Dodaj do ulubionych

Wyniki w normie a Hashimoto/Interpretacja wynikow

17.02.18, 17:05
Witam wszystkich!
Postanowilam napisac na tym forum poniewaz od dluzszego czasu borykam sie z cala gama niejasnych dolegliwosci.Symptomem przewodnim jest okropne zmeczenie,ponadto bole glowy,brzucha.Dwa tygodnie temu mialam przeprowadzone badanie tarczycy.Wyniki wygladaja nastepujaco:
TSH-1,0
Ft3-2,9(1,2-3,7)
Ft4-9,8(7,8-18)
TPO AK=<138(<40)
Czy przy takich wynikach moze wystepowac Hashimoto?
Nie wiem juz w jakim kierunku mam szukac przyczyn mojego zlego samopoczucia.
Najgorsze w tym jest to wieczne zmeczenie,dzis na przyklad po wzieciu prysznica bylam zmeczona jakbym biegla w maratonie.Czy moze ktos z forumowiczy mial podobne symptomy lub
doswiadczenia?Jestem wdzieczna za odpowiedz!
Edytor zaawansowany
  • minza 17.02.18, 17:25
    Ft3-68%
    Ft4-19,61%
    w przeliczeniu na %
  • minza 19.02.18, 21:08
    Nikt nie chce odpisac?sad
  • laura.phys 20.02.18, 09:31
    tak to moze byc hashimoto, ale powinnas zrobic usg tarczycy aby zobaczyc jak nasilony jest proces zapalny.
  • minza 20.02.18, 15:58
    laura.phys dziekuje za odpowiedz!
    Usg tarczycy bylo w porzadku,niestety rozmiar tarczycy nie byl podany.Pisalo tylko ze tarczyca ma odpowiednia wielkosc.
    Rok temu tez juz mialam TPO sprawdzane i wtedy wynosily <40(<40) Co to moze oznaczac?
    Jestem wdzieczna za odpowiedz!
  • laura.phys 20.02.18, 17:59
    przeciwciala pojawiaja sie i znikaja, bo choroba niszczy co jakis czas tkanke tarczycy z wiekszym nasileniem.
    Powinnas poszukac endo ktory zna sie na hashimoto. Ft4 masz bardzo niskie, czyli niski pozniom hormonu tarczycy i stad samopoczucie.

    Na forum polecamy tez wykonac oznaczenie podstawowych niedoborów, bo takie sie tworza gdy brak hormonu tarczycy w organizmie: ferrytyna, b12, wit. d25oh,
    w tej chorobie wystepuja tez niedobory magnezu skutkujace tezyczka, to mona zbadac u neurologa testem EEG. Czasem tez wapn jest ponizej normy, a to koreluje z poziomem witaminy d3.

  • minza 20.02.18, 18:20
    laura.phys dziekuje za odpowiedz!
    Ferrytyne uzupelnialam rok temu bo mialam niedobor(15 ng),witamine D tez uzupelniam bo byl niedobor(22 )
    Rok temu Ft3 mialam 2,0(1,2-3,7) a ft4 bylo 9,4(7,8-18),porownujac z wynikami sprzed dwoch tygodni to Ft3 wzroslo.A jednak wtedy czulam sie lepiej.Jak to tlumaczyc?I czy Hashimoto moze powodowac az takie zmeczenie?

