Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

07.05.18, 22:18
Witam.

Jestem mężczyzną, mam 20 lat, od kilku lat źle się czuję.
Czasami te objawy są bardziej nasilone, czasami mniej, oto one :

[PSYCHICZNE] :

- wahania nastrojów - w ciągu dnia mam stany depresyjne, a po jakimś czasie jestem pobudzony i rozdrażniony,
- senność,
- brak chęci,
- nerwowość,
- analizowanie i przeżywanie mało istotnych rzeczy
- fobia społeczna,
- problemy z koncentracją,
- ataki senności,
- derealizacja (ostatnio jakoś rzadziej),
- zamyślenie,
- niepokój, lęki,
- brak pewności siebie,
- niewyspanie, zmęczenie i nasilony niepokój po obudzeniu,

[FIZYCZNE] :

- rzadki stolec,
- czasami są trudności z wypróżnianiem,
- "burczenie" w brzuchu podczas snu,
- trzęsące się ręce - po śnie lub jakieś pracy fizycznej jest to bardziej nasilone,
- gdy jest zimno, moje dłonie stają się sine, suche i powstają na nich drobne rany,
- raz (rzadziej dwa razy) w nocy muszę oddać mocz (tu chyba nie ma nic nadzwyczajnego)
- sucha skóra twarzy i dłoni,
- suche usta,
- siny nos - możliwe, że to kwestia urody, moja matka ma identycznie,
- cienie pod oczami - tu tak samo,
- żyły widoczne pod oczami
- mam wrażenie, że o wiele bardziej odczuwam zimno niż inni.

Robiłem takie badania :

- morfologia,
- mocz,
- TSH,
- FT3,
- FT4,
- anty-TPO,
- testosteron,
- glukoza,
- cholesterol,
- żelazo,
- magnez,
- kreatynina,
- mocznik,
- sód,
- potas.

Wszystko w normie.

Wynik TSH z końca stycznia : 2,79 (norma : 0,270 - 4,200).

A oto wyniki z dzisiejszego dnia :

TSH - 3,670 (norma : 0,270 - 4,200),
anty-TPO - 15,22 (norma : 0,00 - 34,00),
FT3 95.14% [wynik 6,62, norma (3,10 - 6,80)],
FT4 65.10% [wynik 18,51, norma (12,00 - 2,00)].

Z tego, co wyczytałem, TSH w moim wieku powinno być znacznie niższe.
Czy procentowy wynik FT3 nie powinien być niższy od FT4?
Edytor zaawansowany
  • djpa 08.05.18, 10:59
    Nie wiem jak to jest u mężczyzn. Kobiety w wieku rozrodczym powinny mieć niższe tsh niż Twoje. Tsh wskazuje, że idzie w kierunku niedoczynności, ale jednocześnie masz wysokie wolne hormony i ładny cholesterol, które pokazują, że wcale to nie jest niedoczynność.

    Mnie się wydaje, że coś innego może być problemem. Może nie powinieneś jeść glutenu (burczenie w brzuchu, luźny stolec lub inne kłopoty, cienie pod oczami)? Może jakaś insulinooporność (trzęsące się ręce, wahania nastroju i napady senności)? Może niedobór witaminy D3 (brak chęci, poza tym prawie każdy to ma)? Może niedobór cynku (rzadki stolec, trudności z wypróżnianiem, ranki)? Może niedobór magnezu (dużo osób ma)? Może usg tarczycy by więcej wyjaśniło? Jak się odżywiasz?
  • uzytkownik1997 09.05.18, 17:05
    Dzięki za odpowiedź.

    Zapomniałem dodać, że mam również wypryski na plecach i twarzy (parę lat temu były znacznie bardziej nasilone).
    Co do cholesterolu, wynosi on 178,130 mg/dl (norma : 115,00 - 190,00).

