Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

13.05.18, 20:12
Witam serdecznie,
W styczniu 2018 zrobiłam badania tarczycowe, które przedstawiają się następująco:
TSH: 3,219 ulU/ml normy: 0,350-4,780
FT3: 7,19 pmol/l normy: 3,53-6,45
FT4: 20,87 pmol/l normy: 11,46-22,65
ATG: 39,9U/ml normy: 0,0-60,0
ATPO: 35,2 U/ml normy: 0-60

Lekarz rodzinny kazał powtórzyć badania po trzech miesiącach, a ja zrobiłam je na początku maja 2018, oto jak się prezentują:
TSH: 3.020 ulU/ml normy 0.270-4.300
FT3: 7.33 pmol/l normy 3.10-6.80
FT4: 20.80 pmol/l normy 12.00-22.00

Lekarz stwierdził nadczynność tarczycy, ale niby nie nadaje się do leczenia, bo wartości są na granicy. Dziwne jest też to, że ja nie chudne, a tyje. Dostałam skierowanie do endokrynologa, ale zanim się tam dostanę, to wieki miną, a do tego czasu chciałbym zapytać Was o zdanie. Będę wdzięczna za każdą pomoc. Pozdrawiam serdecznie smile
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 29.05.18, 22:51
    Jest jakaś zaburzona komunikacja na lini z przysadką, bo przy takich hormonach tsh powinno być niższe. Fajny reset robi dieta przyspieszająca metabolizm H. Pomroy - czyści szlaki metaboliczne, receptory lepiej wychwytują hormony, przysadka staje sie bardziej czuła i przy okazji jeśli bedzie coś do zrzucenia to spadnie. Polecam max 4 tygodnie takiej diety i powtórzyć badania. Dieta nie jest cięzka (no może 2 dni na niej są ciężkie, jest rotacyjna)
  • laura.phys 30.05.18, 08:37
    Zbadałaby się w kierunku insulinooporności skoro tyjesz, to krzywa insulinowa i glukozowa i z wynikami tarczycy i insuliny oraz glukozy udała się do endokrynologa lub diabetologa.
    Zrób tez usg tarczycy u endo.
  • myszka.92 17.06.18, 21:15
    Wyniki są dość zbliżone do siebie. Na twoim miejscu podpytalabym o diagnoze endokrynologa na edoktor24.pl, online. Porada kosztuje 20-30 zl, na fanpage'u pewnie zlapiesz jakis kod rabatowy, bo regularnie cos tam wrzucaja. Przynajmniej bedziesz miala pewnosc, czy cos ci dolega, bo jak mowisz- wizyta w przychodni jest w odleglym terminie wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.