    Dziekuje za odpowiedz!
  • minza 21.02.18, 16:22
    Moze ktos odpowie,bede wdzieczna.
  • coelka 25.02.18, 05:41
    hej ja bore leki od połowy listopada, u mnie hasimoto własnie takie objawy dawało , po lekach jest duzo lepiej , ale i tak ciągle zmęczenie mnie zamęczy, wczesniej padałam na twarz, nie byłam w stanie zyc, jak odkurzyłam podłoge czy własnie wziełam prysznic i wymyłam sie gabka to było jak bym weszła na to K2 i zeszła, wyczyn nie lada, nie byłam w stanie funkcjonować ani pracowac ani nawet towarzysko sie udzielac, umawiałam sie ze znajomymi , nie przychodziłam , nawet nie miałam sił odzwaniac, nie iałam sił czytac bo byłam za bardzo zmęczona, kojarzyłam fakty dobrze a jesli gorzej to to złe kojarzenie wynikało z ciaglego zmeczenia fizycznego , poniewaz zeby kojarzyc fakty potrzeba energii, której nie miałam, w końcu od wrzesnia padłam calkowicie, koszmar
    ja miałam takie wyniki w listopadzie:
    TSH moj wynik 4.70 norma 0.30-4.50 ,
    FT3 moj wynik 2.81 norma 1.88-3.18 ,
    TF4 moj wynik 1.05 norma 0.70-1.48 ,
    Anty TPO 165.56 a norma laboratorium to do 5.61 czyli dużo ponad normę miałam antyciał
    Leki zaczęły na mnie dziłać bardzo szybko, juz po tygodniu czułam duzo mniejsza sennosć i duzo lepiej w stosunku do tego co było , bo było całkiem kiepsko, sił nie miałam w ogóle.Pierwszy tydzień miłam połowe tabletki z 25, później cała tabletke 25 a później półtorę tabletki co dawało dawke 37,5.Teraz czuje sie duzo lepiej chociaz nie super, moze nigdy nie będzie juz tak jak lata temu ,ale w porównaniu do ostatnich lat jest lepiej a wziecie prysznica przestało byc lada wyczynem i znowu daje rade czytac w duzych ilościach.
    W piatek byłam u lekarza drugi raz, dawka taka jak do tej pory 5 dni w tygodniu w weekendy czyli sobota, niedziela zwiększenie do 50 , dawka 50 tylko dwa dni w tygodniu , jak bede sie czuła nie wiem bo od nastepnego weekendu dopiero bede brac w nowej dawce zobacze, najwyzej wrócę do poprzedniej albo zwieksze dawke dzienną sama juz.
    Nie robiłam wynikow dokładnych tylko TSH i ANTY TG- których nie robiłam wczesniej.
    TSH po trzech miesiacach etyroksu wynosi u mnie

    TSH moj wynik 1,59 norma 0,30-4.50, czyli spadło z 4,70 i mozna rzec prezentuje sie bardzo dobrze,
    ANTY TG moj wynik 91.62 norma laboratorium do 4.11

    Czyli znowu antyciała tylko inne bardzo mocno podwyzszone jak wczesniej antyciała TPO. Co potwierdza w sumie
    hasimoto.Badanie USG byle jak i szybko bo babka ma nowy aprat jeszcze niwyregulowany przez tevhnika, tak przynajmniej mnie poinformowała i kazała USG zrobic gdzie indziej a chce zrobic bo ANTYTG moga wskazywac raka, wiem nie musza ,ale moga wiec wolałabym miec pewnosc. Mi powiedziała tylko tyle na szybko ze tarczyca pomniejszona, mocno przekrwiona z oostrym stanem zapalnym i tyle.
    Wiec mozna byc zmeczonym i padac na twarz przy hasimoto, przytyłam jak na mnie bo nigdy gruba nie yłam, ludzie tego nie zuwazaja albo mowia ,ze teraz wygladam lepiej jak troche przytyłam , mnie to nie cieszy, niez tego powodu ,ze przytyłam bo podobno wygladam lepiej , nie wiem czy kurtuazja czy naprawde tak mysla tylko ,ze łaczy sie to z tymi innymi objawami i wiem ,ze to jest chorobowe a nie naturalne. Jak ogladam zdjecia z wakacji to tam byłam najgrubsza, w odczuciu innych na tych zdjeciach wygladam normalnie ,ale jak sie zna swoje ciało to sie wie ,ze cos jest nie tak, a ze nie tyje przy tej chorobie jak inni, az do tego stopnia to raczej mnie to cieszy.
    Zastanawiam sie ciagle dlaczego FT# i FT4 miałam w normie przy tak okropnym samopoczuciu nie troche złym po prostu byłam padnieta,zero energii no ale tak miałam i tyle.dla mnie kluczowe w hasimoto sa antyciał, one powoduja chorobe, bez antyciał hasimoto niema. Jesli ktos ma nie takie TSH, nie takie TH# i 4 a nie ma antyciał to to nie jest hasimoto w hasimoto antyciała do końca zycia.Trzeba szukac innej przyczyny tych nieprawidłowosci, lekarze często to olewają bo diagnozowanie kosztuje i najprosciej kogos zakwalifikowac po najprostszej lini oporu i kase zgarnąć za wizyte. Antyciał moga pojawiac sie tez przy innych chorobach, dlatego mi kazał zrobic anty TG zeby potwierdzic hasi ,ale ani słowem sie nie zajaknęła ,ze to może też oznaczac raka ,wiem raczej mało prawdopodobne ,ale może i trzeba sprawdzic wiec bede już sprawadzac na własna reke a kase wzieła, nie lubia lekarze przypadków sobie komplikowac niestety.

