Dodaj do ulubionych

Prolaktyna + kortyzol WYNIKI

13.04.18, 18:27
Cześć, bardzo proszę o pomoc. Wiem że to nie są hormony tarczycowe ale może ktoś się zna.

Dziś odebrałam wyniki:
Prolaktyna 550,4 przy normie 102,0 — 496,0
Kortyzol 610,3 przy normie 171,0 — 536,0
Wyniki hormonu tarczycy ok. Czekam jeszcze na wyniki testosteronu.

Objawy:
przytyłam 20kg w rok, trądzik, zawroty głowy, bardzo silne wahania nastroju.

O czym mogą świadczyć takie wyniki? Endo mam dopiero za dwa miesiące wizytę sad
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 13.04.18, 18:35
    Podaj te ok hormony tarczycy z normami. Prolaktyna jest podwyższona w niedoczynnosci tarczycy, kortyzol łez bo nadnercza się „ męczą „ w niedoczynnosci. Bez wyników tarczycowych i info czy i ile hormonu bierzesz trudno coś więcej napisać. Powinnaś się udać do dobrego endo z wynikami, takiego który nie leczy tylko na podstawie tsh.

    Ponadto jesli masz problemy z waga, to z dużym prawdopodobieństwem masz problemy i insulina i glukoza i tu trzeba zrobić badanie krzywej insulinowej oraz glukozowej, aby ocenić jak duzyjest problem. Z wynikami do endo lub diabetologa plus dieta o niskim ig.
  • hexe131 13.04.18, 18:43
    Laura, dziękuję z odpowiedź.

    Pierwszy jest wyniki, później podana norma:
    Cholesterol całkowity w surowicy 161,2 mg/dl < 190,0
    Cholesterol HDL w surowicy 66,5 mg/dl > 45,0
    Triglicerydy w surowicy 89,8 mg/dl < 150,0
    * Cholesterol LDL - wyliczany 76,72 mg/dl
    Nie-HDL 95 mg/dl
    FT4 17,87 pmol/l 12,00 — 22,00
    TSH 3,920 mIU/L 0,270 — 4,200
    Siarczan dehydroepiandrostendionu (DHEA-S) (K27) 192,90 µg/dl 60,90 — 337,00
    Testosteron (O41) 0,34 ng/ml 0,06 — 0,82
    Insulina (L97) 13,4 µU/ml 2,6 — 25,0
    miałam robioną też krzywą cukrzycową - taką co 3 razy pobiera się krew i było ok.
    W przyszłym tygodniu mam zrobić jeszcze badanie "kortyzol po deksametazonie"

    Biorę na noc pół tabletki Bromegornu bo od grudnia mam mlekotok z piersi. Usg piersi miałam guzów nie mam. Nie biorę innych leków, hormonalnej anty nie stosuję.

    Wizytę mam za dwa miesiące dopiero i bardzo się stresuję sad
  • laura.phys 13.04.18, 19:52
    Insulina jest ogromna, to nie są dobre wyniki.

    Idź do dobrego endo bo to problem tarczyca- insulina - nadnercza. Insulinooporności związana jest z niedoczynnością tarczycy i zmęczeniem nadnerczy.
    Nie wiem czy przy takiej insulinę wystarczy ścisła dieta / jak dla cukrzyka, powinnaś się z wynikami skonsultować z diabetologiem. Bez unormowania insuliny właściwie nie sposób schudnąć.
    Podaj wyniki krzywych cukrowej i insulinowej.
  • laura.phys 13.04.18, 20:05
    Podwyższony cholesterol Hdl koreluje z insulinoopornoscia i niedoczynnością tarczycy podobnie prolaktyna.
    Nadnercza jesli masz wskazanie to oczywiście przebadaj, ale w moim przypadku był to problem wtórny do insulinooporności i hashimoto. Unormowanie wydzielania insuliny i hormony tarczycy na dobrym poziomie uspokajają nadnercza.
    Zawroty mogą być z nagłych spadków cukru- hipoglikemia.

    Masz zdiagnozowane pcos? Ile masz lat?

  • hexe131 13.04.18, 20:07
    ale insulina chyba jest w normie: 13,4 µU/ml 2,6 — 25,0 - (L97) To chyba jakiś kod tego badania, przekopiowałam to co było w badaniu. Chyba wprowadziłam w błąd.

    niestety gdzieś zgubiłam te wyniki z krzywej cukrowej uncertain insulinowej nie miałam.

