Dodaj do ulubionych

TSH u 2-latka

15.03.18, 11:07
Witam,

Mam 2-letniego syna (2 lata skończy w kwietniu). Ze względu na marny apetyt i niedowagę, za radą dietetyka, wykonałam mu badania z krwi: morfologia z rozmazem, glukoza, lipidogram, wit. D3, OB, cynk, pakiet anemii (żelazo, ferrytyna, transferryna, TIBC, UIBC, wit. B12, kwas foliowy). Co ciekawe, wyniki wyszły bardzo dobre. Ale na liście zleconych badań było też TSH - i tu jedyny wynik poza normą.

TSH - 0,568 µIU/ml (norma 0,64 - 5,76)

Czy to może być jakiś błąd pomiaru, czy jednak jest coś na rzeczy?
Domyślam się, że powinnam mu wykonać rozszerzony pakiet tarczycowy (TSH, ft3, ft4, anty-TPO - coś jeszcze?), żeby obraz był bardziej miarodajny.
Czy już takie małe dzieci mogą mieć problemy z tarczycą? Czy mogą/muszą przyjmować leki?
Edytor zaawansowany
  • agnieszka_ania1975 16.03.18, 08:01
    pediatria.mp.pl/lista/93783,wartosci-tsh-u-dzieci-w-wieku-przedszkolnym
  • agnieszka_ania1975 16.03.18, 08:09
    I jeśli nie robiłaś to może warto badanie na pasożyty ?
    Tylko z badań ponoć mała szansa, że to wyjdzie, porozmawiaj z lekarzem POZ.
  • mary.h 16.03.18, 08:28
    Dziękuję za link. Na podstawie danych w nim zawartych wychodzi na to, że wynik syna jest w normie.

    Co do pasożytów, to nie badałam.
    Badałam natomiast wielokrotnie u starszego syna (miał typowe objawy) i nigdy nic nie wyszło. Co roku całą rodziną profilaktycznie się odrobaczamy.
    Pediatra nie skora do wydawania wszelkich skierowań na badania (ten powyższy pakiet zrobiłam prywatnie, gdyż pediatra nie daje się namówić na nic innego, jak tylko na morfologię i mocz).
  • agnieszka_ania1975 16.03.18, 09:15
    W normie, ale czytałaś to poniżej reklamy? Jeśli za 2-3 miesiące być chciała powtórzyć.
    "Jednak każda osoba wykazuje indywidualny, uwarunkowany genetycznie i osobniczo zmienny próg wydzielania hormonów tarczycy, dlatego, jeżeli są objawy kliniczne wskazujące na niedoczynność tarczycy (wyhamowanie tempa wzrastania, zła tolerancja zimna, suchość skóry, suche, matowe, łatwo wypadające włosy, zaparcia), warto rozszerzyć diagnostykę o dodatkowe wykonanie oznaczeń ft4, ft3, USG tarczycy, czy ewentualnie stężenie przeciwciał anty-TPO. Ich nieprawidłowe stężenia rzutują na interpretację TSH i mogą stanowić wskazanie do leczenia. "
  • mary.h 16.03.18, 11:11
    Zapewne kontrolnie oznaczę mu rozszerzony pakiet, bo zdrowie dziecka najważniejsze i wolę dmuchać na zimne, ale powiem szczerze, iż żadnych objawów (m.in. tych, które wymieniłaś) wskazujących na problemy z tarczycą nie obserwuję o niego.

    --
    Henryk (2010)
    Fryderyk (2016)
  • djpa 21.03.18, 16:53
    Ferrytyna ile konkretnie wyszła?
    Nie chorował ostatnio?
    Czy brał paracetamol, ibum ostatnio?
    Czy badanie było robione wcześnie rano i na czczo?

