Dodaj do ulubionych

Interpretacja wynikow - przygotowanie do in vitro

11.06.18, 13:39
Dzien dobry, cey ktos moglby mnie poratowac w interpretacji moich wynikow:

Tsh 0,267 norma: 0,270-4,200
Ft4 24,2 norma: 12-22 / 122%
Ft3 4 norma: 3,10-6,80 /24%

Antyciala mam w normie, nie mam hashi, za to mam endometrioze
Ferrytyna i wit d w dolnych granicach normy.

Nie mam problemu z tyciem, raczej na odwrot - latwo chudne i ciezko mi przybrac nawet 1 kg
Czesto mam okresy kiedy boli mnie cale cialo (bez wysilku ale tez po sporcie lub nietypowej aktywnosci mam zawsze zakwasy/bol miesni i zmeczenie, takze max 3 w tyg. Moge uprawiac lekko sport zeby nie padac na twarz). I teraz nie wiem czy te bole/zmeczenie to od tarczycy czy od endometriozy czy od czegos jeszcze innego.

Nie moge zajsc w ciaze od 4 lat. Obecnie mam przechodzic in vitro.

Dostalam sprzeczne zalecenia od dwoch endo:
1) wyniki ok, bo do in vitro tsh musi byc dobrze ponizej 1 bo zapotrzebowanie na hormony bedzie dramatycznie rosnac w czasie stymulacji i transferu
2) drugi twierdzi ze mam obnizyc dawke leku bo mam tsh ponizej normy..

Obecnie biore l-thyroxine 125/125/100

Co o tym wszystkim sadzicie? Kogo posluchac?
Jak zbadac to zmeczenie - czy to moze byc niedoczynnosc na poziomie komorkowym? Jak to potwierdzic?

Dziekuje za wszystkie opinie.

Edytor zaawansowany
  • laura.phys 11.06.18, 17:59
    Wyniki masz kiepskie. Osobiście szukalabym lekarza który dawkę dostosowuje do wyników ft nie samego tsh.

    Rozjazd ft3 do ft4 masz ogromny, to skutkuje kiepskim samopoczuciem.
    Przy tych wynikach to faktycznie trudno przybrać na wadze.

    Ustalałaby przyczyny endometriozy? Musisz wiedzieć ze kluczowym czynnikiem rozwoju endometriozy jest insulinooporności lub inne zaburzenia gospodarki insulina. Rozilas kiedykolwiek badanie krzywej insulinowej i glukozowej? To kluczowa sprawa. Poczytaj o IO oraz zespole metabolicznym. Zrobiłabym te badania.
    Piszesz ze ferrytyna niska , a czy ktokolwiek zalecał podwyższenie poziomu ferrytyny? Jakie masz wyniki i jakie normy?
    Niska ferrytyna tez powoduje zaburzenie konwersji ft4 do ft3. Ból mięśni może wynikać z braków zelaza, witaminy d. Sprawdziabym tez czy nie masz tezyczki, tutaj badanie poziomu mg w erytrocytach lub po prostu test u neurologa. Bo mięśnie bolą tez w tezyczce i to czasem bardzo.
    Dawkowanie naprzemienne- osoby które biorą hormon raczej słabo to znoszą. Leczysz się w Polsce? Jak często odznaczasz poziomy hormonów?
    Bierzesz cos jeszcze co, jakie suplementy?
  • flanelka.5 12.06.18, 11:41
    też szukałabym przyczyny rozjazdu hormonów - syntetyk podbija Ci ft4 i zbija tsh a ft3 od ktorego wszystko zalezy leży.
    Może to jakaś infekcja wirusowa/ patogeny? EBV, Borelioza, helicobacter, jersiniozy lamblia - te najcześciej powoduja na koniec problemy z tarczycą, wcześniej z wchłanieniem, zatykają drogi żółciowe (w wątrobie jest lwia część konwersji ft4-> ft3).
    Zrobiłabym prosty test : zaadresować wątrobę (np. mniszek lekarski, oczyszczanie metodą Mortiza lub coś innego co znajdziesz w Internecie) - jeśli coś zacznie się dziać pozytywnego to znaczy że coś jest na rzeczy z wątrobą.
  • bukiecina 15.06.18, 20:36
    Dzieki.

    A skad wiedza ze insulinooprnosc moze byc przyczyna? Jakies artykuly naukowe? Z tego co czytalam to slabo zbadana choroba i przyczyny autoimmunologiczne oraz zanieczyszczenia srodowiska byly wymieniane jako mozliwe przyczyny.

    Co do ferrytyny i vit d, to nie mam wynikow pod reka ale sa w normie tylko blisko dolnej granicy.

    Teraz zaczelam brac duzo mg 400 dziennie. Zobacze czy to cos da. Z tego co siebie obserwuje to te bole nasilaja sie w drugiej polowie cyklu. Wiec moze ta endometrioza..

    Co do lekarza, to ciezko znalezc kogos sensownego. Kogo w warszawie polecisz?
  • laura.phys 16.06.18, 19:16
    Co bierzesz w dawce 400mg bonie bardzo rozumiem?
  • laura.phys 16.06.18, 19:21
    Artkulow o zwiazkuinsulinoopornosci i endometriozy czy zespołu metabolicznego jest cała masa użyj przeglodarki. Zajrzyj na stronę forum endometriozy.