    Jeśli chodzi o moje odżywianie, to raczej nie dbam zbytnio o dietę, ale też nie odżywiam się bardzo źle (przynajmniej tak mi się wydaję). Jem owoce, warzywa, mięso, ryby, jajka, pieczywo pszenne, makarony pszenne i żytnie, słodyczy zbytnio nie jadam (mam wrażenie, że po słodyczach mam więcej wyprysków na twarzy), unikam fast foodów. Jeśli chodzi o mięso, jajka i pieczywo, to spożywam w dużej ilości.

    Właśnie jem dużo glutenu, ale sam nie wiem, czy to może być przyczyna.
    Gdyby gluten negatywnie wpływał na mój organizm, to czy nie powinienem mieć np. biegunki, bólów brzucha, wymiotów albo czegoś jeszcze? Tego właśnie u siebie nie zauważyłem. Po zjedzeniu glutenu nie odczuwam niczego w moim brzuchu, nic mnie nie boli itd (burczenie występuje zazwyczaj wieczorem, ale też nie zawsze).

    Co do insulinoodporność (wyczytałem, że może powodować cukrzycę, moja babcia choruje na cukrzycę typu II), to nie badałem się pod tym kątem (jeszcze). Dodam tylko, że glukozę mierzyłem na czczo z 4 razy w ciągu roku i wynik ZAWSZE mieścił się w zakresie (93-97), norma 99. Usłyszałem, że to "bardzo dobry" wynik, więc się tym nie przejmowałem zbytnio.
    Ale tak teraz patrzę na to i się zastanawiam, czy rzeczywiście ten wynik jest taki dobry, skoro jest bardzo blisko górnej granicy?

    D3 i cynku nie badałem.

    Magnez badałem, ostatni wynik to : 2,288 mg/dl (norma : 1,50 - 2,60).

    Niedługo wybiorę się do endokrynologa, zobaczę, co powie.
    Jeszcze chciałbym dodać, że siostra (22 lata) również robiła sobie badanie TSH, wynosiło ono 2,40 (norma : 0,270 - 4,200).
  • laura.phys 09.05.18, 17:40
    Badając glukozę na czczo trudno stwierdzić czy masz czy nie problemy z insulina. Trzeba tu zrobić krzywa insulinowa i glukozowa. Z takiego badani widać czy masz duże wyrzuty insuliny i jak organizm radzi sobie z cukrem.
    Dodatkowo polecam zrobić badanie wit b12 i d25oh, oraz koniecznie usg tarczycy, bo to dużo wyjaśni.
  • flanelka.5 10.05.18, 11:17
    Też widzę sprzeczność, skoro wyniki hormonów wcale nie niskie (wręcz przeciwnie) a tsh dość wysokie jak na te podane przez ciebie poziomy hormonów to mamy zaburzoną oś (podwzgórze przysadka tarczyca). Na przysadkę duzy wpływ na dieta i obciążenie organizmu np. toksynami.
    Endokrynolog jedyne co Ci może pomóc to albo będzie Ci dosypywał hormony (co moim zdaniem nie jest właściwe) albo je zbijał (też bez sensu). albo nic nie zrobi. Uważam że lepiej pomógł by Ci dobry dietetyk, taki z tych klinicznych, który wie jak czytać wyniki badań - nie chcę nikogo rekomendować bo mnie zbanują na forum, ale po wpisaniu odpowiednich słów kluczy wójek google powinien pomóc.
  • uzytkownik1997 10.05.18, 13:08
    Gdzieś słyszałem, że duży stres może namieszać przy badaniu tarczycy, czy to prawda?
    Czy mógłby on być przyczyną takich wyników?
  • laura.phys 10.05.18, 16:05
    Sprawdź opcje hashimoto i zrób usg tarczycy
  • uzytkownik1997 10.05.18, 16:53
    Taki mam zamiar, tak jak wspomniałem, w najbliższym czasie wybiorę się do endokrynologa.
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
  • djpa 10.05.18, 17:49
    Tak. Też myślałam o dużym stresie widząc Twoje wyniki.
    Najpierw zrób badania, potem do endo, chyba, że endo do Ci skierowania. Im więcej badań pokażesz endo, tym więcej i trafniej się dowiesz.
    Zrób badania, o których pisały dziewczyny.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.