Dodaj do ulubionych

Niedoczynność czy nie?

13.02.18, 17:28
Do napisania na forum skłoniły mnie ostatnie badania. Ale od początku.
Jestem kobietą, mam 25 lat. "Od zawsze", a na pewno od okresu dojrzewania, towarzyszył mi niski poziom energii, ciągła ospałość, wiecznie lodowate stopy i dłonie, niskie ciśnienie. Myślałam, że taka moja uroda, trudno.
W 2011 roku wybrałam się pierwszy raz do ginekologa, ze względu na bardzo nieregularne, bolesne miesiączki. Ginekolog, pod której opieką znajduje się do dziś, po wykonaniu badań stwierdziła zespół policystycznych jajników. Od tamtej pory nieprzerwanie jestem na tabletkach antykoncepcyjnych i w tej sferze wszystko się naprawiło.
Pani doktor zleciła mi już wtedy badania hormonów tarczycy: TSH wyszło 2,11 (norma 0,5l - 4,30) oraz ft4 1,05 (normy 0,95 - 1,63). Nic z tym dalej nie robiłam, bo cieszyłam się z działania tabletek.
Czas mijał, stopniowo zaczął mi rosnąć poziom cholesterolu. W styczniu 2017 było to 261 cholesterolu całkowitego i 207 trójglicerydów. W sierpniu 2017 cholesterol całkowity 203 (wydaje mi się, że tutaj pomogły codzienne godzinne spacery, bo sprawiłam sobie psa wink, ale trójglicerydy już 231. Pani doktor zmieniła mi tabletki antykoncepcyjne. Wtedy też zrobiłam kontrolę hormonów tarczycy i wyniki były następujące: TSH 2100, ft4 1,21 (normy jak wyżej) oraz ft3 3,37 (norma 2,20-4,40).
No i tutaj dochodzimy do czasu teraźniejszego. 6.02.2018 zrobiłam sobie kompleksowe badania krwi, w których poza normą były następujące rzeczy: nieznacznie podwyższone białko CRP (5,47 przy normie do 5), fibrynogen (604 dla normy do 450) oraz... TSH - nagle wzrosło do 5,3.
Poszłam do ginekolog, zleciła mi kolejne badania, oto wyniki z dzisiaj (pobieranie krwi tuż przed 10 rano): TSH 3,6, ft4 1,22, ft3 3,54, atpo 5 (norma poniżej 34). Cholesterol (217) i trójglicerydy (183) -wciąż powyżej normy. Skąd tak nagły spadek w ciągu tygodnia? Dopiero teraz zaczęłam zagłębiać się w temat i przeczytałam, że TSH dla mojego wieku zawsze było dość wysokie, do tego różnica w proporcji ft3 i ft4 (61% ft3 i 37% ft4). Ale atpo wyklucza hashimoto.
Zrobiłam test internetowy i wyszło mi 25 punktów - bo ostatnio faktycznie nastąpiło u mnie jeszcze pogorszenie samopoczucia, a w ciągu roku mimo braku zmian w trybie życia (niewiele aktywności poza spacerami z psem, praca siedząca, ale ze względu na wysoki cholesterol ograniczałam tłuszcze) przytyłam z 55kg do 64kg. Pełna lista z testu:
1. Objawy, które odczuwasz

• duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
• zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
• depresja będąca uciążliwym problemem
• skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
• zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
• wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety
• częste bóle głowy (w szczególności migreny)
• nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
• przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
• palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
• wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
• niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
• duże przybranie na wadze
• uczucie braku równowagi
• wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
• trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
• problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
• trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
• brak
3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
• brak
4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
• osłabienie mięśni
• suche usta i/lub suche oczy
• niskie ciśnienie

Pojutrze idę znowu do mojej ginekolog, która powiedziała, że może rozpocząć leczenie mojej tarczycy, jeśli wyniki to potwierdzą. Czy powinnam już zacząć zażywać lewotyroksynę? A może powinnam jeszcze udać się do endokrynologa? Z góry dzięki za wskazówki.
Edytor zaawansowany

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.