Dodaj do ulubionych

FT3 i FT4 na %? Plus ocena wynikow

12.04.18, 14:58
Witam, mam od niedawna stwierdzone Hashimoto z 25mg Euthyrox.
Widze, ze zwykle poslugujecie sie tu procentami przy wyznaczaniu FT3 i FT4, czy dostajecie takie wyniki od lekarza, czy same sobie to jakos wyliczacie?
Moje obecne wyniki:
TSH: 3.60 (0.3-3.5)
FT4: 10.7 (9.0-22.00)
FT3: 2.9 (3.0-6.0)
ATPO 1300 sad (<60)
ATG 70 (<60)

Prosze rowniez o komentarz dotyczacy wynikow.
Czytalam, ze przy tak wysokim ATPO wskazane jest wylaczyc jakakolwiek suplementacje jodu. Do teraz bralam suplement przedciazowy, ktory mial 150ug jodu (plus to co jest w soli). Czy radzicie to wylaczyc?
Dodam, ze od pazdziernika zeszlego roku ATPO znacznie sie podnioslo (ale ciezko oceniac tak naprawde bo inne lab i inne normy mieli..) a ATG spadlo.
Edytor zaawansowany
  • mitoczka 13.04.18, 10:09
    Halo halo, bardzo prosze o komentarze!
  • flanelka.5 13.04.18, 11:40
    polecam komentarz na pierwszej stronie forum, tam wszystko jest jak liczyć. Wyniki są złe.
  • mitoczka 15.04.18, 17:47
    Przeczytałam już sporo, może ktoś zechce coś od siebie dodać? Póki co zastapilam suplement innym, bez jodu i wymieniłam sól na himalajska. Liczę że choć trochę zbiję przeciwciała. Zastanawiam się też nad suplementacja D3, bo w październiku miałam 36 norma 30-100, po lekturach widzę że to jednak za nisko.
    No i TSH musi zejść poniżej 2, bo staramy się o ciążę, mam konsultacje za 5tyg, żeby sprawdzić czy dawka 25 wystarczy...
  • djpa 23.04.18, 11:55
    Jeśli nie brałaś od października D3 i nie wyjeżdżałaś do ciepłych krajów, to niemal na bank D3 masz poniżej normy.
    fT3 masz poniżej normy - czy badałaś ferrytynę i witaminę B12?
    Tsh za wysokie jak na planowanie ciąży, a fT4 za niskie, o fT3 nie mówiąc... Do tego podejrzenie za niskiej wit D3 i anemii. Nie masz obecnie dobrych wyników na planowanie ciąży sad
  • mitoczka 24.04.18, 10:42
    Staramy sie juz od prawie roku, dopiero w zeszlym mc ktos w koncu zwrocil uwage na moje ATPO strzelajace w kosmos, wczesniej gin-endo(!!!) wmawiala mi ze wszytsko jest w porzadku i na 99% to nie u mnie jest problem. Bylam sceptyczna, bo dla mnie cos co przekracza norme kilkunastokrotnie nie jest ok... Stad trafilam wkoncu do endo.
    Bylam 2 tyg na sloncu w styczniu, do tego zaczelam suplementowac od lutego. Mam wizyte kontrolna u endo pod koniec maja, zeby sprawdzic jak mi to 25mg Euthyroxu dziala. Chce wprowadzic selen, kupilam orzechy brazylijskie, ale wyczytalam ze to sciema z selenem w nich i lepiej suplementowac...
    Co jeszcze bys radzila?
  • djpa 24.04.18, 19:37
    Smacznych orzechów smile Są pyszne smile
    Zrobisz badania wyniki doprowadzisz do porządku i będzie OK.
    Jeśli się starasz o ciążę to może idź z wynikami do lekarza rodzinnego. Oni też potrafią dawkować Euthyrox i są za darmo. Szybciej byś doszła do dobrych wyników.
    Koniecznie zbadaj ferrytynę i B12. Poszukaj taniego laboratorium, ceny mogą się różnić znacznie.
  • mitoczka 23.04.18, 10:22
    Up. szukam osob z wysokim ATPO i czy istnieja jakies sposoby na obnizenie...
  • agnieszka_ania1975 24.04.18, 08:21
    Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie (okładka miękka)
    Autor:
    Wentz Izabella

    Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne. Samodzielna profilaktyka i leczenie (okładka miękka)
    Autor:
    Myers Amy

    jesień 2015 anty-tpo pow. 400, od grudnia dieta bezmleczna. od lutego 2016 dieta bezglutenowa
    lato 2016 anty-tpo ok.125
    wiosna 2017 wdrożenie glutenu w małych ilosciach - np. paczka pierniczków katarzynki (mąka żytnia i pszenna) w celu powtórzenia badań na celiakię, ok. pól roku na tej dawce glutenu, p/a odnośnie celiakii ujemne, na gastroskopię się nie decyduję - wtedy miałam anty tpo ok. 700 - powtarzane w odstępie dwukrotnie
    obecnie od lutego 2018 powrót do diety bezgluten. w wakację sprawdzę anty-tpo
    poszukaj na forach wątku mama_dorota o diecie
    www.gdyjedzenieszkodzi.pl/dieta-bezglutenowa-w-chorobach-reumatycznych/
  • mitoczka 24.05.18, 15:43
    Witam, po 6 tyg brania 25mg wyniki nastepujace:
    TSH: 1.1 (0.3-3.5)
    FT4 19.8 (9.0-22.00) - 83.08%
    FT3 4.7 (3.0-6.0) - 56.67%
    Wyglada wrecze za dobrze po tak niskiej dawce, sam doktor sie dziwil, bo jeszcze przed wynikami mowil, ze pewnie trzeba bedzie zwiekszyc...
    Jesli chodzi o moje samopoczucie to nie zauwazylam zmian. Jest szansa, ze jeszcze sie polepszy na tej samej dawce? No i domyslam sie ze te extra kg, co uzbieralam przy Hashi tez same nie spadna od dobrych wynikowtongue_out
    Nie badalam jeszcze ferrytyny, D3 i B12, bo czekam az zawitam w PL. Do tego zrobie tez ATPO i ATG zeby sprawdzic czy te moje kombinacje dietowo - suplementowe cos daly.
    Doktor dal tez zielone swiatlo na starania o ciaze, ale chyba poczekam do tych badan, 2mc nie zajac..

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.