Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

14.03.18, 10:45
Wczoraj odebrałam wyniki badań: TSH - 1,500 (norma 0,270-4,200), FT3 - 3,83 (2,00-4,40), FT4 - 1,20 (0,93-1,70). Dwanaście lat temu zachorowałam na podostre zapalenie tarczycy z towarzyszącą mu nadczynnością. Po kilku miesiącach terapii (m.in. sterydami) udało się chorobę pokonać. Mam od co najmniej 20 lat guzki na tarczycy, ostatnie USG z grudnia 2015 r. "Dwupłatowy gruczoł tarczycy położony typowo. Płat prawy: 51,2 x 28,2 , 14,4 mm; płat lewy: 44,0 x 16,9 x 16,1 mm. Gr. cieśni: 3,4 mm. Echogeniczność miąższu niejednorodna, unaczynienie w normie. W PP w okolicy bieguna dolnego guzek hypoechogeniczny o wym. 23,3 , 12,4 x 19,4 mm, niejednorodny z obszarami płynowymi i zwapnieniami. W części środkowej guzek hyperechogeniczny o śr. 6 mm oraz kolejny ze zwapnieniami o śr. 4,8 mm leżący bliżej bieguna górnego. W PL dwa guzki hypoechogeniczne o śr. 3,2 mm i 2,1 mm oraz w okolicy cieśni guzek hypoechogeniczny o śr. 4,3 mm ze zwapnieniem. Bez patologicznych węzłów chłonnych." Endo powiedziała, że jest ok, a moje dolegliwości nie są spowodowane przez tarczycę. Nadpotliwość, ciągłe uczucie gorąca, zimą nawet przy minusowych temperaturach pot mi cieknie po plecach (całą zimę przechodziłam w letniej kurtce, bez ocieplenia), kaszel od 23 lat niezdiagnozowany (mimo dziesiątek wizyt u najróżniejszych specjalistów i wielu pobytów w szpitalach), częste biegunki, wzdęcia, nerwowość. Oprócz tego arytmia (od kilku lat uspokojona, 10 lat temu dwie ablacje), nadciśnienie. Wybiorę się do endokrynologa wkrótce, ostatnio byłam 2 lata temu, ale miałam inne, poważne problemy zdrowotne (liczne guzki w płucach, najpewniej pozapalne, ale jeszcze dwa lata muszą być monitorowane), tak że na endo nie było czasu (i pieniędzy). Bardzo proszę o zinterpretowanie moich ostatnich badań tarczycy, czy to może być hasimoto? Może to jest problem moich dolegliwości?
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 31.03.18, 17:48
    a może to początek gravesa? objawy podobne do nadczynności, choć hormony wyglądają w porządku. badałaś kiedyś przeciwciała trab? sprawdz, będziemy wiedzieć, a nie zgadywać.
    twoja tarczyca 16,1 ml więc to jest prawidłowa wielkość - jakbyś miała jakieś starsze usg to możnaby porównać w którym kierunku idą zmiany.
  • bardu 04.04.18, 15:22
    Mam USG z kwietnia 2013 r. "Tarczyca położona typowo, o budowie dwupłatowej, o niejednorodnej echogeniczności miąższu, niepowiększona. Wymiary: płat pr.: 25 x 19 x 47 mm; płat lewy: 15 x 13 x 47 mm, cieśń 4 mm. W prawym płacie kilka zmian ogniskowych hiper- i hipoechogenicznych. Największa zmiana o wym. 19 x 11 x 21 mm (nieco większa niż w badaniu poprzednim z lipca 2011 r. wtedy 16 x 10 x 18 mm) z cechami unaczynienia od obwodu w opcji Color Doppler. Kolejna zmiana o dyskretnie obniżonej echogeniczności o wym. 7 x 6 x 8 mm. Pozostałe zmiany ogniskowe do ok. 6-7 mm. W lewym płacie widoczne są guzki normo- i hipoechogeniczne do max. 8 mm, bez cech patologicznego unaczynienia. Przepływ krwi przez miąższ tarczycy nie jest wzmożony. Węzły chłonne szyi niepowiększone, z zachowanymi zatokami tłuszczowymi."