    Kiedyś znajoma robiła synom badania krwi, jeden chudziutki, drugi mocno przy sobie. Anemia wyszła u tego drugiego.
  • mary.h 22.03.18, 09:05
    Tak jak pisałam - zrobiłam mu rozszerzony pakiet anemii i wszystkie wyniki w normie:

    Transferyna - 312,00 mg/dl (200 - 360)
    Witamina B12 - 550 pg/ml (189 - 883)
    Kwas foliowy - 13,4 ng/ml (3,1 - 20,50)
    Żelazo - 119 µg/dl (65 - 175)
    UIBC - 233 µg/dl (---)
    TIBC - 352 µg/dl (250 - 450)
    Ferrytyna - 13,60 ng/ml (3,3 - 127)
    Cynk - 97 µg/dl (50 - 150)

    Nie chorował od grudnia (badanie robione 10. marca). Nie brał żadnych leków od grudnia. Badanie poranne (po godz. 8-mej), na czczo.
  • agnieszka_ania1975 22.03.18, 12:57
    Faktycznie ferrytyna nie powala, ale trzeba znaleźć przyczynę niskiej - samo ewentualne branie tabsów to nie rozwiązanie. Ale to już dla lekarza POZ zadanie.
    Warto zwrócić uwagę w pierwszej kolejności na dietę - dietetyczka Ci z pewnością dobierze pod kątem uzupełniania żelaza.
  • flanelka.5 23.03.18, 10:53
    słaby apetyt i niedowaga - temat walkowany przeze mnie w związku z problemami z synem. Podpowiem tylko zanim zaczniesz kuć dziecko adresowanie jakich tropów przynosiło u nas efekty:

    1) pasożyty - ktoś tu już pisał - badaliśmy sie kilka lat nigdy nic- łącznie z toxocarami odzwierzecymi, próbki wysyłane po całej polsce do labów które mają najlepsza wykrywalność - oczywiście zbierane zawsze w pełni z kilku miejsc itd. NIC NIGDY NIE WYKRYTO. ALE lekarz nam go przeleczył i dzieciak zaczynał jeść - potem problem wracał - dalej schemat leczenia (u nas zioła na przemian z farmaceutykami) i obecnie młody je.
    2) przerośnięty trzeci migdałek - ponoć u niektórych bez wpływu na jedzenie, u niekórych może powodować brak apetytu - leczymy to farmakologicznie na razie, widzę że on ma jakiś problem z przełykaniem ale czy to migdałek ?
    3) przyczyny podłoża psychicznego - u nas jest asperger wiec wybredny. Lekarz wspominał nam o terapii behawioralnej.
  • djpa 24.03.18, 14:23
    Mój syn nie jadł gdy miał anemię (widoczna w morfologii). Miał wtedy zero apetytu, problemy ze spaniem, koncentracją uwagi. Z tym, że on wcześniak, więc z definicji powinien był brać żelazo, ale nie brał z powodu niedojrzałych jelit. Potem przez lata leczono go żelazem trójwartościowym, które wg Wikipedii nie wchłania się. Anemie nawracały mu przez 7 lat, aż w końcu dostał żelazo dwuwartościowe. Po jednym opakowaniu tego żelaza (brał żelazo 2.5 miesiąca, raz dziennie) od 5 lat ma spokój, apetyt piękny, ferrytyna też.
  • mary.h 26.03.18, 13:02
    Anemię z niedoboru żelaza można też podejrzewać na podstawie wyników morfologii - obniżone wyniki hematokrytu i hemoglobiny. Ale tu wyniki syna są OK:
    Hemoglobina - 13,1 g/dl (10,1 - 13,0)
    Hematokryt - 37 % (30 - 38)

    Ad.1. Pasożyty
    U starszego badałam wielokrotnie i nigdy nic nie wyszło. U młodszego nie badałam. Odrobaczamy się profilaktycznie raz w roku (Zentel).

    Ad.2. Przerośnięty trzeci migdałek
    Nie sprawdzałam tej kwestii. Problem z przełykaniem jest - ale o dziwo tylko przy daniach głównych (np. obiad), bo przekąski chrupie i połyka dobrze.

