Dodaj do ulubionych

Czy to niedoczynność?

26.04.18, 17:50
Witam,
czy ktoś mogłby zerknąć na te wyniki i pomóc w interpretacji?

TSH 5.34 (0.27-4.20)

FT4 63.75% [ wynik 1.41, norma (0.9 - 1.7)]

FT3 63.75% [ wynik 3.53, norma (2 - 4.4)]

Inne wyniki:
hemoglobina 14.90 (12.00-15.00)
żelazo 11.9 (6.6-26)
ferrytyna 22.72 (13.00-150.00)
homocysteina 12.32 (5.00-12.00)
cholesterol 199 (140-200)

Jestem teraz za granicą i nie mam za bardzo możliwości iść do endokrynologa chociażby ze względu na to że nie umiem za bardzo języka,byłam tylko u dwóch lekarzy pierwszego kontaktu i każdy z marszu bez prawie żadnej rozmowy przepisał mi L-thyrox, jeden 100 drugi 75. Jeden zrobił mi USG i ponoć wszystko jest dobrze, tylko jeden płat trochę powiększony.
Z objawów to wypadające włosy,czasami senność, brak chęci na cokolwiek.
Pewnie w przyszłym tygodniu pojadę do Polski bo tutaj raczej nie dam rady się leczyć.
Proszę bardzo o jakieś nakierowanie co robić, co jeszcze zbadac,z góry dziękuje i pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • smarta90 26.04.18, 18:00
    Zapomniałam dodać, że póki co nie brałam jeszcze tych przepisanych hormonów
  • flanelka.5 27.04.18, 10:09
    Nie napisałaś jak się czujesz - chodzi o to, żebyś ty się dobrze czuła a nie cyferki na kartce wink
    po pierwsze: niedoczynność t. i anemia mają takie same objawy (zmęczenie wypadanie włosów uczucie zimna) - ale często jest to też błędne koło - bo niedoczynność to niski kwas żołądkowy i przez to słabe trawienie = nieprzyswajanie żelaza. niektórzy piszą tu, że niskie żelazo to powód słabej konwersji (czyli błedne koło w dwie strony).
    na podniesienie ferrytyny mi osobiście pomogło: picie sporych ilości naparów z pokrzywy (susz lub świeża) teoretycznei powinna pomóc watróbka a ostatecznie suple z żelazem. Mi finalnie ferrytyna skoczyła do 90 na stałe po tym jak zaczełąm ssać olej ( www.google.com/search?q=ssanie+oleju&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b )
    wysoka homocysteina wiem ze występuje gdy mamy polimorfizm pewnych odcinków genu mthfr - polecam kupić zmetylowany kwas foliowy - cyzli foliany np. taki www.iherb.com/pr/Jarrow-Formulas-Methyl-Folate-400-mcg-60-Capsules/42778 (to będzie folate albo methyl folate, a uważać na syntetyczny kwas foliowy - folic acid bo on bedzie nam zabieral tylko grupy metylowe)
    tsh takie duże oznacza niedoczyność tarczycy, a w badaniu - masz powiekszona tarczycę ? coś tu się nei zgadza- szczerze to powtórzyłabym badania hormonów tarczycy (o ile nie czujesz sie na tyle fatalnie, że możesz zaczekać z lekami) - z badania usg mogłabyś nam podać objętość tarczycy lub przynajmniej wymiary (zdrowa tarczyca u kobiety powinna mieć ok 18 ml).

    Wysokie tsh
  • flanelka.5 27.04.18, 10:10
    ahh przecież napisałaś jak sięczujesz...
  • flanelka.5 27.04.18, 10:11
    włosy przestająwypadać gdy ferrytyna jest ok 40, a gdy jest ok 80> to zaczynaja odrastac
  • smarta90 27.04.18, 10:46
    Dziękuję za rady, zastosuje je i może z czasem coś się poprawi. Z tym usg to nic więcej nie wiem, taki to lekarz że nic mi więcej nie powiedział prócz tego ze tej jeden płat powiększony..
    Nie wiem czy to ma znaczenie ale w ubiegłym roku w listopadzie skonczyłam post Dąbrowskiej,42 dni, czy to mogło mieć wpyw na takie wyniki? Juz sama nie wiem, nie powiem, do tej pory moje odżywianie pozostawiało wiele do zyczenia, wieczne diety, a potem wszystko wracało i tak w kołko.
    Moze nie czuję się aż tak fatalnie, dlatego też nie chcę zaczynać z lekami nie mając pewności że jest to naprawde niezbędne. W poniedzaiłek jadę do Polski bo tutaj niestety z takim podejsciem nie widzę leczenia. Zrobię ponownie badania i do tego jeszcze jakies dodatkowe.
    Mam jeszcze takie,nie wiem czy mają jakieś znaczenie :
    glukoza 94.5(74.00-106.00)
    insulina 15.41 (2.60-24.90)
    CRP 2.8 (0.0-5.0)
  • laura.phys 27.04.18, 11:22
    Lekarze zdiagnozowali niedoczynnosc tarczycy (TSH jest wysokie), dostalas hormon do sulementowania, bo przy taim TSH sprawa jest raczej jasna.

