Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację - pierwszy raz mam tak

10.05.18, 17:43
No to czas na mnie. Od 2 miesięcy zażywam jod w wielkości 250 mikrogramów - zalecenie lekarza. Jestem po usunięciu jednego płata tarczycy (na szczęście wszystko było ok) jednak drugi płat zaczyna się zmieniać.Dzisiaj odebrałam wyniki badań i są następujące:
TSH 2,12 u UL/ml (wartości 0,250-5,000),
FT3 4,8 pmol/l (4,0-8,3),
FT4 19,7 pmol/l (10,6-19,4). PODWYŻSZONE
Przeliczyłam wyniki na procenty i wyszło mi tak:
FT4 103,41 %,
FT3 18,60%.
Czy możecie mi napisać co to znaczy? Jak wyglądają moje wyniki. Wiem, że endokrynolog udusiłby mnie za tak wysokie TSH (mam utrzymać na poziomie 1 a po jodzie znowu sie podniosło)), przy moim jednym płacie tarczycy. Proszę napiszcie mi co sądzicie o takich wynikach. Co oznacza podwyższone FT4. Dodam , że zażywam Euthyrox 5x w tygodniu 100 a w weekendy 125. Co mam zrobić aby zmniejszyć ft4 i TSH? Mam zwiększyć czy zmniejszy DAWKĘ EUTHYROXU? Zaczęłam sie w tym wszystkim gubić i co najgorsze zaczynam panikować. Od operacji minęło 5 lat i nie chcę tego znowu przechodzić a ostatnio endokrynolog kazała wyciąć do końca mój organ.
Edytor zaawansowany

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.