Dodaj do ulubionych

Trudna ciąża bez tarczycy - leki, wahania, stres..

07.03.18, 12:33
Chciałabym podzielić się z Wami moją historią i zasięgnąć informacji od osób z podobnymi problemami - post długi, ale historia też zawiła..
O ciąże starałam się od 7 lat - za sobą mam 3 oper. raka tarczycy (2008-2009), wiele zabiegów ginekolog. oraz proced. leczenia niepłodności. Moje TSH zgodnie z zaleceniami zawsze oscylowało między 0 a 1, nigdy nie byłam w niedoczynności.
Pierwsza ciąża - naturalna i niespodziewana, wielka radość i szok zarazem (TSH=6 w 4 TC.!?). TSH szybko koryguję, jednak płód obumiera w 9 tyg. Na wizycie w IO w Gliwicach kilka mies. przed ciążą lek. obniża mi dawkę Letroxu (twierdzi, że to za dużo jak na moją wagę) co uważam było dużym błędem i to w tak feralnym momencie...
Zawsze kontrolowałam wyniki, jednak po tym zdarzeniu popadłam już w paranoję - pomyślałam, że lepsza już niewielka nadczynność niż kombinacje z dawkami i w rezultacie choć minimalna niedoczynność.

Druga (obecna) ciąża - zachodzę w nią z TSH=0,13 (Letrox 150x7 dni w tyg.), dalsze tyg. jak niżej:
5 TC:
TSH 0,33 (norm. 0,350-4,940)

8 TC - kontrola u endo.
TSH 0,781 (norm. trym. I: 0,01-2,32 uIU/ml)
FT4 2,01 (norm. trym. I: 0,90-1,62 ng/dl)
Przez podwyż. FT4 lek. sugeruje odstawić na parę dni Femibion (zawiera biotynę, kt. ponoć może zaburzać wyniki) i powtórzyć bad. - tak też robię

11 TC - kontrola u endo.
TSH 0,768 (norm. trym. I: 0,01-2,32 uIU/ml)
FT4 1,83 (norm. trym. I: 0,90-1,62 ng/dl)
Po odstaw. witamin FT4 jak wyżej - na wizycie pytam lek. czy jednak nie powinniśmy zwiększyć trochę dawki, mówi że kontynuujemy 150 jak dotąd przez 5 dni, ale 2 dni już Letrox 75.

Dzień po badaniu trafiam na patologię ciąży z obfitym krwawieniem i poronieniem zagrażającym - jeden krwiak pękł, drugi - znacznych rozmiarów - zagraża dziecku. Mam nakaz leżenia i zero aktywności, dawki jednak nie obniżam skołowana całą zaistniałą sytuacją.

17 TC - wychodzę ze szpit. żeby kontynuować leżenie w domu,po drodze powtarzam badania (tylko raz wzięłam nową obniżoną dawkę) i znowu niedowierzanie! Natychmiast zwiększam sobie dawkę na 185 i inform. lekarza:
TSH 4,73 (0,350-4,940) !!!
FT4 1,11 (0,70-1,48)

Pytanie co, kiedy i dlaczego się posypało..?? Lekarz uspakaja, zaleca pierwotną dawkę 150x7 dni w tyg. - tłumaczy, że rosną estrogeny i białka dlatego wolna tyroksyna mogła się obniżyć, a dawka 150 jest dość wysoka (ważę 57kg).
Czytam o badaniach krwi w sieci i znajduję artykuł o heparynie (od początku ciąży biorę zastrzyki Clexane), która może zawyżać wyniki FT4! Lek. twierdzi, że wiele leków ma takie działanie - co do haparyny, nie kojarzy takiego wpływu.

Od tyg. kontynuuję dawkę 185 codziennie, zamiast 150...nie wiem co dalej i chyba tracę zaufanie do lekarza - bardzo się obawiam, że nie wziął pod uwagę wszystkich czynników i dawkowanie mogło być było niedostateczne. Jestem przerażona myślą, że moje wyniki mogły być zafałszowane od dawna, ja niesłusznie spokojna, a długo wyczekiwana córka może urodzić się chora przez mój brak tarczycy i niekompetencję lekarza w krytycznych dla rozwoju tygodniach ciąży!
Pilnuję wszystkich zaleceń, zrobiłam wszystkie testy z obawy o zdrowie dziecka (usg, papp, nifty) - wyszły ok, a dopadła mnie własna ułomność czyli tarczyca...

Od tyg. nie śpię w nocy z nerwów i wściekłości - jakie skutki czekają moje dziecko? czy ktoś z Was ma za sobą np. krótkotrwałą, leczoną później niedoczynność w I/II trym. i czy dziecko jest zdrowe?
Czy ktoś brał zastrzyki na rozrzedzenie krwi jak Clexane, Fragmin i jak wyglądały Wasze wyniki TSH/FT3/FT4?

Zamierzam się skonsultować z drugim lekarzem po bad. krwi w tym tyg. ale interesują mnie bardzo również Wasze doświadczenia.

Pzdr.
Edytor zaawansowany
  • mama_dorota 08.03.18, 08:01
    Nie umiem ci napisać więcej, nie byłam w ciąży podczas leczenia niedoczynności, ale w twoich wynikach nigdzie nie ma ft3, a to ważny hormon, szczególnie w ciąży. Pomijanie ft3 to typowa praktyka, dlatego wiele z nas "samowolnie" je sobie bada.