    Badałam kiedyś anty TPO (ostatnio w normie), innych badań mi nie zlecano. Ostatni endo mówił, że ta nadpotliwość i nadwrażliwość na ciepło to na pewno nie z powodu tarczycy, inni specjaliści tę informację albo ignorują, albo twierdzą, że to taka "uroda". Ale kiedyś tego nie miałam, nadpotliwość pojawiła się jakieś 5 lat temu, wcześniej w ogóle się nie pociłam. Wybieram się do endo, szukam dobrego specjalisty. Może w końcu ktoś mnie porządnie przebada. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
  • laura.phys 04.04.18, 17:25
    Obraz tarczycy jest pozapalny. Nadpotliwosc możesz mieć w rzucie choroby hashimoto, kiedy to okresowo następuje niekontrolowany wyrzut hormonów sugerujący nadczynność. Ale to jest tylko czasowe i później wpada się w niedoczynnosc. Inna przyczyna nadpotliwością jest tezyczka, zobacz forum tezyczka utajona. Tezyczka towarzyszy hashimoto, a jest to niedobór magnezu lub/i wapnia. Sprzężony z obniżonym poziomem d3. Poczytaj o objawach tezyczki. Powinnaś tez wykonać badania poziom b12 i ferrytyny i z wynikami zgłosić się do sensownego endokrynologa.
  • bardu 05.04.18, 17:22
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Poczytam sobie o tężyczce. Na pewno muszę znaleźć sensownego endokrynologa, do tej takiego nie spotkałam, ale nie tracę nadziei. Dziękuję jeszcze raz.
  • flanelka.5 06.04.18, 11:44
    w 2013 objętość całej tarczycy: 15.745 ml.

    Czyli urosła ale dość niewiele i nieprzekroczyła norm. Mimo wszystko ja bym zbadała te traby żeby wykluczyć tego gravesa.
    skoro nie masz TPO i tarczyca całkiem kompletna co wyklucza przeciwciała anty Tg to ja bym wykluczyła hashimoto (choć ponoć na 100% wykluczyć można dopiero jak położymy tarczyce pod mikroskopem wink )
  • bardu 06.04.18, 14:29
    W najbliższym czasie zamierzam zrobić USG i przeciwciała trab i wstawię je tu, na forum. W międzyczasie może uda mi się znaleźć jakiegoś rozsądnego endokrynologa. Ja mam różne objawy, które mogą świadczyć o nadczynności jak nadpotliwość, nietolerancja na gorąco, biegunki, łzawienie oczu, niespokojny sen (budzę się wielokrotnie w nocy), nerwowość . Do tego mam niezdiagnozowany kaszel od ponad 20 lat i żaden specjalista nie wie, dlaczego kaszlę. (Ostatnio już dwa razy słyszałam, że istnieje ok. 10% pacjentów niezdiagnozowanych i ja jestem jednym z nich). Niedawno doszły przykurcze w palcach u rąk i nóg - bardzo bolesne, ale na szczęście krótkotrwałe - to być może objawy jeszcze innej choroby. Mam tachykardię (jestem na betablokerach), kiedyś była arytmia, ale po ablacjach uspokoiła się (jakieś pojedyncze dodatkowe skurcze komorowe). Nazbierało się tego sporo i jakoś żaden specjalista nie potrafi zdiagnozować moich problemów. Jak będę miała wyniki to się odezwę. Bardzo dziękuję za informacje. smile
  • laura.phys 06.04.18, 15:42
    Mi się to bardziej kojarzy z tezyczka.
  • bardu 06.04.18, 23:45
    Jak będę u endokrynologa to zapytam. Dzięki.
  • laura.phys 07.04.18, 10:57
    oznaczalas kiedyz wapn zjonizowany, poziom wit d25oh, magnez, parathormon?
  • flanelka.5 07.04.18, 12:02
    czy ten kaszel to taki suchy, jakby coś drapało w gardle?
