Dodaj do ulubionych

FT3 i FT4 na %? Plus ocena wynikow

12.04.18, 14:58
Witam, mam od niedawna stwierdzone Hashimoto z 25mg Euthyrox.
Widze, ze zwykle poslugujecie sie tu procentami przy wyznaczaniu FT3 i FT4, czy dostajecie takie wyniki od lekarza, czy same sobie to jakos wyliczacie?
Moje obecne wyniki:
TSH: 3.60 (0.3-3.5)
FT4: 10.7 (9.0-22.00)
FT3: 2.9 (3.0-6.0)
ATPO 1300 sad (<60)
ATG 70 (<60)

Prosze rowniez o komentarz dotyczacy wynikow.
Czytalam, ze przy tak wysokim ATPO wskazane jest wylaczyc jakakolwiek suplementacje jodu. Do teraz bralam suplement przedciazowy, ktory mial 150ug jodu (plus to co jest w soli). Czy radzicie to wylaczyc?
Dodam, ze od pazdziernika zeszlego roku ATPO znacznie sie podnioslo (ale ciezko oceniac tak naprawde bo inne lab i inne normy mieli..) a ATG spadlo.
Edytor zaawansowany
  • mitoczka 13.04.18, 10:09
    Halo halo, bardzo prosze o komentarze!
  • flanelka.5 13.04.18, 11:40
    polecam komentarz na pierwszej stronie forum, tam wszystko jest jak liczyć. Wyniki są złe.
  • mitoczka 15.04.18, 17:47
    Przeczytałam już sporo, może ktoś zechce coś od siebie dodać? Póki co zastapilam suplement innym, bez jodu i wymieniłam sól na himalajska. Liczę że choć trochę zbiję przeciwciała. Zastanawiam się też nad suplementacja D3, bo w październiku miałam 36 norma 30-100, po lekturach widzę że to jednak za nisko.
    No i TSH musi zejść poniżej 2, bo staramy się o ciążę, mam konsultacje za 5tyg, żeby sprawdzić czy dawka 25 wystarczy...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.