    Ad.3. Przyczyny podłoża psychicznego
    I tu trop do sprawdzenia. W lutym syn był diagnozowany pod kątem zaburzeń SI. Ze względu na cechy autystyczne, za kilka dni mamy umówioną wizytę u psychiatry. Być może na pełną diagnozę jeszcze za wcześnie (2-latek), ale myślę, że specjalista w temacie wychwyci co trzeba i chociaż wstępną diagnozę postawi.

    Inne badania - pakiet celiakii:
    P/c. p. transglutaminazie tkankowej (IgA oraz IgG) – ujemny
    P/c. p. endomysium (IgA oraz IgG) – ujemny
    P/c. p. gliadynie (IgA oraz IgG) – ujemny

    Dodam jeszcze, że źle wpisałam normy dla żelaza. Te podane powyżej 65-175 dotyczą osoby dorosłej. Wyniki mają adnotację z normami dla dzieci: 50-120. Czyli jego wynik (119) jest górnej granicy.
    W nawiązaniu do powyższego (wysokie żelazo, niska ferrytyna) - zalazłam tu na forum wątek (forum.gazeta.pl/forum/w,94641,128995113,128995113,ferrytyna.html), a w nim wpis:
    Ferrytyna koreluje ujemnie z poziomem żelaza w surowicy krwi, gdy jest prawidłowy lub nieco podwyższony poziom żelaza we krwi, spada poziom magazynów, czyli ferrytyny.

    Znalazłam też stronę (www.labtestsonline.pl/tests/TIBC.html?tab=3) z tabelą, gdzie można przyrównać wyniki pakietu żelowego do siebie - niestety nie ma tam opcji (tabelka), gdy żelazo wysokie, a ferrytyna niska.



    --
    Henryk (2010)
    Fryderyk (2016)
  • mary.h 26.03.18, 13:03
    Może wizyta u hematologa...?

    --
    Henryk (2010)
    Fryderyk (2016)
  • djpa 27.03.18, 07:56
    Jeśli dobrze pamiętam, wszystkie dzieci znajomych, które badały ferrytynę w wieku przedszkolnym miały niską ferrytynę, właśnie typu paręnaście. I nie miały anemii. Popytaj o to koniecznie pediatry, ale taki wynik w tym wieku może być OK. Twój synek to nie kobieta planująca ciążę wink
    Czy sporą ma tą niedowagę?
  • mary.h 27.03.18, 09:53
    Za tydzień skończy 2 lata, a waży 10 kg (nie wiem jak wzrostowo dokładnie, ale ciuszki ma w rozm. 86/92).
    Dramatycznie jakoś to nie wygląda - widać, że jest szczupły, ale nie że skóra i kości. Od urodzenia był szczuplakiem.

    Mam znajomą, której córka jest 2 tyg. młodsza od mojego syna - ciuszki na 80 ubiera, a waży mniej niż 10 kg. Apetyt ma super - je wszystko i w sporych ilościach. Tak więc dziecko dziecku nierówne.

    --
    Henryk (2010)
    Fryderyk (2016)
  • mary.h 20.08.18, 12:14
    Odświeżam wątek.

    Mam najnowsze (z sierpnia) wyniki badań syna (aktualnie wiek 2 l. 4 mies.):

    TSH – 0,90 µIU/ml (0,64 – 5,76)
    FT3 – 3,53 pg/ml (1,71 – 3,71)
    FT4 – 0,99 ng/dl (0,86 – 1,62)
    anty-TPO – 0,07 IU/ml (0,00 – 5,61)
    anty-TG – 0,94 IU/ml (0,00 – 4,11)

    Po przeliczeniu na % wychodzi: FT3 – 91 %, FT4 – 6,84 %.

    Miał wykonywany duży pakiet badań - gdyby były potrzebne jakieś wyniki, to piszcie.