    Nie wiem czy poinformowali Cie takze ze hormon wprowadza sie od malej dawki stopniowo zwiekszajac??? Czy hormon dostalas za granica i masz problem z porozumieniem sie w obcym jezyku?
    Bierzesz juz hormon?

    Ferryryne tez masz niska ale masz wysoka hemoglobine i homocysteine i tu powinnas sie zainteresowac niedoborem witamin z grupy B (B6,B12, kwas foliowy).
    Wysoka Homocysteina nie koniecznie musi wynikac z obecnosci mutacji MTHFR, czasem przyczyna bywa niedobor witamin z grupy B, nie koniecznie musi byc to kwas foliowy, jak pisze kolezanka powyzej, moze to byc tez niedobor b12 i b6.

    Przede wszystkim przyjrzec sie diecie!!!!

    Sprwdzilabym przed suplementacja poziom wit b12 i kwasu foliowego w badaniu krwii, takze powiom witaminy d25oh (d3).


    Przy problemach z tarczyca wystepuje tez problemy z insulina, tutaj wykonuje sie badanie krzywej insulinowej i glukozowej.
    Twoje wyniki naczczo juz mowia o gigantycznym problemie!!!! insuline naczczo masz 2 cyfrowa, domyslam sie ze masz problemy z waga przy takiej insulinie.
    Na problemy z insulina wskazuje tez wysoki poziom cholesterolu, tym bardziej warto sprawdzic.

    Takie poziomy insuliny koncza sie cukrzyca typu 2, wiec warto wykonac badanie krzywych i isc do dobrego endokrynologa lub bezposrednio diabetologa i wprowadzic diete jak dla cukrzyka.
    Jesli piszez ze diety nie dzilaja a stosowalas, to jest to moim zdaniem dowod na duzy problem z insulina. Zeby zrucic wage musialabys miec nizszy poziom insuliny, a to osiaga sie dieta z ograniczana iloscia weglowodanow, wykluczeniem cukrow prostych etc. Diabetolog powinien cie poinformowac po przedlozeniu mu wynikow krzywych czy jest szansa na wyjscie z tego sama dieta czy trzeba wrowadzic jakis lek uwrazliwiajacy na insuline.
  • laura.phys 27.04.18, 11:31
    przeciez rozmiar tarczycy ne koreluje ze stopniem niedoczynnosci, powiekszona tarczyca nie musi oznaczac nadczynnosci.
  • smarta90 27.04.18, 15:12
    Lekarz tylko powiedział ze przy mojej wadze(98kg) da mi dawkę 75, że tojest zależne od wagi. Niestety bariera językowa przeszkadza, byłam u niego ze znajomą ktora mi tłumaczyla co mówi. Hormonów jeszcze nie biorę,poczekam na wizytę u endokrynologa w Polsce,mam nadzieję ze w ciągu dwóch tygodni uda mi się pojsc na wizytę.
    Zrobię tez badania o których wspamniałas, wit B12, kwas foliowy i d25oh (d3), no i badanie krzywej insulinowej i glukozowej.
    Rozumiem że sporo pracy przede mną? w połowie przyszłego roku planowałam ciaże, wiec pewnie będe musiała przesunąc plany..
  • malwinabojarska 21.05.18, 23:26
    Polecam poczytac sobie wiecej na temat problemow z tarczyca na hashimotoplan.com/ - na pewno pomoga Ci te artykuly i dadza ogolny poglad np na wyniki badan smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.