    --
    Jeśli jestem w domu i piszę na komputerze wnioskuje,że żyję. Chociaż ostatnio dochodzę do wniosku,że takie wnioskowanie może być wielce mylące.
  • coelka 25.02.18, 05:45
    a i tam wpisałam ze miałam anty TPO 165.56 a miałam troche wiecej bo 185.56, przy normie do 5.61 niby nie duza róznica, ale róznica, pomyliłam sie tam wyzej w sumie 6 z 8 pomyliłam

    --
    Jeśli jestem w domu i piszę na komputerze wnioskuje,że żyję. Chociaż ostatnio dochodzę do wniosku,że takie wnioskowanie może być wielce mylące.
  • laura.phys 25.02.18, 07:29
    Jakie nasz ostatnie wyniki ft4 i ft3 na dawce 37.5? Zawsze wykonujemy oznaczenie ft i tsh przed zmiana dawki, to kluczowe!!!
    Nie dawkujmy hormonu na podstawie tsh tylko i nie wprowadzamy zmiennej dawki typu 5 dni 37.5 a weekend 50, bo to wbrew organizmowi. Lepiej pokruszyć tabletki i co dzendostarczac stała dawke, nie generuje to rzutu choroby czyli wzrostu przeciwciał.

    Przeciwciał już nie ma sensu oznaczać masz potwierdzona chorobę. Teraz badasz ft i tsh i stosownie regulujesz dawkę.
    Usg wykonujemy by kontrolować stan i objętość tarczycy.
  • coelka 25.02.18, 20:18
    hm , nie wiem pani doktor nie kazała mi zrobić tych badań, kazała tylko dorobić ANTY TG bo nie robiłam wcześniej i kontrolnie ponownie TSH - które znacznie spadło na szczęście.
    Zakładam ,ze jednak trochę się zna doktorka, chociaż wyczuwam u niej z deka tryb trochę olewający, bo za chwile wchodzi następny pacjent gotowy zapłacić 130 zeta. 0pinie ma dobra jako niby znawca od tarczycy właśnie, ogólnie zauważyłam u niej ,ze nie kieruje się wyznacznikiem TH3 i TH4 tylko TSH i poziomem antyciał. Na pierwszej wizycie rzuciła tylko okiem na TH3 i 4 i sugerowała się antyciałami i TSH.
    Ja miałam jeszcze namieszane z innymi wynikami czyli mało żelaza, wyniki były w listopadzie na pograniczu anemii a choresterol był tak wysoki jakby w kosmosie latał a gruba nie byłam i cukier wysoko, czerwone ciałka krwi biły krzepliwością na alarm. Po trzech miesiącach brania etyroksu czerwone ciałka krwi w normie, żelazo w normie, choresterol lekko podwyższony , ale spadł bardzo znacznie, cukier w normie, czyli eutyroks wyregulował mi dużo tego wszystkiego co rozregulowana tarczyca w organiźmie rozwaliła. Natomiast poziomu TH3 i TH4 lekarka nie kazała powtórzyć w wynikach więc nie powtórzyłam. Może zrobię jeszcze raz sama z siebie już. Najpierw zacznę jednak od USG w przyszłym tygodniu czyli będę kombinować od jutra, bo jutro to już przyszły tydzień.

