Dodaj do ulubionych

Objawy niedoczynności tarczycy a dobre wyniki?

12.06.18, 14:14
Cześć,
Jestem nowa na forum, więc proszę nie bijcie jeśli popełniłam jakieś błędy. Mam 26 lat i od jakiegoś czasu dokuczają mi objawy charakterystyczne dla niedoczynności. Od jakiegoś miesiąca-dwóch są one jakby nasilone.
- bardzo sucha skóra
- permanentne zmęczenie i narastająca senność
- bardzo duże problemy z koncentracją i zauważalne kłopoty z pamięcią
- bardzo obniżony nastrój powolutku graniczący z lekką depresją (z natury jestem chorobliwą optymistką z bardzo pogodnym spojrzeniem na świat)
- dokuczliwa męczliwośc
- tycie "z powietrza"
- jest mi zimno zdecydowanie częściej niż przeciętnemu człowiekowi (mąż ciągle zwraca mi uwagę, że moja skóra jest albo lodowata albo bardzo rozgrzana)
- osłabienie mięśni
- przerzedzają mi się włosy i brwi (umiarkowanie)
- jestem rozdrażniona, zestresowana
- nie czuję się sobą

Ciężko wypowiedzieć mi się w kwestii cyklu menstruacyjnego, ponieważ od kilku lat jestem na antykoncepcji. Przez większość tego czasu stosuję NuvaRing/AdaRing. Jedyne co mogę w tej kwestii powiedzieć, to że od paru miesięcy zauważam że "okres" pojawia się później niż kiedyś (o dzień, dwa)

NIE DOKUCZAJĄ mi zaparcia oraz bezsenność.

Póki co mam wyniki TSH i ft4, czekam na USG tarczycy.
Wyniki są dobre -
TSH 1,59 (norma 0.27 - 4.2)
ft4 1.170 (norma 0.932 - 1.710) - wg kalkulatora to 30.59%
Wynik testu z forum to 33

Moja pytanie do Was - czy możliwe, że choruję na niedoczynność tarczycy? Czy jest sens wykonywać jakieś dodatkowe badania przed USG tarczycy (termin za 3 tygodnie)? Czy słyszałyście o jakiejś dolegliwości dającej podobne objawy?
Czuję się naprawdę fatalnie i nieswojo, wiem, że coś jest ze mną nie halo.
Edytor zaawansowany
  • paszczak26 13.06.18, 10:58
    Up
  • miszka922 13.06.18, 20:01
    Hej. smile
    Miałam zupełnie takie same objawy i wyniki, jak zaczynała mi nie domagać tarczyca (w styczniu TSH wynik 1,8, w kwietniu 2,3 a w sierpniu już 3, FT4 29%, miałam wtedy prawie 25 lat). Na USG tarczycy mi wyszło, że jest ciut zbyt mała. Od roku jestem na Euthyroxie i odżyłam smile

    Poczytaj sobie o analizie wyników z kalkulatora - wyniki FT4 i FT3 dobrze by było, aby były powyżej 50%. Ja przy FT4 29% i byłam trupem, teraz mam już bliżej 50%. Poza tym zrób też Anty-TPO i Anty-TG - żeby sprawdzić czy jest możliwość hashimoto.

    Często przy Hashimoto może być tak, że TSH jest ładne, ale czujesz się fatalnie.

    Ogólnie polecam poszukać dobrego endokrynologa, który zapisze euthyrox patrząc na objawy i wynik FT4. Sprawdź też koniecznie witaminę D3.
  • paszczak26 14.06.18, 11:07
    Dziękuję Ci bardzo serdecznie za odpowiedź smile Zrobię badania, o których wspominasz i zaczynam szukać endokrynologa
  • paszczak26 19.06.18, 12:11
    Pytanie pomocnicze -
    Wyniki badań na przeciwciała
    ATG - 16,80 (norma 0-60)
    ATPO - <28 (norma 0-60)
    Czy to oznacza, że mogę spokojnie wykluczyć Hashimoto? smile
  • derbinowka 22.06.18, 10:33
    Ja nawet ostatnio czytałam że przy przyjmowaniu hormonów dalej może być tak że się źle czujemy, ogólnie dużo porad i ciekawych informacji na hashimotoplan.com/ znajduje. Bardzo pomocne jeśli ktoś cierpi na problemy z tarczycą. Wtedy trzeba dbać o siebie jeszcze bardziej

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.