    Tu znalazłam wywiad z lek. z Warszawy a propos niepłodności i insulinooporności ovufriend.pl
  • bukiecina 19.06.18, 14:20
    Magnez
  • brainfucker2014 12.06.18, 13:09
    robiłaś test MTHFR, badanie b12, homocysteina i kwas foliowy? Przy mutacji MTHFR i wysokiej homocysteinie są problemy z zajściem w ciążę.
  • flanelka.5 12.06.18, 17:22
    Przy tej mutacji są poronienia.
  • jasmine_b 14.06.18, 16:36
    A ja powiem tak - absolutnie nie zmniejszać dawki leku i nie próbować podbić TSH/obnizyć FT4 przed zabiegiem bo jak zajdziesz w ciążę to zapotrzebowanie znacznie wzrośnie i nawet nie będziesz wiedziała kiedy! tak więc rację ma endo nr. 1.
    Mówię to ze swojego doświadczenia, w/g tego co mówili w klinice niepłodności oraz tego, co sugerował mój lekarz, do którego trafiłam po wpadnięciu w niedoczynność w pierwszym trymestrze.

    Również jestem po IVF i również miałam akcję typu ,,zostawmy obecną dawkę, bo mamy ładne TSH 0,78,, ( i tak na 3 wizytach z rzędu...). To mnie zdziwiło bo nie mam tarczycy i wiedziałam, że jak zapotrzeb. nagle wzrośnie to ja polegam tylko na tym co łykam. Później wylądowałam w szpitalu i po 4 tyg. zrobiłam ponownie badania a tam już TSH 4,6 a za parę dni 7,8! FT było już nisko jak na ciążę/pierwszy trymestr!. Po szybkiej modyfikacji przez drugiego lekarza z początkowej dawki 150mg Letroxu zrobiło się 200mg, co kontynuuję do dziś.
    Ile się strachu najadłam przez tą okresową niedoczynność, nawet nie chcę mówić - czekam na narodziny córeczki i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

    Mój endo zawsze powtarza, że lepsze trochę za duże FT4 niż najmniejsza niedoczynność w czasie ciąży (FT3 cytuję ,,nas w ciaży nie interesuje,,).

  • laura.phys 14.06.18, 20:22
    Ale w tym wypadku ft4 jest sporo ponad normę i tarczyca jest.
  • bukiecina 15.06.18, 20:50
    No wlasnie. Endo nr 1 jest z belgii bo tam mieszkalam. Od zawsze mowila ze do ciazy trzeba miec ponizej 1 a do ivf na granicy nadczynnosci. Badanie tsh trzeba wykonac koniecznie juz dwa tygodnie po transferze i sprawdzac dawke. Tyle ze ciezko byc prowadzonym przez lekarza za granica ( mieszkam w wawie teraz).

    Drugi to ginekolog-endo z tej kliniki nieplodnosci. On mowil ze tsh ma byc w normie 0,5-4 . Nic o tym ze przy ivf trzeba miec "zapas". Jeszcze nie widzial wynikow ferrytyny i vit d wiec nie wiem co zaleci. Aczkolwiek jesli pojde za poleceniem endo 1 to chyba musze z niego zrezygnowac.

    Narazie biore to co bralam na tarczyce

    Dostalam tez super drogi preparat fertilovit endo. Mam nadzieje ze cos da do ivf..bo kosztuje naprawde sporo.

    Pytanie: dlaczego ft3 w ciazy nie wazne?
  • djpa 16.06.18, 11:11
    fT3 jest w ciąży bardzo ważne! Moim zdaniem, jeśli lekarz mówi, że nas fT3 nie interesuje w ciąży, to znaczy, że nie wie ile to fT3 w ciąży powinno wynosić i co z tym fT3 robić. Niekoniecznie to jest zły lekarz - z tego co widzę lekarze ogólnie mało wiedzą o fT3, ile go powinno być w ciąży, ile u dzieci. W moich ciążach ani razu nie miałam zbadanego fT3, ale to było paręnaście lat temu. Lekarz, który zna się na fT3 w ciąży i u dzieci, i umie dawkować T3, to wyjątek i skarb. W jednym z lab uniwersyteckich przy wyniku fT3 u dzieci nie wpisywano przez kilka lat normy na wynikach, bo, jak tłumaczyli, nie wiedzą jaka ta norma być powinna.

    Bukiecina, dziewczyny pięknie Ci napisały jakie badania trzeba zrobić. Bez porządnej ferrytyny urodzisz dziecko z anemią, bo w ciąży dziecko wyciąga od matki więcej żelaza niż matka jest w stanie wchłonąć. Dziecko z anemią zaś to sporo kłopotów - nie je, nie rośnie, choruje, nie rozwija się, a żelazo w kropelkach może powodować bóle brzucha, biegunki, nieprzespane noce. Jeśli nie zadbasz o D3, posypią Ci się zęby po ciąży, a i dziecko będzie bardziej chorowite i bardziej podatne nawet w dorosłości na różne choroby. Inne badania też są równie ważne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.