    Co do zaufania do lekarza, to na pewno warto skonsultować sytuację z kimś innym. Napisz skąd jesteś. Może ktoś ci podpowie, gdzie warto się udać.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • jasmine_b 08.03.18, 10:45
    Co do konsultacji mam namiar na sprawdzonego lekarza i z nim właśnie będę widzieć się jutro, więc tu się nie martwię.
    Jeśli chodzi o FT3, to fakt że nie było oznaczone - ja zrobiłam ,,standard.,, zestaw na początku ciąży jak TSH/FT4 (zawsze chodziłam z takim zest. na kontrole) a na wizycie i przed powtórnym badaniem opisanym wyżej lek. nie prosił o uzupełnienie o FT3. Przed wizytą jutro zrobiłam jednak na wszelki wypadek cały zestaw włącznie z całkowitymi hormonami ponieważ w artykułach na temat heparyny i jej wpływu sugerują pełny panel żeby uzyskać jak najbardziej akuratny pogląd na sytuację.
  • laura.phys 08.03.18, 08:12
    Jakie witaminy przyjmujesz ?

    Nic nie wiem o biotynie by miała wpływać na wyniki, ale w feminizmie jest sporo jodu, który na wyniki tarczycowe na pewno wpływa.
  • jasmine_b 08.03.18, 11:20
    W I trym. brałam najpierw Omega Med Optima Forte, później Femibion, Vigantoletten, dodatk. kwas foliowy (Inofolic), oraz DHA w dawce 600 (te witaminy w odpow. dawkach brałam już na kilka mies. przed przed ciążą w ramach solidnych przygotowań zaleconych przed lek. prowadzącego z kliniki). Poza tym Estrofem, Luteine i Duphaston i nieszczęsny Clexane - to zestaw stand. i obowiązkowy dla pacjentek po leczeniu niepł. Teraz jestem na Pregnie Plus (ma nawet więcej jodu niż Femibion), DHA 500, Duphaston 3x1 i Clexane.

    Ponieważ jestem z tych ,,drążących,, temat przekopałam internet w poszukiwaniu info na temat wpływu leków na wyniki oraz wyników nietypowych - temat rzeka, który w literat. zagranicznej (głównie USA) jest jednak bardzo dokładnie opisany.

    Linki do bardzo ciekawych artykułów poniżej (dwa po ang.)
    O biotynie:
    endocrinenews.endocrine.org/january-2016-thyroid-month-beware-of-biotin/

    O lekarz rozrzedzających krew - str. 155
    books.google.pl/books?id=J7V7o1rAPQoC&pg=PA155&lpg=PA155&dq=krystyna+sztefko+immunodiagnostics+clexane&source=bl&ots=by1JgVRbfS&sig=t8TDpjvVnBcY-RqRRkYK3y6EPMY&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwjMu8P4vtzZAhVLOJoKHVlICu0Q6AEILjAB#v=onepage&q=krystyna%20sztefko%20immunodiagnostics%20clexane&f=false

    Tutaj o ciąży i chorobach tarczycy ogólnie - warto przeczytać:
    podyplomie.pl/ginekologia/14756,ciaza-a-choroby-tarczycy
  • jasmine_b 08.03.18, 11:24
    miało być ,,o lekach rozrzedzających,, tongue_out
  • jasmine_b 09.03.18, 18:57
    Wróciłam od lekarza - nie jest jakoś specjalnie źle z tym ostatnim wynikiem ale podwyższyć dawkę na 200 trzeba (poprzedni lekarz nie zalecił zmiany...)
    Oznaczanie FT3 jest ponoć zbędne w obecnym układzie, wpływ heparyny i biotyny na wyniki potwierdzony.
    Co ta sytuacja może oznaczać dla dziecka? Wg dr ,, nie powinna mieć jakichś mocno negatywnych skutków,, - ponoć są gorsze sytuacje, większe i później wykryte niedoczynności a dzieci są zdrowe. Pewności oczywiście nie ma i gwarancji nikt nie da.
    Czy to mnie uspokaja? Może w 1% 🙂...mam po prostu nadzieję, że po tylu latach walki i złej passy karta się w końcu odwróci i finał tych 9 mies. będzie szczęśliwy.
  • venice77 14.04.18, 17:36
    Jak wygląda Twoja sytuacja obecnie? Jestem obecnie po 2 poronieniach i chcemy się starać jeszcze raz, ale przy tej niedoczynności strasznie się boję...
  • djpa 17.04.18, 12:45
    Moja historia była podobna do Twojej, tzn. na wizycie u endo TSH nieco poniżej normy, samopoczucie rewelacyjne, jednak endo bez badania fT4 każe zmniejszyć dawkę. Robię jak każe. Po około dwóch tygodniach niespodziewanie zachodzę w ciążę, po teście ciążowym TSH powyżej normy, ponad 7. Szybko zwiększam dawkę, w dniu odebrania wyników. Gin mówi, że grozi poronieniem. Dzięki Bogu córka żyje, już niemal nastolatka, zdrowa i inteligentna ponad normę.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.