  • flanelka.5 07.04.18, 12:06
    w nocy kręcisz sięz boku na bok? czy masz nocne poty, tak, że wręcz cie oblewa? czy masz jeszcze jakiś dyskomfort związany z układem pokarmowym, oprócz tych biegunek? Masz niedowagę lub jesteś szczupła z natury bez względu na diete? Masz łaknienie na słodycze lub puste węglowodany (chipsy, pizza itd)
  • bardu 07.04.18, 17:55
    Mój kaszel jest i suchy i mokry i duszący i "szczekający" - wszelkie rodzaje kaszlu. Byłam wielokrotnie w różnych szpitalach z powodu tego kaszlu i właściwie nie było konkretnej diagnozy. Najpierw twierdzono, że to z powodu refluksu - robiłam różne badania i tak lekarzom wyszło. Zdecydowałam się na fundoplikację - miała pomóc i oczywiście nie pomogła. Potem powodem kaszlu miała być arytmia. Po dwóch ablacjach arytmia minęła, a kaszel pozostał. Była zdiagnozowana astma, potem ją wykluczono. Cztery lata temu - ponieważ jest mi ciągle gorąco i bardzo się pocę, nawet zimą chodzę spocona i w związku z tym ciągle chorowałam na zapalenia oskrzeli i płuc (chyba pięć razy pod rząd, jedno po drugim) - wylądowałam w szpitalu i tam znaleźli mi guzki w płucach. Trzy razy leżałam na Płockiej (Warszawa), guzki są monitorowane co roku, na razie nie rosną. Najpewniej to guzki pozapalne, ale do końca nie wiadomo, bo są za małe na biopsję (największy 9 mm). Okazało się, że mam też rozstrzenie oskrzeli, ale to pewnie po tych zapaleniach. Mam alergię na pyłki, stale biorę leki, ale na kaszel nie pomagają. Kaszlę latem, jesienią, zimą i wiosną tak samo od ponad 24 lat i nikt nie wie dlaczego.
    Jeśli chodzi o pocenie to pocę się i w dzień i w nocy, ale gorzej jest w dzień, bywają noce, kiedy w ogóle nie mam tego problemu. W nocy się kręcę zanim zasnę, a potem podobno śpię spokojnie. Z układem pokarmowym mam problemy od lat (ZJN), biegunki na zmianę z zaparciami (ostatnio raczej biegunki), wzdęcia, ale żadnych bóli. Przy czym szczupła nie jestem - wręcz przeciwnie. Oczywiście mam łaknienie słodyczy, pewnie to jest przyczyna nadwagi. Staram się poza tym odżywiać racjonalnie, nie jem mięsa czerwonego od 15 lat, drobiu od 1,5 roku. Jem ryby, dużo warzyw i owoców, mało węglowodanów, żadnego tzw. śmieciowego jedzenia, żadnych półproduktów, ostatnio prawie całkowicie odstawiłam nabiał, bo ewidentnie mi szkodzi. Są dni, że jest nieźle, ale są także takie, kiedy nie mam siły wstać z łóżka. Ech...
  • bardu 07.04.18, 17:58
    To pocenie i wrażliwość na ciepło mam od kilku lat - czterech czy pięciu. Wcześniej nie miałam takich problemów.
  • agnieszka_ania1975 07.04.18, 19:43
    Rozumiem, że sarkoidozę w szpitalu wykluczyli?
  • bardu 07.04.18, 20:06
    Sarkoidoza wykluczona. Lekarze sami nie wiedzą, skąd te guzki. Jest ich - jak się wyraziła pani ordynator - mnóstwo. Ale chyba niegroźnie. Mam nadzieję.
  • bardu 07.04.18, 17:27
    Magnez często, zawsze był w normie. Innych badań nigdy mi nie zlecano.
  • laura.phys 07.04.18, 19:23
    Zbadaj się w kierunku insulinooporności i tezyczki. IO badany poprzez wykonanie krzywej 3 punktowej insulinowej i w wtyk samym badaniu glukozowej. Tezyczke badamy u neurologa tzw próba tezyczkowa. Jaki masz poziom wit d-25-oh ? Koniecznie oznacz witaminę d, b12, ferrytyne, to podstawowe niedobory przy problemach z tarczyca.
  • bardu 07.04.18, 20:08
    Sprawdzę, dziękuję.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.