    --
    Jeśli jestem w domu i piszę na komputerze wnioskuje,że żyję. Chociaż ostatnio dochodzę do wniosku,że takie wnioskowanie może być wielce mylące.
  • chizuru 26.02.18, 21:08
    To ciekawe co piszesz. Dziś byłam u lekarza i przez to, że moje TSH nie dawno spadło z 5,5 na 1,1 a ja zaczęłam się intensywnie pocić uznano, że może dawka Euthyrox 50 jest za wysoka i zbliża mnie do nadczynności. Mam więc w weekendy brać Euthyrox 25, a tak to zostać przy 50. Nie powinnam tego zalecenia wykonać?

    Czy objętość całej tarczycy: 3.946 ml jest prawidłowa?
  • laura.phys 27.02.18, 07:50
    To praktycznie brak tarczycy.
  • minza 25.02.18, 14:29
    coelka Dziekuje za opis Twojej historii! No wlasnie dokladnie tak samo sie czulam w tamtym tygodniu!Odkurzanie,branie prysznica,suszenie wlosow itp.po prostu zwyczajne rzeczy byly wyczynem dla mnie wrecz nie do wykonania.Dziwne w tym jest ze raz nie mam kompletnie energii,pare dni pozniej jest nieco lepiej.Chociaz nie tak jak kiedys,mialam energie za dwoch.Potrafilam wstac rano,wyszykowac corke do szkoly i odprowadzic.Pojechac do pracy,po drodze z pracy zakupy,obiad,plac zabaw i jeszcze wiele innych.A wieczorem jeszcze czlowiek mial energie.A teraz?
    Wlasnie u Ciebie Tsh byl wysoki,a u mnie wlasnie nie,dlatego sama juz nie wiem od czego to wszystko.
    A mialas jakies inne symptomy czy tylko(albo az,bo wiem jak takie zmeczenie jest wyczerpujace)to zmeczenie?
    Ciesze sie ze masz diagnoze i juz lepiej sie czujesz(a bedzie na pewno jeszcze lepiej!)Mam nadzieje ze rowniez ja dojde do przyczyny zlego samopoczucia i zaczne sie leczyc.Pozdrawiam
  • coelka 25.02.18, 19:27
    ja sier tyak czułam bardzo długo ,ale własnie skokowo ,ze czasamidawłam rade az a końcu padłam całkowice na twarz i tylko spałam, nie byłam w stanie robic nic, zero sił , jak szłam do lekarza to objawowo byłam pewna juz ,ze to hasi tylko szukałam potwierdzenia w wynikach, jakby mi wyszły dobre to szukałabym dalej w ginekologi i w badaniach jelita grubego, ale najbardziej opisowo pasowało do hasimoto a badania to potwierdziły w sumie chociaz TSH miałam tylko troche ponad norme, T 4 i T3 w normie, ale bardzo wysokie antyciała , no i lek mi pomógł, , okazał sie skuteczny, jak masz antyciała to prawdopodobnie i takie objawy masz hasi, bo antyciała potwierdzają objawy hasi z twojego samopoczucia

    --
    Jeśli jestem w domu i piszę na komputerze wnioskuje,że żyję. Chociaż ostatnio dochodzę do wniosku,że takie wnioskowanie może być wielce mylące.
  • coelka 25.02.18, 19:52
    Poczytaj sobie tez przy jakich chorobach moga pojawic sie wyokie ANty TPO i porób badnia w ttamtym kierunku przy toczniusie pjawiaja przy Grasedova Basowa czy jak sie tam pisze, zrób też na końcu rezonans nawet płatnie na guza przysadki i porządne USG z dooplerem bo to co pisesz to tak jakos byle jakie miałas to USG i byle jak opisane, jak masz antyciała to juz je bedziesz miała, organizm je wyprodukował, paznokcie słabe, włosy mi wychodziły rozregulowany tryb częstsze miesiaczki i bardzo obfite, z miesiaczkami nigdy tak nie miałam wczesniej, jak szłam do sklepu to musiałam sie pilnowac czy nic mi nie przemokłototalny brak energii i moze zrób jeszcze raz badania w innym labolatorium, pomiędzy TF3 i TF4 nie masz duzej róznicy procentowej, która u mnie wynosiła 27% i podejrzewam,że to była kluczowa róznica wskazujaca u mnie na duza niedoczynnosc tarczycy chociaz osobno T3 i T4 w normie miałam, jesli to nie hasi to szukaj tylko i wyłacznie w chorobach , które moga produkowac anty ciała bo twój organizm je juz wyprodukował z jakiejs przyczyny a to wskazuje na autoimunologiczną przyczyne , nie pamietam czy robiłas ANTY TG jesli nie to tez zrób dla potwierdzenia jesli anty TG bedziesz miała w normie to prawdopodobnie to nie hasi

