Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc

10.04.18, 14:54
Dzien dobry wszystkim,

chcialam was prosić o pomoc w odczytaniu wyników. Jutro mam wizytę u lekarki rodzinnej - zrobiłam za jej wskazaniem badania (różne), poniewaz okropnie słabo sie czuje. Temperatura spada mi do 35 stopni (czasem nawet mniej), marzne, kreci mi sie w głowie, jest mi cały czas slabo, spię po 10 godzin, mam wahania nastroju - jestem po grypie (3 tyg temu) i lekarka twierdzi, że to mogą byc ojawy haschimoto nasilone przez osłabienie grypowe.
Czy wszystko jest w porządku? Czy to wysokie wzglednie FT4 wobec FT3 moze sugerowac problemy z tarczycą?

Dodam, że nie jest glutenu i laktozy ze względu na nietolerancje pokarmowe, a po grypie złapałam mega infekcje bakteryjną, na którą dostałam antybiotyk. P grypie wszystko sie zaczęło.

Z góry dziekuję,

kaska
wyniki tarczycowe mam takie:

TSH 1,560

FT4 85.90% [ wynik 1.6, norma (0.93 - 1.71)]

FT3 30.51% [ wynik 2.76, norma (2.04 - 4.4)]
--
--------------------------------------------------



--
--------------------------------------------------
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 10.04.18, 22:14
    to może raczej sugerować problemy z wątrobą. jesli wcześniej siędobrze czułaś nie zmieniając nic jesli chodzi o tarczycę (bo nie napisałas czy bierzesz i jakie hormony) to bym nie drążyła w tarczycy tylko raczej w przyczynach słabje konwersji hormonów. Czesto jest nam też zimno gdy mamy anemie. Zgadaj może sobie ferrytynę i morfologię.
    Jesli zaś rodzinny jest łaskawy w pisaniu skierowań to mozesz poprosić go też o próby wątrobowe, cholestrerol i frakcje, b12, kwas foliowy, d3.
  • kas.ia 11.04.18, 12:41
    Dziękuję pięknie za odpowiedź

    Kaska

    --
    --------------------------------------------------
  • laura.phys 11.04.18, 18:12
    Z pojedynczego badania trudno powiedzieć czy masz problem z tarczycą, ale wynik ft4 jest wysoki a tsh wcale nie niskie. Czy na pewno nie pomylillas ft4 zft3?

    Koniecznie wykonaj usg tarczycy.
  • kas.ia 12.04.18, 11:21
    Dzięki. Nie, ft4 jest tak wysokie, a ft4 stosunkowo niskie. Zrobię usg, a inne badania robiłam, leukocyty wyszły nieco za niskie ale lekarka mówi, że to po infekcji. Za 4 tyg mam powtórzyć badania.

    Przed kryzysem czułam się średnio, ale w miarę. Czasami chudlam (ale to mam całe życie, że jestem szczupła, zwłaszcza w stresie tracę kilogramy na potęgę i łapala mnie bezsennośc (gdy za dużo w ciągu dnia pracowałam wtedy czułam jak łapie mnie pobudzenie, tak jakbym rozkręcala kortyzol).

    Zaczęłam brać ashwagande i różaniec górski od ponad tygodnia i czuję, że jest lepiej. Tzn. Temperatura skoczyła do 36 i mam więcej energii, choć bez szału.

    Dzięki za pomoc. Powtórzę badania i wtedy pójdę na usg.



    --
    --------------------------------------------------
  • kas.ia 12.04.18, 11:26
    Wkradła się literówka. Ft3 niskie, a ft4 wysokie.

    --
    --------------------------------------------------

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.