    Pakiet obejmował: Morfologia, Żelazo, Ferrytyna, Mocznik, Kwas moczowy, Glukoza, Kreatynina, Homocysteina, Wit. B12, kwas foliowy (wit. B9), Próby wątrobowe (AST, ALT, GGTP, Bilirubina całkowita, Fosfataza alkaliczna i zasadowa, Cholinoesteraza), Albumina, Wit. D3 25(OH), Cynk, Miedź, Lipidogram, Amylaza, ASO, Kortyzol, Lipaza, IgE, IgG, IgM, IgA, DHEA, Amoniak.
    Wyniki poza normą: amoniak (high) i DHEA (low).

    W marcu psychiatra wydał orzeczenie o zaburzeniach rozwoju - autyzm wykluczono na razie. W czerwcu w badaniach kału wyszła glista ludzka - po leczeniu apetyt odrobinę lepszy, ale bez szału (aktualnie czekam na kontrolne wyniki kału, czy jest "czysto" po leczeniu).


    --
    Henryk (2010)
    Fryderyk (2016)
  • djpa 20.08.18, 15:14
    Ale badań!
    Wszystko wyszło OK?
    Tarczyca lepiej smile Życzę aby było coraz lepiej po pozbyciu się glisty! Dawaj znać co u Was smile
  • mary.h 21.08.18, 07:17
    Tak, badań bardzo dużo. Byłam z synem w laboratorium na dwa razy, bo tak duża ilość krwi była potrzebna.

    Co do wyników - zdecydowana większość OK. Przykładowo:
    Wit. B12 – 431 pg/ml (189 – 883)
    Wit. B9 (Kwas foliowy) – 6,10 ng/ml (3,10 – 20,50)
    Żelazo – 83,0 µg/dl (norma dla dzieci: 50 – 120)
    Wit. D metabolit 25(OH) – 55,80 ng/ml (poziom wystarczający: 30 – 100)

    Słabo ferrytyna:
    Ferrytyna – 12,27 ng/ml (3,30 – 127,00)

    Poza normą:
    DHEA – 0,47 ng/ml (1,70 – 6,10) LOW
    Amoniak – 72,18 µmol/l (16,00 – 60,00) HIGH (z dopiskiem: wynik kontrolowany – oznaczono dwukrotnie z powierzonego materiału)

    U już się naczytałam o hiperamonemii... sad

    --
    Henryk (2010)
    Fryderyk (2016)
  • flanelka.5 21.08.18, 18:23
    jak wyszła glista to miej sie na baczności, wbrew pozorom to dziadostwo jest bardzo oporne na leczenie. zawsze po przeleczeniu jakby sie podtruwało i chwilowo jest lepiej (u nas i asperger znikał wink ale dopóki nie wyjdzie w kale to nie ma pewności że zdechło. temat wbrew pozorom dość powszechny tylko bagatelizowany przez większość, bo przecież wstyd. Mogę podać namiary na dobrego warszawskiego parazytologa (pisz priv do mnie beataer@gmail.com)
  • mary.h 22.08.18, 07:20
    Robiłam jedno badanie kontrolne po odrobaczeniu - czysto. Jeszcze ze dwa zrobię dla pewności.
    Tematu robali nie wstydzę się smile

    Dr Ozimek? Słyszałam kiedyś wiele dobrego - teraz czytam w necie coraz więcej negatywnych opinii.
    My badanie robiliśmy nie w zwykłym laboratorium (typu Diagnostyka, Synevo - bo tu rzadko kiedy komukolwiek wychodzi pozytywny wynik na pasożyty), a w specjalistycznym - w Pracowni Mikrobiologiczno-Parazytologicznej w Stalowej Woli (bardzo dużo pozytywnych opinii).

    --
    Henryk (2010)
    Fryderyk (2016)
  • flanelka.5 27.08.18, 11:15
    Tak Ozimek smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.