Dodaj do ulubionych

PILNE!prosze o interpretację- łysienie plackowate

11.05.18, 19:58
Mój syn choruje na łysienie plackowate. Od kilku dni mamy diagnozę - od razu dostał skierowanie na badanie hormonów tarczycy. Bardzo proszę o interpretację - czy zaczyna się coś dziać jeśli ft4 jest przy granicy normy? Bedę wdzięczna.

TSH 2 norma 0,51 - 4,30
FT4 93.81% [ wynik 20.48, norma (12.6 - 21)]

FT3 57.29% [ wynik 6.09, norma (3.93 - 7.7)]
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 29.05.18, 22:52
    wg mnie tarczyca ok, coś jest z konwersją, wiec drążyłabym temat wątroby i jelit. Mniszek lekarski (korzeń) jest fajny wink
  • laura.phys 30.05.18, 08:31
    Zróbcie usg tarczycy i badanie anty tpo i anty tg w kierunku hashimoto.
    Badaliscie przeciwciała Ana? Inne choroby autoimmunologiczne występują w rodzinie?
    Bielactwo, cukrzyca hashimoto, Rzs..?

    W takich problemach bardzo ważna jest obserwacja w jaki sposoborganizm reaguje na składniki pokarmowe.
    Najczęściej autoimmunologiczne nasilają białka mleka i białka glutenowe, ale sprawa jest indywidualna i wymaga obserwacji. Można tez zrobić testy w klasie igg, chociaż obserwacja tez jest dobra.
  • laura.phys 30.05.18, 08:33
    Usg można zrobić u endokrynologa i zgłosić się z kompletem wyników badań.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.