Dodaj do ulubionych

Bóle stawów szczękowo-żuchwowych

15.05.18, 19:56
Witam wszystkich forumowiczów smile

Leczę Hashimoto od 18 lat, chociaż z pewnością choroba rozwijała się w ukryciu już wcześniej. Kiedy zaatakowała, to z dnia na dzień, z silnymi objawami. Jednym z najgorszych był ostry ból stawów szczękowo-żuchwowych, połączony z drżeniem, a nawet szczękaniem zębami. Koszmar trwał ok. 3 miesiące, praktycznie non-stop, dzień i noc. Dopiero po takim czasie udało mi się trafić na panią doktor, która mnie zdiagnozowała.

Po rozpoczęciu leczenia objawy fizyczne stopniowo mijały. Później ból "szczęk" pojawiał się sporadycznie, zwykle w silnym stresie. Niestety, ostatnio miałam bardzo ciężki okres i ból znowu się pojawił. Trwa od 1,5 miesiąca. Nie jest silny, ale dokuczliwy. Wiem, że muszę unikać stresu, aby dojść do siebie po ciężkich przejściach, ale to trudne, kiedy czuje się ból. A ból się utrwala z powodu stresu. I kółko się zamyka.

Ratuję się lekami przeciwbólowymi (ale staram się nie przesadzać) i Validolem, na "wyciszenie", ale efekty są mizerne. Moja pani doktor sugerowała lek antydepresyjny, ale szczerze mówiąc nie chcę do nich wracać (brałam antydepresanty kilka lat).

Co do leczenia: od dawna biorę stałą dawkę 100 Letroxu. Dostałam teraz, jak co roku, serię 10 zastrzyków wit. B12

Moje aktualne wyniki:

TSH: 0,217 (0,55 - 4,78) -zawsze mam poniżej normy
FT3: 3,39 (2,30 - 4,20)
FT4: 1,59 (0,89 - 1,76)

Chyba nie ma się do czego przyczepić. Zwłaszcza, że fizycznie czuję się b.dobrze, nie mam praktycznie żadnych objawów, oprócz tego nieszczęsnego bólu, który został z pewnością wywołany przez silny stres.

Czy ktoś z Was ma podobny problem? Z pewnością jest to związane z Hashimoto, bo przed chorobą to się nie zdarzało. Co można z tym zrobić?
Edytor zaawansowany
  • jovvita44 15.05.18, 21:27
    może idź do ortodonty po aparat relaksacyjny, syn nosił bo też miał takie bóle to się nazywa trainer i jest z silikonu zrobione, nie wiem jak towygląda dla dorosłych, nosi się to w nocy
  • zielony.promien 18.05.18, 19:49
    Dzięki za odpowiedź.
  • ola-iwonka 18.05.18, 15:39
    Mam to samo . Wlasciwie nie wiem dlaczego . Najpierw bolalo mnie ucho a teraz staw zuchwowy . To juz 3 tydzien . Mialam troche stresu w pracy , ale nie wiem , czy to ma wplyw . Lecze niedoczynnosc i hashimoto . Z roznym skutkiem .
  • zielony.promien 18.05.18, 19:48
    A już myślałam, że tylko ja się z tym męczę. U mnie to ewidentnie wina stresu. Choć kiedy choroba się ujawniła to był pierwszy objaw, i wtedy żadnych stresów nie miałam. Po prostu z dnia na dzień zaczął się ból. Wcześniej nigdy nie miałam tego objawu.

    Zastanawiam się, może jest jakieś "połączenie" tych stawów z tarczycą??
  • laura.phys 18.05.18, 20:21
    Nie masz towarzyszacej hashimoto tezyczki? To wazne zeby to wiedziec.
    Jaki masz poziom d25oh, wapnia, miewasz przykurcze w innych czesciach ciala?
  • zielony.promien 19.05.18, 18:14
    Przyznam, że jakoś nigdy nie badałam tego wątku.

    Czyli powinnam zrobić badania d25oh i wapnia?