    --
    Jeśli jestem w domu i piszę na komputerze wnioskuje,że żyję. Chociaż ostatnio dochodzę do wniosku,że takie wnioskowanie może być wielce mylące.
  • coelka 25.02.18, 19:55
    no i mozesz zrobic tez na SM badania i jeszcze raz powiem dokładne USG z doplerem , z porzadnym opisem i dagnoza czy nie masz raka tarczycy , bo jak porzadne badanie potwierdzi zapalenie tarczyc to tez duzo pomoze przy diagnostyce

    --
    Jeśli jestem w domu i piszę na komputerze wnioskuje,że żyję. Chociaż ostatnio dochodzę do wniosku,że takie wnioskowanie może być wielce mylące.
  • minza 26.02.18, 11:29
    Dziekuje serdecznie za Twoje rady!Wlasnie ten usg byl moim zdaniem szybko zrobiony,ledwo co sie kladlam na lezak to juz bylam gotowa i moglam usiasc w poczekalni.Anty Tg nie bylo zrobione.A wiesz wedlug przeliczen na % to roznica pomiedzy Ft3 aFt4 wynosi 49%,jak myslisz to nie duzo?
  • coelka 27.02.18, 11:38
    dużo, cos źle mi sie w pamieci zapisało przy pisaniu posta, to jednak chyba niedoczynnośc jak taka róznica i antyciała TPO

    --
    Jeśli jestem w domu i piszę na komputerze wnioskuje,że żyję. Chociaż ostatnio dochodzę do wniosku,że takie wnioskowanie może być wielce mylące.
  • coelka 27.02.18, 11:41
    i dlatego tak sie źle czujesz, moze kogos innego wyniki miąłm na mysli bo przeczytałam jeszcze pare watków, ale 49% to bardzo duzo i to wyjasnia wiele, jak masz taka róznice i antyciała to hasi raczej i jeszcze samopoczucie pasujące do symptomow

    --
    Jeśli jestem w domu i piszę na komputerze wnioskuje,że żyję. Chociaż ostatnio dochodzę do wniosku,że takie wnioskowanie może być wielce mylące.
  • minza 27.02.18, 17:49
    W czwartek mam termin u endokrynologa,trzymaj kciuki zebym w koncu sie dowiedziala co jest przyczyna mojego zlego samopoczucia.Wiesz problem w tym ze lekarze nie przeliczaja wynikow na % i jesli sa Ft3,4 w normie to wedlug nich jest wszystko ok.Bo na pierwszy rzut oka wyniki wygladaja na okay.
  • coelka 04.03.18, 14:47
    daj znac jak sie czujesz teraz i jak po tej wizycie, u mnie róznie, raczej in plus przez większa cześc czasu i czasami totalny zjazd zmeczenie co iles dni a później znowu w miarę dobrze, taczyca cały organizm rozregulowuje od tego mozna chorowac na serce, cukrzyce, calkowicie inne chormony sobie rozregulowac , nadneracza i wtedy masakra totatlna zeby sie doprowadzic do porzadku ,zeby to wszystko zaczeło funkcjonowac prawidłowo znowu,
    ja sie cholernie bałam mojego holestrolu wysokiego, na szczescie spadł mi znacznie, ale gdyby nie spadł to pewnie nastepne leki do końca zycia, cukier tez mozna jakos próbowac unormowac dieta jak jest za wysoki ,ale jak juz jest cukrzyca to tez do końca zycia i nastepne leki, przedewszystkim trzeba trafic z dawka hormonu i czekac na poprawe, jesli sie nie poprawia to szukać dalej przyczyny albo byc moze jakiejs choroby do , której doprowadziło hasimoto, przestraszyłam sie jak zaczełam czytac ,ze hasi moze byc przyczyna smierci posrednio czyli doprowadzic do skrzepów krwi, do zawału przyczyna głowna inna ,ale pierwotna hasi ile takich rzeczy może byc w organiźmie jako nastepstwo rozregulowanej tarczycy,
    ja bede musiał porobic tez na cukrzyce bo u mnie w rodzinie ze strony ojca jest cukrzyca jego brat , siostra choruja i dziadek umarł na cukrzyce a mi przy tym hasimoto mzoe sie przyplatac wczesniej niz po 60 tym roku zycia, bo w takim mniej wiecej wieku oni zaczeli chorowac

