Dodaj do ulubionych

prosba o interpretaje wynikow

14.05.18, 18:02


WYNIKI AKTUALNE - badanie nr. 2:
FT4 64.10% [ wynik 18.41, norma (12 - 22)]

FT3 27.30% [ wynik 4.11, norma (3.1 - 6.8)]

tsh 3,02 0,27 - 4,2


wyniki zrobione pol roku temu - badanie numer 1 :

FT4 71.20% [ wynik 19.12, norma (12 - 22)]

FT3 19.46% [ wynik 3.82, norma (3.1 - 6.8)]

tsh 2,61


obecnie czuje sie fatalnie. Zasypiam w ciagu dnia po drugiej kawie, wczesniej nie mialem takich zjazdow. Trzymam diete o niskim indeksie glikemicznym, uprawiam sport 4x w tygodniu . Wczesniej mialem zapisaną do stosowania połowę tabletki letrox 125. Aktualnie lekarz przepisal mi o w oparciu o wynik badania nr 2. Euthyrox N 88 mcg (1 tabletka). Martwi mnie moje samopoczucie. Lecze sie juz od roku, ale poprawa jest bardzo wolna. Moze nalezaloby podniesc dawke leku do np. 100? Prosze o pomoc
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 14.05.18, 20:11
    Na hormonie twoje tsh powinno oscylować max wokół 1. A ty masz tsh3 przy braniu hormonu. Powinieneś się skonsultować z endo.

    Pytanie podstawowe czy badanie ft3 i ft4 wykonywałes rano przed wzięciem hormonu, czy kilka minut po połknięciu hormonu?
  • niedoczynnytarczycy 14.05.18, 22:18
    systematycznie chodze do endo wczesniej co 6 miesiacy, teraz mam wizyte za 3 miesiace. Podniosl mi teraz dawke leku z 67,5 na 88, dlatego wstawilem dla porownania dwa ostatnie badania zrobione w ciagu 6 miesiecy. Czy nie powinienem brac od razu 100, skoro tak opornie idzie ft 3 w gore, a tsh w zasadzie sie podnioslo do gory zamiast opadac ? Badanie zawsze robie na czczo bez brania tabletki - tabletke biore po badaniu.
  • laura.phys 15.05.18, 09:46
    niskie ft3 mozesz miec z problemów z infulina, bo ft3 produkowane jest takze w tkankach poza tarczyca. Wiec stany zapalne, insulinoopornosc, cukrzyca, niedobor selenu wpylwaja na slaba konwersje ft4> ft3. Hormon ktory przyjmujesz z tabletki to ft4 i on w organizmie powinien sie przeksztalcic do ft3.

    Po okolo 4-6 tygodniahc na stalej dawce hormonu wykonujemy badnia i dawkowanie dostosowujemy do wynikow i samopoczucia.

    Badales kiedykolwiek poziomy insuliny i glukozy? Problemy z insulina wplywaja na prace tarczycy.
  • niedoczynnytarczycy 15.05.18, 10:56
    Ta badalem mam glukoze oraz insuline w normie. Glukoza wynosi 90 [ 74-106] wynik insuliny moge przesłać do oceny wieczorem ale wiem, ze rowniez jest w normie.
    Dosc wysoki ten poziom ft4 a niski ft3. Ale vo ciekawe od poprzedniego badania i zwiekszenia dawki leku ft4 sie zmniejszylo zas ft3 zwiększyło - nieznacznie. Moze faktycznie problem lezy w dawce leku, ktora dotychczss były zbyt małe? Dodam ze od tych kilku dni kiedy biore 88n czuje sie nieco lepiej. Wczesniej po dwoch kawach zasypialem... Teraz tak się nie dzieje ale wviaz mam objawy tarczycy glownie w postaci ospalosci i zmęczenia. Jest tto mega uciazliwe dla osoby ktora aktywnie żyje, uprawia sport rozwija sie zawodowo. Koniecznie chce byc zywszy i wiem ze aktualny stan jest spowodowany tarczyca . Bardzo doceniam udzieloną mi pomoc w rozszyfrowaniu wynikow smile
  • laura.phys 17.05.18, 10:36
    norma insluliny jest do 25 ale powyzej 8 to juz problem a powyzej 10 to juz jest duzy problem.
    Jesli masz wysoka insuline to dobrze byloby sie skonsultowac ze swiatlym diabetologiem lub endokrynologiem.

    Zachowujesz odstep miedzy tyroksyna a posilkiem lub suplementami, tak jak stanowi ulotka leku?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.