    kilka lat temu w ciąży miałam cukrzycę ciążową i brałam insulinę.
  • hexe131 13.04.18, 20:10
    mam 35 lat, nie mam pcos tzn. nie wiem czy nie mam. Mam silne zawroty głowy ale tak czuje jakby huknięcie, uderzenie i zawrót.
  • laura.phys 13.04.18, 20:13
    Insulina dwucyfrowa na czczo nie wróży nic dobrego. Ja Mam obecnie 5 naczczo. Poczytaj o poziomach insuliny w insulinooporności, szukaj dobrego endo lub diabetologa, tym bardziej ze jak piszesz miałaś cukrzyce ciążowa.
  • laura.phys 13.04.18, 20:14
    Tsh 4 lub 3.5 tez jest w normie laboratoryjnej, a nie są to dobre wyniki dla osoby w wieku rozrodczym.
  • hexe131 13.04.18, 20:21
    Laura, dziękuję. Szukać endo bardziej pod hasimoto właśnie?
    Czytam i faktycznie to tsh nie jest dobre sad o insulinie poczytam sad w ciągu roku się posypało mi, z osoby zgrabnej, ciekawej życia, wysportowanej stałam się karykaturą sad
  • laura.phys 13.04.18, 20:27
    Szukaj dobrego endo, jesli zna się na hashimoto to będzie świadomy towarzyszącego problemu z insulina. Prolaktyna to objaw, jesli unormujesz insulinę i tarczyce nie będziesz mała problemu z prolaktyna. Niestety mi tez „leczono „ wysoka prolaktyne zamiast hashimoto i IO.

    Na problemy z insulina polecam diete typu pale, niskoweglowodanowa. Przywróciła mnie do żywych.
    Ktoś w rodzinie choruje na cukrzyce 2?
  • hexe131 13.04.18, 20:38
    tak, moja mama ale ona też już na ponad 70 lat więc z wiekiem coraz więcej tych chorób. Ja miałam w ciąży cukrzycę i brałam insulinę.

    dieta paleo? tak? ja jestem od 20 lat wegetarianką i nie wiem czy dam radę z taką dietą. Muszę isć do dietetyka jednak albo diabetologa bo sama już nie daje rady
  • laura.phys 13.04.18, 20:47
    Tak, wysokotluszczowe, niskowęglowodanowe paleo. Idź raczej do diabetologa. Bierzesz wit b12? Podstawowe badania które polecają wykonać przy problemach z tarczyca to oznaczenie poziomu b12, ferrytyny i wit d25oh.
  • hexe131 13.04.18, 20:53
    nie, magnaz i b6 - to na te moje nerwy, nic mnie nie cieszy.

    w teście też było pytanie o leworęczność - szok! ja jestem leworęczna
  • laura.phys 13.04.18, 20:58
    Neurologiczne objawy wtyk zawroty głowy możesz mieć z niedoboru b12, ta witaminę na diecie wege trzeba przyjmować, bo nie występuje w produktach roślinnych.
    Poczytaj o neurologicznych objawach niedoboru b12.
  • hexe131 13.04.18, 21:58
    nie wiem teraz czy iść do apteki i kupić tę witaminę i zacząć brać? czy czekać do wizyty? zapisałam się na e-wizytę na poczatek maja ale nie wiem czy mnie skierują na dodatkowe badania czy nie będę musiała czekać do tej właściwej wizyty ale to dopiero za dwa miesiące. bo jak zacznę teraz brać a to później nei zafałszuje wyników?
  • laura.phys 13.04.18, 22:18
    Przeważnie badania robimy same, prywatnie a z wynikami zgłaszamy się już na wizytę.
    Reguła jest taka ze najpierw badamy poziom a później adekwatnie suplementujemy i uzupełniamy niedobory. Jesli ważniejsze b12 i później zbadasz poziom to w pewnym zakładam dużym procencie wynik będzie uwzględniał b12 z tabletki.
    Jesli masz problemy neurologiczne - psychiczne, to zbadałaby poziom b12 jak najszybciej i z wynikiem poszła do rodzinnego.
  • laura.phys 13.04.18, 22:19
    niestety na poprawę neurologiczna trzeba długo czekać.
  • hexe131 13.04.18, 22:28
    dziękuję CI bardzo za każdą odpowiedź. Prócz tych zawrotów głowy mam wrażenie że mam coś na lewym oku i mi to przeszkadza. Czasem nie czuję tego wcale ale często z tego powodu machinalnie przecieram to oko. Mówiłam o tym też endo ale to była pierwsza wizyta i zleciła mi te badania co pisałam wcześniej.
  • laura.phys 14.04.18, 08:25
    W niedoborze b12 dochodzi do uszkodzenia nerwu wzrokowego a objawem jest wrażenie ciemnej plamy w polu widzenia.zrob poziom b12 po weekendzie.
  • hexe131 14.04.18, 11:24
    wróciłam od internisty. Mam skierowanie na usg brzucha i rezonans. Ale rezonans to za dwa miesiące. Zrobie w przyszłym tygodniu te badania na wit. b12. Źle dziś się czuję uncertain dziękuję za pomoc

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.