (2x po 100). Patrzyli na mnie jak na zjawisko. Tylko jeden lekarz kazal zostac i sie nie przejmowacsmile ale swoje przeszlam. Dodam ze jestem na novo od 2013 roku. Wyniki krwi prawidlowe przez cala ciaze, w koncowce nawet dosc niskie jak na mnie. Dzidzius zdrowy.
  • mojatarczyca35 05.08.18, 02:15
    Jak przyjmowałaś Novo w ciąży? Całą dzienną dawkę na raz, czy miałaś podzielone w ciągu dnia?
  • momb 09.08.18, 07:04
    Podzielona, 100 dwa razy dziennie
  • momb 09.08.18, 11:10
    Dodam ze tsh tez mialam bardzo niskie ale to oczywiscie zasluga brania novo. Lekarze przed porodem tak sie przestraszyli ze mi cc przelozylismile oczywiscie nie sprawdzili od razu ft3 i ft4, mimo ze ich prosilam o zrobienie calej 3. Wolne hormony mialam w normie ale ciekawostka pod koniec ciazy byly dosc nisko... a zawsze mam w gornej granicy normy. Na poczatku ciazy 2 endokrynologow kazalo odstawic leki bo cyt: „pani nie ma niedoczynnosci”. Bez komentarzasmile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.