    --
    Jeśli jestem w domu i piszę na komputerze wnioskuje,że żyję. Chociaż ostatnio dochodzę do wniosku,że takie wnioskowanie może być wielce mylące.
  • minza 11.04.18, 13:17
    Mam pytanie odnosnie przeciwcial,otoz byly u mnie w lutym badane przeciwciala anty TPO i wynosily 138(Norma <60) w marcu bylam u endokrynologa i zbadal mi MAK przeciwciala ktore wynosily 3.533(norma 1-<16) Ma ktos pojecie co to da za przeciwciala? I co oznaczac ich wysoka Joana?
    Z gory dziekuje!
  • minza 12.04.18, 16:06
    Nikt nieodpisze?😐
  • mitoczka 12.04.18, 17:30
    Mak to atpo po niemiecku, robiłaś w Polsce czy za granicą?
  • minza 13.04.18, 08:41
    Hej,dzieki za odpowiedz.Za granica robilam badania.
    Tylko dziwi mnie to,ze w lutym u radiologa byly TPO a u endokrynologa zas MAK badane.Czy to jakas starsza nazwa,te MAK?
    Mozna te dwa wyniki ze soba porownac?I co oznacza moj wynik,jest ok czy nie.Bo w ocenie lekarz tylko zaznaczyl ze aTG wynosi 94.15(przy normie 5-<100 IU/mL)i sa lekko podwyzszone a o MAK nic nie wspomnial.
    Dziekuje z gory za odpowiedz!
  • mitoczka 13.04.18, 10:30
    Hej, po prostu niemiecka, zamiast angielskiej: ATPO = Anti-Thyroid Peroxidase, MAK =Mikrosomale Antikörper to jedno i to samo.
    To badanie z lutego wyglada normalnie, nie mam za to pojecia jake jednostki przy tym kolejnym badaniu uzyli Nie masz tam podanych jednostek?. Masz 3.533 a normal to 1.00-16.00? Nie pasuje do wczesniejszego podwyzszonego wyniku.
  • minza 13.04.18, 12:27
    @mitoczka,dziekuje za Twoja odpowiedz.Pogubilabym sie inaczej w tych wszystkich nazwach.
    W ocenie stoi nastepujaco:
    TAK: 94.15. Norma 5-<100 IU/mL
    MAK: 3.533 Norma 1-<16 IU/mL
    FT3: 4.163 norma 3,39-6,47 (1 pmol/l=0,651 pg/ml)
    Ft4: 11,09 norma 10,28-21,88(1 pmol/l=0,078 ng/dl)
    Objetosc: 11,2 ml
  • mitoczka 14.04.18, 11:55
    TAK to ATG, masz w górnej granicy rzeczywiście. Za to ATPO w normie, lepiej mi powiedz jak je zbilas do tak niskiego poziomu w 2mc, bo ja właśnie walczę z moim!!smile A tak serio, to gdzieś musi być błąd, albo to pierwsze było błędne, albo teraz źle wykonane, bo raczej niemożliwe żeby ci przeciwciała zniknely w tak krótkim czasie.. FT4 masz za niskie, ja też mam takie i próbuję je podnieść...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.