Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników, dwóch lekarzy mnie olało :(

11.03.18, 18:27
Witajcie, od długiego już czasu czuję, że coś ze mną nie tak ale w końcu poszłam z tym do lekarza. Jestem wiecznie zmęczona, ospała, nic mi się nie chce, czuję że żyję "przez szybę", mam suchą skórę, kilkusekundowe zawroty głowy (taki jakby brak orientacji, gdzie ja jestem), 10kg na plusie w ciągu roku pomimo regularnych ćwiczeń, czucie dławienia w gardle, ciągłe odchrząkiwanie, infekcje ciągnące się tygodniami, brązowe worki pod oczami, brak ochoty na seks itd. Lekarz rodzinny skierował mnie na podstawowe badania krwi, moczu, również tarczycowe, niektóre wykupiłam sama.

Wyniki badań tarczycowych wyszły takie:
TSH 0,577 (0,27-4,2)
ft3 - 3,14 (2,6-4,5) --->28,42%
ft4 - 1,01 (1,0-1,6) ---->1,67%
wit b12 - 280,3 (191-663)
wit D - 12 (niedobór 10-20)
ferrytyna - 68,5 (10-291)

Lekarz rodzinny stwierdził niedobór wit D, zalecił dawkę 6000j/ dziennie i że za miesiąc od brania powinna być poprawa, wg niego wyniki tarczycy są ok.

Poszłam prywatnie do endo, endo stwierdził to samo, podtrzymał ilość wit D, na odczepnego zrobił mi usg tarczycy bo się uparłam (za którą też oczywiście zapłaciłam)
Wyniki usg - "tarczyca niepowiększona, normoechogenna, niejednorodna, doppler w normie. W dolnym biegunie lewego płata zmiana ogniskowa o słabym unaczynieniu 4x3,5x2,5 mm - do kontroli za 3 miesiące, okoliczne wezły chłonne bez zmian"
Objętość prawego płata - 6,96
Objętość lewego płata - 6,31
Łącznie 13,27 ml

Wynik z testu na niedoczynność: 41 pkt

Od miesiąca biorę wit D w zalecanych dawkach i nie czuję absolutnie żadnej różnicy, wręcz przeciwnie, coraz gorzej - cały czas mam wrażenie, że coś mi siedzi w gardle i muszę odchrzakiwać. Wiem, że suplementacja witaminami trwa dłuższy czas ale liczyłam, że po miesiącu będę miała choć odrobinę więcej energii.
Czy faktycznie jest ok? Przeczesuję internety i widzę, że nie jest ok, nie lubię leczyć się sama ale czuję się olana, instynktownie czuję, że coś się dzieje.
Mieszkam w Krośnie na Podkarpaciu, ciężko tutaj o dobrego specjalistę - a może ja się mylę, może oni (lekarze) mają rację a ja po prostu tak mam i już?

Poradźcie proszę, co robić dalej? Gdzie szukać, jakie badania jeszcze zrobić?

Edytor zaawansowany
  • agnieszka_ania1975 13.03.18, 08:18
    A jak wygląda twoja morfologia, CRP,OB, glukoza? zatoki masz czyste? Te infekcje to jakie masz objawy?
    I jak wygląda sprawa z alergiami - masz na coś uczulenie? Leczysz się?
    Wyniki TSH ft3 ft4 warto powtórzyć za 2 miesiące, dodatkowo zrobić sobie przynajmniej anty-tpo.
    Czasem objawy wyprzedzają obraz z krwi itp.
    Rozumiem, że skupiasz się teraz na uzupełnianiu d3?
    Warto by dorzucić również b12 - ja przy takim wyniku miałam już objawy niedoboru sad
  • luuk25 15.03.18, 00:10
    Agnieszko dziękuję za odpowiedź, OB nie robiła, CRP również, morfologia:
    leukocyty 8,2 (4,0-10,0)
    erytrocyty 4,73 (3,7-5,1)
    hemoglobina 15,2 (12,0-16,0)
    hematokryt 44,6% (37-47,0)
    sód 140 (135-145)
    potas 5,1 (3,5-5,5)
    glukoza 86 (70-99)
    cholesterol hdl 41 (norma >45)
    Na nic się obecnie nie leczę, nigdy nie szlam w kierunku alergii. Badania robiłam kiedy byłam, powiedzmy, zdrowa, od kilku dni męczy mnie suchy kaszel - osłuchowo czysto
    Biorę wit d3 i zapisałam się do kolejnego lekarza. Badania z pewnością powtórzę. dziękuję za komentarz, zawsze to jakieś wskazówki do sprawdzenia, jakiś nowy trop smile
  • agnieszka_ania1975 15.03.18, 08:02
    no faktycznie do morfologii raczej doczepić się nie można, czerwone krwinki i reszta też piękne, aż szok - serio
    za to cholesterol to może być od tarczycy i/lub diety niestety ldl i trójglicerydy ci robili?
    jeśli nie to na NFZ lekarz POZ ci może dać + warto CRP czy OB
    - przy zapaleniu tarczycy OB jest często podwyższone, ale CRP w normie
    co do alergologa to warto pomarudzić u lekarza POZ - skieruje cię na NFZ do alergologa - testy skórne, spirometria (suchy kaszel) i może jeszcze coś podpowie, ale bezpłatnie ci zrobią
    z krwi są tylko odpłatnie sad
    często ludzie "całe życie" nie mają alergii a tu potem coś dochodzi - no bywa i tak niestety
  • muktprega1 13.03.18, 18:40
    Pomimo TSH w tzw normie, Twoje wolne hormony wskazują na głęboką niedoczynność:
    ft3 - 3,14 (2,6-4,5) --->28,42%
    ft4 - 1,01 (1,0-1,6) ---->1,67%

