Dodaj do ulubionych

Zwiększyć dawkę Eutyrox

16.03.18, 08:20
Witam,
jestem 8 m-cy po operacji tarczycy, wycięty mam 1 płat - dawka eutyrox 50. Moje wyniki:
TSH 0,885 ( 0,270-4,200)
Ft4 1,28 (0,93-1,70) 45,45%
Ft3 2,75 (2,00-4,40) 31,25%
Morfologia wnormach poza lekko podwyższonymi Monocytami (wynik 13,9 przy normach 2-10) i MCHC (wynik 35,90 przy normach 32,2-35,5)
Problemem w ostatnim czasie były suche, szorstkie i wypadające włosy oraz wypadające brwi. Ten problem powoli już za mną 1 opak Vitapilu i Bitevalu chyba pomogło.
Dodatkowo wskoczyło mi 2 kg i czuję się "napompowana", "spuchnięta" Mówiłam to mojej endo ale ona mnie spławiła mówiąc, że przecież mam 40 lat i metabolizm zwalnia i zawsze mogę sobie kupić coś w aptece na nadmiar wody w organizmie.....
Biorę również vit. D3 obecnie 4000, wcześniej 2000 - miałam wynik D3 -13
Zastanawia mnie czy dawka 50 jest wystarczająca? a z drugiej strony dziwi , że moje wyniki przy dawce Eutyrox 25 a potem 37,5 zbyt dużo się nie różnią od tych obecnych przy dawce 50
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 03.04.18, 11:02
    Spróbuj przenieść część lub nawet całą dawkę eutyroksu z rana na wieczór. Najlepiej ok 3 lub 4 h po kolacji (jesli lekka kolacja może nawet i krócej). U mnie jest zasadnicza różnica w działaniu tej samej dawki leku gdy biorę ją wieczorem choć wyniki badań są takie same (czasami nawet 1/2 h przed kolacją lub wlasnie przed snem).

    Możesz jeszcze spróbować zmienic eutyrox na letrox - nie ma skrobi i laktozy.

    www.japonskimotyl.pl/2015/03/lewotyroksyna-rano-czy-wieczorem.html
  • mamuskaa30 04.04.18, 15:28
    przeczytałam artykuł z podanego przez Ciebie linka i postanowiłam spróbować. Zastanawiam się tylko czy jeśli dziś rano brałam Eutyrox to ten wieczorny zacząć od jutra wieczór?
    I jeszcze jedna kwestia , jak sobie radzisz z imprezami, np. wesele kiedy bierzesz eutyrox?
  • flanelka.5 06.04.18, 11:47
    jeśli brałaś rano, to nei bierz tego samego dnia wieczorem. Zacznij od kolejnego dnia, gdy rano nie weźmiesz.

    Radzę sobie tak, gdy mam wyjście wieczorne, i wiem że będę jeść to robię po prostu długi odstęp po obiedzie i wówczas biorę. Zauważyłam że pora terapeutyczna dla mnie zaczyna się od 16. Czyli np. o 13 mogę zjeść wczesny obiad, i o 16 letrox. pół godziny później można już jeść.
  • flanelka.5 06.04.18, 11:50
    ale łykanie przed snem jest o tyle fajne, że uczy nas dyscypliny nie jedzenia po 19, czyli wracamy na właściwe tory naszego zegara biologicznego, który jak wiadomo nie jest nastawiony na nocne trawienie tylko na regenerację. Czytałam kiedyś o tym wiecej i ponoć czas wzmożonej pracy tarczycy to pora od 21 do 23 (potrójny ogrzewacz) i to łykanie przed snem zaczyna jakoś mieć sens gdy wgłebimy się w TCM.
  • mamuskaa30 13.04.18, 08:57
    mam jeszcze jedną wątpliwość /pytanie. Przeszłam za nocne branie EUTYROXU wieczorami ok 3-4 godzin przed wzięciem tabletki nie jem a co z piciem? też odpada w tym czasie? teraz , kiedy jest ciepło to wiadomo że chce się pić a ja nie pijam wody tylko zawsze jakieś rozcieńczone soki, słabe herbaty
  • flanelka.5 13.04.18, 10:58
    i jak się czujesz po tym nocnym braniu?
    ja osobiście piję wodę głównie, więc pilnuje tylko, żeby nie pić bezpośrednio przed tabletką. kiedyś endo tłumaczyła mi że tyroksyna nawet gdy popita jest zbyt duzą ilością wody gorzej się wchłania. myślę że rozcienczony sok można wypić max pół godz przed tabletką (jesli nie pijesz dzbankami) ale herbatę bym już sobie darowała bo ma różne związki które mogą ograniczać wchłanianie - niby słaba ale kofeina jednak, fluor i inne związki.
  • mamuskaa30 16.04.18, 10:52
    Właśnie się zastanawiam jak z tym samopoczuciem. W piątek pod koniec pracy jakoś bolała mnie głowa a ja z reguły takich dolegliwości nie mam/nie miałam. Wczoraj w ciągu dnia podobnie. Dziś też czuję się zmęczona, boli mnie głowa, co prawda wstawałam 2 razy w nocy do toalety ze względu na mój intensywny okres ale tak mam co miesiąc i może jestem następnego dnia trochę nie wyspana ale nie boli mnie głowa. Chyba mi ta zmiana nie służy i wrócę do rannego brania. Teraz się zastanawiam jeśli brałam wczoraj na noc to dziś wieczorem odpuszczam i biorę jutro rano?
  • flanelka.5 16.04.18, 12:50
    no szkoda, że nie pomogło. wydaje mi się, że wracamy tak żeby finalnie nie zostal nam pjedynczy dzien bez tabletki. czyli jeśli bralas wieczorem, to mozesz brac potem nast. dzien od razu rano. mozesz tez plynnie przejsc - wziąc pół dawki na noc, i pół rano nast. dzień.
  • madami 06.04.18, 12:55
    A sprawdzałaś gospodarkę cukrową? Krzywa insulinowo glukozowa trzypunktowa np.
    Warto sie też skupić na wyrównaniu niedoborów, zły stan włosów --> zainteresuj się poziomem żelaza i ferrytyny, wynik D3 masz faktycznie b. nisko - też może dawać złe samopoczucie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.