Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

05.04.18, 17:15
Witam serdecznie. Czy ktoś mógłby mi pomóc w interpretacji wyników? Jestem kompletnie zielona w tym temacie. Mam 49 lat. Z góry serdecznie dziękuję smile

TSH 3-cia generacja 1.949 mU/L (norma 0.38 - 5.33)
FT 3 3.90 pg/ml (norma 2.5 - 4.3)
FT 4 0.71 ng/dl (norma 0.65 - 1.48)
Anty-TG przeciw tyreogl. 21.4 U/ml (norma 0 - 40)
Anty-TPO p.-ciala przeciw pero <28.0 U/ml (norma 28 - 60)
ksydazie tarczycowej

Stosunek % FT4 do FT3
FT4 7.23% [ wynik 0.71, norma (0.65 - 1.48)]

FT3 77.78% [ wynik 3.9, norma (2.5 - 4.3)]

To FT4 jakieś takie niskie..
Edytor zaawansowany
  • basik_pi 05.04.18, 17:55
    Jest tam kto? smile
  • basik_pi 06.04.18, 12:59
    Dlaczego taka różnica między ft3 i ft4? Pomoże ktoś? smile
  • laura.phys 06.04.18, 16:40
    Bierzesz hormon w jakiej dawce?
  • basik_pi 06.04.18, 17:07
    Właśnie jeszcze nic nie biorę. Zrobiłam te badania prywatnie, bo od długiego już czasu jestem osłabiona, bolą mnie mięśnie, bóle głowy, włosy tak suche, że się ich nie da rozczesać, swędzi mnie skóra, mdłości, w ostatnim roku bardzo częste infekcje, niedawno brzydkie zapalenie oskrzeli ciągnące się prawie dwa miesiące. Psychicznie też do bani. Budzę się często około 3 nad ranem i czuję niepokój i nie mogę zasnąć. No i ostatnio wyszło przypadkiem, że mam nadciśnienie (skaczące). Brałam przez kilka dni bisocard i polpril, ale musiałam odstawić, bo nie mogłam się na nogach utrzymać. Byłam dzisiaj z wynikami u mojego internisty, rzucił tylko okiem, nie wiem czy to sekundę chociaż trwało wink i powiedział, że wszystko ok. Zrobiłam jeszcze dzisiaj na wszelki wypadek CRP i OB, bo po tym zapaleniu oskrzeli jeszcze nie doszłam do siebie. Dzięki serdeczne za zainteresowanie smile
  • laura.phys 06.04.18, 18:19
    zrob usg tarczycy bo wyniki masz kiepskie i stad samopoczucie. bierzesz magnez ? to wazne.
  • basik_pi 06.04.18, 18:59
    Będę robić usg 12 kwietnia. Muszę się kurczę wziąć za siebie. Ostatnio jechałam na antybiotykach i sterydach wziewnych przy tym zapaleniu oskrzeli, a o takiej ważnej rzeczy, jak magnez zapomniałam. Za dużo na głowie ostatnio. Dzięki serdeczne, szukam teraz jakiegoś sensownego endokrynologa w Katowicach. Pozdrawiam cieplutko kiss
  • laura.phys 06.04.18, 20:23
    jesli bralas sterydy i pozniej lub w trakcie brania robilas badania to wyniki sa zafalszowane.
  • basik_pi 06.04.18, 23:18
    badania zrobiłam mniej więcej półtora tygodnia po odstawieniu sterydów. Czy to za krótko? Przyszła już odpowiedz mailowa od dr Miśkiewicza. Zasugerował następujące badania: LH, FSH, Estradiol, Morfologia, żelazo, ferrytyna, wapń, kreatynina z krwi, kortyzol poranny. Oprócz tego właśnie usg tarczycy, usg jamy brzusznej z oceną nerek i nadnerczy. Ło matko, jak ja to ogarnę?! surprised
  • laura.phys 07.04.18, 10:54
    zrobilabym jeszcze b12 do kompletu.
  • basik_pi 07.04.18, 12:25
    Ok, a D3 też zrobić?
  • laura.phys 07.04.18, 18:25
    Jesli nie masz jeszcze oznaczonej to tez bym zrobiła, to tez ważne.
  • basik_pi 07.04.18, 23:28
    ok, dzięki.
  • magda0 10.04.18, 11:38
    Dziewczyny czy mogę prosić o interpretację hormonów tarczycy, od długiego czasu czuję się fatalnie wszystko mnie drażni, przybieram na wadze, jes mi zimno, uczucie obrzmienia, bezsennosć budzę się w nocy i nie śpię 2-3 godziny, kołatanie serca, jakaś taka gula w gardle i odchrząkiwanie czasem znika czasem nie , mam 47 lat.
    TSH 2,209 0,550 - 4,780
    FT3 4,16 2,30-4,20
    ft4 1,36 0,89 - 1,76
    ATPO < 28,0 U/ml <60,0
    przciwciała przeciwko tyreoglobulinie <10 IU/ml norma 0-115

    to są niby normy ale skąd moje takie kiepskie samopoczucie? Prosze o sugestie , rozmaiwałam kiedyś z osobą chorą na hashimoto i mówiła że tsh powinno być w okolicach 1,5 - 2 wyżej nie bo to już niedoczynność .
  • flanelka.5 10.04.18, 22:22
    fajnie gdybyś założyła oddzielny wątek. ogolnie to ja tu nie widzę niedoczynności - tak do 2 to raczej chcey mieć tsh dla osób w wieku rozrodczym, a 2.2 to znowu nie tak strasznie duzo. od słabego snu można mieć insuliooporność a tu prosta droga do tycia. kołatanie sugeruje raczej że masz za dużo hormonów. Takie odchrząkiwanie to miał mój syn 4 lata i budzenie w nocy też miał, też był rozdrażniony i okazało się że to była glista...
  • magda0 13.04.18, 19:01
    Dzięki sory nie chciałam powielać wątków ale to może ineaczje na tym forum.
  • laura.phys 13.04.18, 19:54
    Zrób usg tarczycy! To ważne niezanirdbuj tego

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.