    Co do przykurczy w innych częściach ciała to nie zauważyłam.
  • zielony.promien 21.05.18, 20:59
    Zrobiłam badanie wapnia, jest w normie.

    Doszłam do wniosku, że to rzut choroby, spowodowany stresem. Od lat nie miałam czegoś takiego, więc już zapomniałam jak to jest. Szkoda, że z najgorszym objawem. Poza nim doszło lekkie pobolewanie tarczycy (ale sporadycznie), co upewniło mnie, że to właśnie to. Mam też problem ze spaniem, budzę się ok. 5 rano i nie mogę dalej spać (czytałam na forum, że ktoś miał taki objaw rzutu).

    Przy okazji w paru miejscach wyczytałam, że ból tych stawów jest "rzadkim" objawem Hashimoto.
  • laura.phys 21.05.18, 21:52
    Tezyczke potwierdza badanie emg wykonywane u neurologa
  • zielony.promien 07.06.18, 17:24
    Może ktoś jest ciekawy co się działo dalej.

    Ponieważ ból nie przechodził poszłam do chirurga szczękowego. Mam typowe objawy dysfunkcji stawu skroniowo-żuchwowego, spowodowanej stresami (mimowolnie zaciskanie zębów i mięśni). Babka powiedziała, że to już choroba cywilizacyjna,. Hashimoto, niestety sprzyja tej chorobie.

    Dostałam lek przeciwbólowy, Nimesil, a jutro mam pierwszą fizjoterapię (a właściwie osteopatię). Za kilka dni wizyta u protetyka i zrobienie szyny relaksacyjnej. Wiem, że są gorsze choróbska na świecie, ale i tak jestem przybita. Może ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia i może mnie pocieszyć sad
  • zielony.promien 07.06.18, 18:14
    Znalazłam bardzo ciekawy tekst o związku Hashi z chorobami zębów i szczęki, daję linka:

    www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/hormony/problemy-z-tarczyca-widoczne-sa-w-jamie-ustnej_44045.html
    Najważniejszy fragment:

    Niedoczynność może być także przyczyną rozwoju syndromu TMJ, czyli zespołu dysfunkcji stawu skroniowo-żuchwowego. Powód? Niewłaściwa gospodarka hormonalna powoduje zaburzenia w pracy mięśni i stawów. - Schorzenie objawia się najczęściej migrenowym bólem głowy, który promieniuje do uszu. Często towarzyszy mu uczucie ucisku za oczami. Dolegliwości nasilają się podczas ziewania i jedzenia. Wtedy też słychać charakterystyczne "przeskakiwanie" stawów. Osoby z TMJ ponadto uskarżają się na częste boleści żuchwy. Objawem stomatologicznym jest natomiast zmiana ułożenia zębów górnych i dolnych, powodująca rozwój innego schorzenia - choroby okluzyjnej. Wśród pacjentów z TMJ powszechny jest także bruksizm, czyli zgrzytanie i zaciskanie zębów.


  • laura.phys 07.06.18, 21:05
    A przykurcze mięśni są w tezyczce , czyli w problemie niedoboru lub zaburzonym metabolizmie wapnia i magnezu a tezyczka towarzyszy hashimoto. Niektórzy w hashi maja największe problemy z obręczą barkowa i tzw kreczami szyjnymi, w moim przypadku pomogło dopiero leczenie tyroksyna i suplementacja ca mg oraz d3, ale osteopatia pomocna jest również.
  • zielony.promien 08.06.18, 10:56
    Biorę d3 od jakiegoś czasu. Magnez mam w normie, brać go mimo to? Wapń też w normie.
  • laura.phys 08.06.18, 18:51
    Badanie magnezu nie oddaje jego niedoborów w organizmie. Żeby sprawdzic czy masz tezyczke trzeba udać się do neurologa na próbę tezyczkowa/ badanie emg
  • zielony.promien 10.06.18, 17:08
    Chyba w końcu to zrobię, chociaż to podobno nieprzyjemne badanie. Tylko trochę nie pasuje mi do tężyczki, że nie mam bóli/skurczy w innych miejscach.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.