Dodaj do ulubionych

Wyniki - czy są powodem do obaw?

12.02.18, 14:24
Witam
Występujące u mnie objawy skierowały mnie w stronę badań tarczycy, niestety z pomocą lekarzy było gorzej, dlatego zdecydowałam się zrobić badania na własną rękę. Głównie dlatego, że zmęczenie, stany depresyjne, problemy z koncentracją i pamięcią, wahania nastroju i wszelakie inne objawy utrudniały mi codzienne funkcjonowanie.
Test wyszedł na 25pkt, starałam się znaleźć jakieś konkretne informacje, aż trafiłam tutaj.
TSH FT3 FT4 miałam robione 2,5 roku temu, wszystko w granicach norm, jedyne co to FT4 na dolnej granicy - normy dla lekarzy oznaczały, że wszystko jest w porządku.
Powtórzyłam badania dopiero teraz, kiedy objawy nie dawały już spokoju:
2.02
TSH 5,910 (norma 0.270 - 4,200 )
FT3 3,00 (norma 2.00 - 4,40 ) - 41.67%
FT4 1,07 (norma 0,93 - 1,71 ) - 17.95%

Lekarz zaczął wreszcie postrzegać mnie inaczej, nie jak hipochondryczkę, zlecił USG i badania przeciwciał.
Po USG z jego ust padły słowa "dziwna ta tarczyca, zwłaszcza prawy płat", niestety dużo więcej się nie dowiedziałam. Nie zauważył guzków, jedynie jakieś niewielkie 'zmiany' wielkości od 0,5 do 1 mm. Powiedział, że tarczyca nie jest powiększona i kazał wrócić z wynikami przeciwciał zapewniając, że wtedy da mi wreszcie skierowanie do endokrynologa ( to lekarz pierwszego kontaktu, na wizytę prywatnie u endo średnio mnie stać, dlatego staram się o skierowanie, najlepiej pilne)

wymiary i objętość prawego płata: 13.5 mm x 15 mm x 34 mm → 3.4425 ml
wymiary i objętość lewego płata: 9.5 mm x 10 mm x 38 mm → 1.805 ml

objętość całej tarczycy: 5.2475 ml

Z tego co rozumiem, tarczyca jest za mała. Szkoda, że tego się nie dowiedziałam.

I tutaj pojawia się moje zaskoczenie, bo już sama nie wiem co o tym myśleć. Otóż wyniki badań z przeciwciałami z 10.02

TSH 3,060 µIU/ml ( 0,270 - 4,200)
FT3 3,08 pg/ml ( 2,00 - 4,40 ) - 45%
FT4 1,11 ng/dl ( 0,93- 1,71 ) - 23,08 %
anty-TPO 16,50 IU/ml (0,00 - 34,00 )
anty-TG <10.00 IU/ml (0,00 - 115,00 )
P/c. p. receptorom TSH (TRAb) <0.300 IU/l ( 0,00 - 1,22 )

Czy to możliwe, żeby w ciągu tygodnia TSH wskoczyło znowu w zakres normy?
Czy tak czy siak mam powody do obaw ze względu na rozmiar tarczycy i powinnam powtórzyć USG u specjalisty?
Czy to faktycznie może być niedoczynność?

Dodam, że mam 21 lat, przyjmuję od jakiegoś czasu żelazo, b12, potas, magnez, d3 i zamierzam wprowadzić k2 i selen. Od zawsze miałam problem z hemoglobiną, utrzymywała się na skraju dolnej granicy tak samo jak żelazo. Dodam też, że mój dziadek od roku leczy się na niedoczynność. I taka ciekawostka, może ma jakiś wpływ na to co dzieje się teraz.
Znalazłam baardzo stare wyniki badań, z okresu kiedy miałam ok. 4 lat. TSH wynosiło wtedy 4,4.

Bardzo proszę o pomoc

Edytor zaawansowany
  • miszka922 13.02.18, 10:26
    Mówi się, że TSH dla kobiet w Twoim wieku powinno być w zakresie 0,5-2, najlepiej. około 1. Normy są zawyżone, ale większość lekarzy pierwszego kontaktu się tym nie przejmuje. Cały czas masz też nisko FT4 - powinno być powyżej 50%. TSH może skakać.

    Tarczyca zdecydowanie zbyt mała, dla dorosłych kobiet norma to bodajże 13-17 ml. Być może dlatego nie wyrabia.

    Przeciwciała w normie, tzn. zasadniczo nie ma hashimoto (zależy jeszcze od tego co wyszło z USG).

    Udaj się do endokrynologa, najlepiej prywatnie i z dobrymi opiniami (poszukaj wątku dla Twojego województwa). Warto wydać te 100 zł na wizytę.
  • madami 13.02.18, 16:14
    Tak TSH może skakać w zależności od potrzeb organizmu ( taka jego rola, zwiększenie wydzielania TSH ma pobudzac tarczycę do produkcji hormonów), zmienia się także w zalezności od pory dnia, przyjmowanych leków, choroby itp.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.