Dodaj do ulubionych

Czy ktos próbował odstawić novothyral ?

14.05.18, 00:29
Biorę 75 od 10 lat. .kilka dni temu zaczęłam zmniejszać dawkę a dzisiaj wzięłam sam euthyrox.Bardzo chciałabym z niego zrezygnować i jestem ciekawa czy komuś to się udało.
Edytor zaawansowany
  • djpa 15.05.18, 11:32
    Dlaczego chcesz zrezygnować z Novo?
  • milaemalka 15.05.18, 16:27
    Moje serce już ma dość Pomimo tego,że biorę metocard nie moge spokojnie przespac nocy.W dzień także biore nieraz milocard bo zaczyna łopmotać.
  • djpa 16.05.18, 12:18
    Ojej, to koniecznie rób coś z dawką.

    U mnie zimą było na odwrót, mogłam brać tylko Novothyral. Nawet po 12.5 Euthyroxu waliło mi serce, łomotało, trzepotało. Na samym Novo czułam się bardzo dobrze pod każdym względem.

    W ten sposób przez parę miesięcy brałam tylko Novothyral 75 z tym, że 4 razy dziennie po ćwiartce: rano, wczesnym popołudniem, późnym popołudniem i na noc. Swoją drogą świetne się śpi po Novo na noc smile

    Teraz biorę trochę Euthyroxu i 3/4 Novo 75. Jednak jeśli jednej ćwiartki Novo nie wezmę, bo zapomnę, serce się delikatnie odzywa, więc boję się zmniejszać.

    MamaDorota ostatnio odstawiła Novothyral. Najpierw zmniejszyła, a teraz nic nie bierze, tylko Euthyrox. Wszystko OK, tsh jej urosło i jest w normie smile
  • milaemalka 20.05.18, 01:38
    Dzielenie tabletki to jedyny sposób,żeby nie wchodzić w nadczynność.Kiedyś robiłam badania po wzięciu 75 novo.Już godzine po Ft3 było na poziomie ponad 100% normy.Przez lata metocard pomagał,ostatnio nie mogłam przespać,żadnej nocy.Ale dzieliłam na połowę.Teraz nadal jestem na euthyroxe 75 i wreszcie serce nie dokucza.Pouzupełniałam wszystkie braki i moze teraz będę mogła przy nim pozostać.Mam nadzieje,że nie wpadnę w niedoczynność >Dziękuje za wiadomośc o mamie Doroty smile
  • djpa 21.05.18, 12:08
    Życzę Ci gorąco by na Euthyroxie było cały czas OK smile
  • flanelka.5 28.05.18, 19:05
    Ja nie brałam Novo ale brałam naturalne hormony (czyli też t3) i też musiałam odstawić że względu na problemy ze snem. Teraz jestem na samym letroxie i śpię jak dziecko.
  • madami 28.07.18, 10:54
    Ja przyznam, że nie wyobrażam sobie zażywania Novo bez podziału tabletki i dołożenia t4, w novo stosunek t4/t3 jest absurdalny, ciekawe kto wpadł na ten genialny pomysł?
  • djpa 13.08.18, 09:21
    Też przez wiele lat uważałam stosunek fT3 i fT4 w Novo za bezsensowny i przesadzony. Jednak na forum były osoby biorące tylko Novo. W dodatku pół roku temu okazało się, że nie mogę brać Euthyroxu tyle, co wcześniej i biorę praktycznie samo Novo. Czuję się bardzo dobrze, a wolne hormony mam wyrównane. Nie wiem o co chodzi, lecz dzięki temu "absurdalnemu" stosunkowi fT3 i fT4 w Novo mogę normalnie funkcjonować. Naprawdę bardzo dobrze się czuję, w zasadzie lepiej niż wcześniej.
  • madami 13.08.18, 13:44
    O to ciekawe wink Mój novo to 1/4 dawka novo 100 ( do tego dorzucam 75ug z letroxu i mam 100t4+5t3), dawka 100t4 u mnie jest w sumie stała, natomiast na początku brania novo ( parę lat temu) brałam jakieś 15 t3 i czułam się znakomicie ale z biegiem czasu, zupełnie jakby tkanki się wysycały tym hormonem, zaczęłam redukować dawkę bo odczuwałam coraz więcej niepokojących objawów, pobiegłam zbadać trójkę acha ft3 powyżej normy, zredukowałam dawkę do 10t3 i znowu przez jakiś czas było super i powtórka objawów ( po schudnięciu) znowu badania i znowu tylko t3 nieco przekroczone.
    Na aktualnej dawce ft4 mam 60% normy a ft3 jakieś 50-55%. Ciekawostka wink

    A na samym novo 100 chyba latałabym pod sufitem wink
  • djpa 13.08.18, 14:29
    Miałam tak samo. Brałam ćwierć Novo 100 i w wakacje fT3 u samej góry normy. Odstawiłam. Zimą musiałam wrócić do ćwiartki. Potem, po paru latach przestawiłam się na dwie ćwiartki Novo 75 i brałam tak kolejne parę lat aż do stycznia tego roku, gdy przeszłam na samo Novo. Musiałam, bo miałam kołatania serca nawet po Euthyroxie 25. Po paru miesiącach na Novo fT3 i fT4 oba wyrównane i około 30-40%. Muszę zrobić nowe badania, ale przypuszczam, że będzie podobnie. Dziwne to dla mnie. Raz, że pomimo tak niskich wyników bardzo dobrze się czuję i to nie tylko pod kątem objawów subiektywnych, ale i obiektywnych. Dwa - gdzie się podziewa fT3 z Novo? Nie wiem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.