    Ja umierałabym na tak niskich wynikach, powinny oscylować w granicach ok 60% u zdrowego człowieka.
    Do kompletu dochodzi Twoje samopoczucie i test. Opis USG t - "niejednorodna" też świadczy.
    A możesz jednak napisać 3 wymiary obu płatów?
    Jakie leki w ogóle bierzesz?
  • luuk25 15.03.18, 00:18
    Witaj, dziękuję Ci za komentarz, nie biorę żadnych leków (tylko wit d od miesiąca) bo nikt nie widzi u mnie problemu - ja już też sama nie wiem czy takowy w ogóle istnieje wink Zapisałam się do kolejnego lekarza, tym razem ma jakieś tytuły przed nazwiskiem, jeśli on nic nie stwierdzi to już nie wiem sad
    Płat prawy 49,7x15,5x18,9 --6,96 cm3
    Płat lewy 48x14,5x19 -- 6,31 cm3
    Grubość cieśni - 2,0 mm
  • jurmik 15.03.18, 09:28
    Nie patrz na tytuły, tylko opinie jego pacjentów. Tytuły przed nazwiskiem to dowód na to, że umie pisać prace naukowe, niekoniecznie dotyczące tarczycy, natomiast nie wynika z tego, jak często leczy pacjentów z chorobami tarczycy.
    Swoją drogą trudno znaleźć wiarygodne opinie, bo nie każdemu chce się wpisywać laurki lekarzom.
    Ja też myślę, że strasznie słabo pracuje Twoja tarczyca - nie jest za mała, więc musi być jakiś powód - i od znalezienia tego powodu ma być lekarz. Jakby też twierdził, że wszystko jest w porządku, zapytaj go, dlaczego masz takie niskie FT4 i dlaczego tak się czujesz - niech Ci wyjaśni i zrobi coś, byś się poczuła lepiej. Daj nam potem znać.
  • luuk25 10.05.18, 17:22
    Niestety miałeś (-aś?) rację sad Pan profesor stwierdził, że z tarczyca wszystko jest w porządku, nie widzi absolutnie żadnych nieprawidłowości, nawet zmiana ogniskowa jest nieistotne a wszystkie moje problemy sprowadzają się do tego, że jestem za gruba! (tak powiedział) i że jeśli chodzę 3 razy w tygodniu na fitness i pomimo diety, schudnąć nie mogę - to znaczy że któreś działanie jest nieprawidłowe. Po czym przeegzaminowal mnie z tego co jem a na koniec skasował 150 zł i do widzenia sad

    Jakis czas temu sprawdzałam Wit D czy się podniosła i wzrosła do 34 jednostek

    Wczoraj byłam u gina, zleciał mi badania LH i fsh, obejrzała wyniki tarczycy i stwierdziła, że wg niej tarczyca nie jest prawidłowa i że mam sobie powtórzyć badanie za jakiś czas. Badania dziś zrobiłam, wyniki za kilka dni dopiero będą.

    A ja staram się jakoś zyc, choc jedyne o czym marzę to spanie, szczególnie po południu, z rana jakoś się trzymam. I znów chora jestem, tym razem chyba zatoki choć nigdy problemów z nimi nie miałam.

    Dziękuję, że jesteście smile
  • rumianka_92 05.08.18, 21:56
    Polecam zrobić badanie krwi pełne tarczycy czyli także anty tg, anty tpo by sprawdzić czy nie jest Pani chora na Hashimoto.
    Badanie TSH oraz ft3 ft4 nie wykaże tej choroby.
    Wiem bo sama na nią choruję i tylko anty tg oraz anty tpo mi to wykazało.
    Przy chorobie Hashimoto jest się ciągle zmęczoną, waga sama rośnie, włosy wypadają, brak sił do czegokolwiek, wahania nastrojów i kilka innych objawów.
    Polecam poczytać więcej w Internecie na temat tej choroby.
    Ja kupiłam pakiet tarczyca plus na stronie badamy się pl, tam był najtańszy.
    Pozdrawiam!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.